Utbrändhetens varningssignaler och energimissbruk

Hej, hej! Hur mår ni denna torsdagskväll? Här är det fortfarande lite trött efter Rihannas konsert i tisdags så både igår och idag har jag behövt ta det lugnt. Så apropå det ämnet har jag funderat lite idag på det här med utbrändhetens varningssignaler och energimissbruk.

Kroppen säger ifrån

Jag menar – alla vet vi hur kroppen reagerar när vi stressar för mycket. Sömnstörningar, strejkande minne, svårt att fokusera, infektionskänslighet, humörsvängningar, ångest eller den konstanta känslan av att tiden aldrig räcker till är ju bara ett urval från Vårdguidens digra sammanställning.

Och ändå så är vi så många som förbiser de här varningssignalerna! Jag gjorde det med råge och såhär i efterhand känns det lamt att säga att jag inte förstod bättre. Å ena sidan är det sant – för jag hade ingen aning om vilka konsekvenser mitt beteende skulle få men ärligt talat så borde jag ha satt stopp för mig själv mycket tidigare. En behöver ju inte råna en bank för att lista ut att det inte är den bästa av alla idéer.

Energitjuv

Räknas det som stöld om man inte blir påkommen? Bild: Pixabay

Energi som valuta

Att bränna ut sig kan ju jämföras lite med att förskingra pengar. Du använder mer energi än vad du har råd med och för att kompensera ditt energislösande leverne så börjar du nalla från andra konton och så blir den onda spiralen bara värre och värre tills alla resurserna är uttömda och fogden bankar på dörren.  Men eftersom energi är en så flummig valuta och det tekniskt sett endast är ett brott mot en själv man begår när man övertrasserar sitt energikonto gång på gång. Det blir lite för enkelt att tänka saker som: ”äsch, det löser sig”, ”det är bara just nu”, ”när detta projekt är över” eller ”i nästa månad kan jag vila lite” och istället fortsätta sitt energimissbruk. Det var i alla fall så jag tänkte när jag i min enfald trodde att det gick att fuska i all evighet och komma undan med det. It didn’t.

Energikapital

Det gäller att ta hand om sitt energikapital. Bild: Pixabay

Så detta inlägg är väl för er som också har gjort energifusk till en del av er vardag. Det är svårt att sätta stopp och förändra sig själv. Men gör det.  Spana in din kropps varningsskyltar och lyd dem.

Hur tänker du kring energifuskande? Gör du det? Eller är du duktig på att lyssna på din kropps varningssignaler?

Föregående

Camilla Björkbom: en ledare med hjärta för djurens rätt

Nästa

#100målattnå

12 Kommentarer

 1. Profilbild

  Maria

  Ett så oerhört brett och svårt ämne att ta till sig. Man tror aldrig att man ska kunna hamna där själv, men tyvärr tar det stopp förr eller senare.
  Jag tror de nya reglerna som infördes tidigare i år är väldigt bra, men jag tror också att det är en stor omställning för företag och samhället i stort.

  • Clara Löfvenhamn

   Jag håller med om att det lätt blir luddigt. Kunde inte alls föreställa mig att det faktiskt skulle hända att man övertrasserade kontot. Tror du har rätt om de nya reglerna, det behövs mer strålkastarljus på dessa frågor för att företagen ska börja prata om det. Det behövs!

 2. Profilbild

  Jag har väl också haft energifogden knackandes på dörren så jag känner verkligen igen mig tyvärr. Men det är sjukt svårt, speciellt om man jobbar med något man älskar och som ger en energi tillbaka (i normaltillstånd). Fortfarande inte lärt mig riktigt men lite mer undan för undan i alla fall 🙂

  • Clara Löfvenhamn

   Mmm, det är någon som man inte bör ducka när hen står vid dörren. Hörde tidigare i år talas om brinn-läge och ett förbränningsläge, tyckte det var ett fint sätt att skilja på när man får när man göra roliga saker som man brinner för eller saker som bara tar energi från en. Heja dig att du blir klokare och klokare på det! 😀

 3. Profilbild

  Oj vad jag har energifuskat. Men jag hoppas att det blir ändring på det nu, att jag lär mig lyssna. Jag vet att smällen förmodligen blir hårdare nästa gång om jag inte gör läxan nu.

  • Clara Löfvenhamn

   Usch, men det är ju så lätt gjort! Men bara att du är medveten om det är väldigt starkt och ett väldigt gott tecken. Hejar på dig att du lyckas vända trenden så du blir friskare snabbare!

 4. Profilbild

  ISA

  oh, intressant! Själv är jag nog inte i riskzonen pga så jäkla känslig så jag vilar hela tiden typ, men ska länka detta till syrran tror jag minsann. Bra att du skriver om detta <3

  • Clara Löfvenhamn

   Vad glad jag blir att höra att du gör det hela tiden i vardagen. Det är så sjukt viktigt att en lyssnar på sin kropp och det är så bra att du tar hand om dig ordentligt! <3 Kul att du gillar att jag skriver om detta. Känner med att det är viktigt att vi pratar mer om sådana här saker, så tack snälla för din kommentar. Den peppar mig att fortsätta!

 5. Profilbild

  Hehe, kul vinkling! Oj vad träffande! Jag är en mästare på det där. Blir liksom hög på energimissbruket. Det känns som att jag orkar hur mycket som helst, oftast, och blir frustrerad på alla latmaskar runt mig som klagar på att de inte hinner nåt. Men jag vet ju så väl att de har rätt. Jag har blivit myyycket bättre på att lyssna, och faktiskt njuta av stunderna innan kroppen behöver protestera. Och det är tack vare bloggen.

  Kram Lena

  • Clara Löfvenhamn

   Det är den där eviga balansgången! För det är ju kul att få mycket saker gjorda också. Vad roligt att din blogg kan vara ett verktyg för dig att stanna upp innan man går för långt: alla sätt är verkligen bra utom de dåliga 😀 Kram

 6. Profilbild

  Jag har lärt mig att känna igen signalerna.
  Men det är svårare när man är egenföretagare, och särskilt när man jobbar med sina egna projekt som man verkligen brinner för. För då är det bara passion, passion, passion. När allting är upp till mig, och det finns ett ton saker jag vill och “borde” göra. Då kan det vara svårt att lägga det på en hållbar nivå.

  Närhelst jag vaknar på morgonen och blir utmattad bara av tanken på att göra jobb som jag vet att jag i själva verket älskar. Då vet jag att det är dags att tagga ner.

  Tack för viktigt inlägg. <3

  • Clara Löfvenhamn

   Nu, som med flera av dina skrivna ord, gav du mig en liten tankeställare Louise. Kan verkligen tänka mig att det blir svårare när man är sin egen och passionen är det som styr. Får hålla koll på mig själv där så jag inte rycks med av allt skoj – vill inte ha något återfall om det kan undvikas. Innerligt tack för din fina kommentar! <3

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© Bossbloggen.se