Utbilda sig till coach

Detta inlägg i skrivet i reklamsamarbete med
CoachCompanion

Ända sedan jag första gången mötte det coachande förhållningssättet i ledarskapssammanhang så har jag gillat det. Mest för att det ger varaktiga resultat. Om du som ledare hjälper medarbetarna att själva hitta svaren på sina frågor så kommer det på sikt att bidra till att medarbetarna blir kompetenta, trygga och mer engagerade i sitt arbete. Men jag hade aldrig funderat på att utbilda mig till coach förrän nu när CoachCompanion tog kontakt och väckte idén. Och nu håller det alltså på att bli verklighet eftersom jag går utbildningen till att bli diplomerad coach hos dem. Så, vad är mitt mål med denna utbildning? Vad innebär den? Vad har jag lärt mig av de första två dagarna och hur behöver jag din hjälp för att kunna bli diplomerad?

Det jag gillar så mycket med att plugga och gå utbildningar är både känslan av att lära sig nytt och få kunskaper bekräftade. Det är en spännande process och den här coachutbildningen är inget undantag från det. Foto: Ida Svensson

Utbilda sig till coach

I torsdags och fredags var det alltså dags för de första två dagarna på utbildningen och några av de många saker som slog mig var:

Hur kraftfullt frågor är som verktyg

Eftersom jag jobbar mycket med hjälp av frågor och (numera) är rätt så bra på det så trodde jag att jag hade fattat hur kraftfulla de kan vara. Men nä, jag fattade det ändå inte. Insikten om att jag tidigare bara har skrapat på ytan var slående under de här två dagarna. Slående och megaintressant. Dessutom var det häftigt att känna att jag med rätt små förändringar kunde ställa så mycket bättre frågor redan dag två.

Hur viktigt det är för mig att verka professionellt

En sak som tilltalade mig oerhört när jag gjorde min förundersökning av CoachCompanions utbildningar är att de tar ICF, International Coach Federations, etiska riktlinjer på största allvar. Som utbildad här har du som coach tystnadsplikt och det finns en väl utarbetad policy om hur man ska verka professionellt. Vilket som också genomsyrar utbildningen. Att vi som går utbildningen från början förväntas ta ansvar för våra coachklienter, bete oss professionellt och respektera tystnadsplikten är bara positivt i min värld eftersom jag uppskattar när företag lever efter de värderingar som de står för.

Vilka spännande processer som startas när grupper utvecklas tillsammans

Ingen av oss som går utbildningen känner varandra sedan tidigare och wow, vilken grupp det är. Jag tycker det är lika häftigt varje gång jag får uppleva de processer som startas när en hel grupp utvecklas tillsammans. Gemenskapen, samhörigheten och de personliga resorna är så fina att uppleva och jag ser redan fram emot nästa modul.

En av de inledande övningarna som vi gjorde var att välja två vykort. Ett som motsvarade vårt nuläge och ett som motsvarar var vi vill vara vid utbildningens slut. Och som jag fnissade inombords när jag hittade mina. Känner mig precis som den lilla grodan som har hoppat ut för kanten, klättrat järnet och ser bubblet sådär riktigt, riktigt nära. Och ja, mitt framtidskort får förklara sig självt, hehe.

Mitt mål med utbildningen och dess upplägg

Så vad är då mitt mål med utbildningen? Från början var det framförallt att bli ännu bättre på att ställa frågor. Nu så har jag också insett att det nog kan bli ett nytt steg i min personliga utveckling med. Jag vet inte hur eller på vilket sätt. Men jag känner igen den där vibrationen inombords som brukar föranleda att jag går inåt och blir lite klokare. Ska bli spännande att se vad jag lär mig den här gången.

Själva utbildningen till att bli diplomerad coach pågår under fem månader och är uppbyggd i fem olika moduler som du kan läsa mer om här: bli diplomerad coach. Ett upplägg som jag gillar skarpt, det var verkligen lagom mycket som vi gick igenom under dessa två dagar. Dessutom så ska vi mellan modulerna ha våra egna övningsklienter och det är här som jag behöver din hjälp!

Vill du bli min övningsklient?

Som jag nämnde ovan är utbildningen uppbyggd i fem olika moduler. För att stärka våra kunskaper under utbildningens gång så ska vi ha minst tre övningsklienter som vi coachar i en timme vid fem tillfällen under denna period. Coachningen sker kostnadsfritt och i enlighet med ICF etiska riktlinjer vilket innebär att full tystnadsplikt råder. Den enda motprestationen som behövs av dig är att du, efter dessa fem samtal, fyller i ett formulär med feedback som jag ska lämna in vid min diplomering den 15 mars 2019. Det spelar heller inte någon roll vart du bor. Vi kan ses i Malmö, i Lund eller prata per telefon eller Zoom beroende på vad som passar dig bäst.

Har du någon gång velat prova på att bli coachad och kan tänka dig att bli min övningsklient? Läs vidare coz’ this diplomerad coach in da making behöver dig. Foto: Ida Svensson

Min fråga är alltså: skulle du vilja bli coachad kostnadsfritt av mig i en timme, vid fem tillfällen, från och med nu till och med i mitten på mars 2019? Skicka i så fall ett mejl till mig på clara@bossbloggen.se märkt ”Övningscoachning” så vi kan boka in ett inledande samtal där du får veta mer. Och gör det snart! Eftersom jag vill kunna ha vårt första samtal senast nästa vecka kommer jag vid behov att gå ut med detta i fler av mina sociala kanaler och jag kommer bara kunna ta emot tre till fyra övningsklienter själv.

Eller…

Skulle det vara så att ni är fler än fyra som är intresserade, då känner jag ett gäng blivande coacher som också söker övningsklienter och är grymma på det de gör. Så tveka inte att anmäla ditt intresse om du tycker detta låter intressant!

Är också nyfiken på hur dina erfarenheter ser ut. Har du blivit coachad förut och hur var det? Eller är du liksom jag rätt så grön i ämnet även om man har varit i kontakt med det coachande förhållningssättet tidigare?


Detta inlägg är skrivet i reklamsamarbete med CoachCompanion. För mer information om hur jag förhåller mig till samarbeten och PR – läs Bossbloggens PR Policy

Föregående

Olika typer av diskriminering

Nästa

Novembergrått

4 Kommentarer

 1. Profilbild

  Gissar att du redan hittat dina coachingklienter, om inte ställer jag gärna upp 😊

  • Clara Löfvenhamn

   Hej fina du! Ja, dessvärre är jag alldeles fulltecknad men annars hade jag jättegärna haft dig som övningsklient, det hade varit en ära. Men om du vill så kan jag se om mina kurskollegor har platser över? Mejla isf så ser vi om det går att ordna på något vis 😀

 2. Profilbild

  Johnny Ganeryd

  Det går alltid bra att anmäla sig direkt till CoachCompanion, om man önskar vara kostnadsfri övningsklient till någon i kommande starter framöver istället ( Om Claras gäng redan har fullt) . Vi har mer än 10 starter på diplomutbildningen årligen i Sverige och alla deltagare behöver ha sina övningsklienter. Sänd ett mail kring ett ev, intresse direkt till info@coachcompanion.se i så fall 🙂 eller förhör er kring vad ett deltagande i en kommande diplomutbildning skulle kunna innebära för dig. Välkomna.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© Bossbloggen.se