Om att vara med i facket och Influencers of Sweden

En fördom som jag möter ibland är att jag borde vara emot att vara med i facket eftersom jag gillar ledarskap och organisation. Men ack så fel det kan vara. I själva verket är jag ett stort fan av att engagera sig fackligt. Vi hade inte haft fem veckors semester eller dagens fina arbetsvillkor om det inte varit för fackrörelsen. Visst finns det fackförbund eller fackliga representanter som får en att vilja göra dubbla face palms. Det förnekar jag verkligen inte. Men jag tycker att idén om fackförbundet som en kompletterande funktion till arbetsgivarna är viktig. Så idag kommer jag att uppmana er att överväga att gå med i facket eller, om du är influencer, Influencers of Sweden.

Notera att detta inte är ett samarbete melln mig och något fackförbund eller branschorganisationen Influencers of Sweden. Det är endast mina personliga åsikter. För den som vill veta mer om hur jag förhåller mig till samarbeten och PR rekommenderar jag att spana in min PR Policy.

Mina anledningar till att vara med i facket och Influencers of Sweden

Jag ser mina medlemskap i facket och Influencers of Sweden som en säkerhetslina som jag kan använda både i förebyggande syfte och om en kris uppstår.

Mina anledningar till att vara med i facket och Influencers of Sweden är:
De är en fartkamera för arbetsgivarna

Min uppfattning är att fackförbund och Influencers of Sweden är viktiga eftersom de blir en kontrollfunktion gentemot arbets- och uppdragsgivare. Att man betalar ut löner och arvoden som är marknadsmässiga, jobbar för en bra arbetsmiljö etcetera. Om vi inte pratar om till exempel lön på individ- och gruppnivå: hur ska vi kunna komma tillrätta med lönediskriminering eller att undvika prisdumpningar av arvoden?

De är en kvalitetsstämpel

Sedan är inte facket eller Influencers of Sweden bara en fartkamera. De kan vara en grym samarbetspartners för arbetsgivare och företag som vill kvalitetssäkra sin verksamhet. Som arbetstagare ser jag en god relation mellan fack och arbetsgivare som en kvalitetsstämpel. Att företaget inte bara bryr sig om att följa lagar och regler utan också bryr sig om sina medarbetare.

Som influencer ser jag mitt medlemskap i Influencers of Sweden som en stämpel på att jag är seriös i mitt arbete. Att jag är påläst om vilka lagar och regler som gäller i mitt arbete med content.

Stödet

Att få rådgivning och stöd i alla olika typer av frågor som man kan hamna i både som medarbetare och egenföretagare är så himla skönt. Det är lätt att tro att man är ensam när man sitter på sin kammare. Men det är du inte och att vara medlem i nätverk likt dessa kan även ge en känsla av samhörighet.

Kompetensutvecklingen

De flesta fackförbund erbjuder bra möjligheter till kompetensutveckling – dels om man engagerar sig men även som vanlig medlem. Att ha arbetat fackligt har varit en otroligt nyttig erfarenhet som jag inte hade velat vara utan när jag idag sitter i förhandling eller ställs inför en arbetsrättslig fråga.

Att vara med i InoS har gett mig de flesta av de verktygen som jag har byggt Bossbloggen med och Facebook-gruppen som vi har där man kan ställa frågor är guld värd.

Solidariteten

Att vara fackligt ansluten eller medlem in Influencers of Sweden när man är influncer är inget du gör bara för din egen skull. Utan även för dina branschkollegors. Ju fler vi är som är med: desto mer inflytande får vi. Vilket innebär att vi inte bara kan arbeta för att förbättra våra arbetsvillkor, vi kan också bygga en stadigare grund för framtida influencers.

Förmåner

Andra förmåner som inkomstförsäkringar, försäkringar eller utbildningar kan i sig vara såpass fördelaktiga att ett medlemskap lönar sig. Influencers of Sweden har till exempel en sommarkampanj där du får en kurs (värd mer än årsavgiften) om du blir medlem. Och det tycker jag att du ska göra om du är influencer eller har sociala kanaler som du vill kunna tjäna några kronor på i framtiden. Både för din egen skull men också för branschens.

Är du anställd i dag och inte medlem i facket? Undersök vad det är du får i ditt medlemskap. Då vet du också vad du tackar nej till.

Jag vet samtidigt att vara med i facket kan vara en riktig vattendelare. Vad tycker du? Är det en hiss eller diss att vara facklig ansluten? 

Föregående

Fem ovanor som håller dig tillbaka

Nästa

Så skriver du pitch-mejl #likeaboss

8 Kommentarer

 1. Profilbild

  Bra poänger du lyfter! Jag har också fått ut så mycket härligt och viktigt av InoS 🙂

  Får jag fråga vilket fack du som egenföretagare är med i? Det är nämligen något jag funderar på just nu att själva gå med i…

  • Clara Löfvenhamn

   Tack! Det är verkligen en grym gemenskap, är så glad för att jag hittade dit så snabbt när jag började fundera på att starta Bossbloggen.

   Klart du får fråga det! Är medlem i Unionen Egenföretagare idag eftersom jag har varit medlem hos dem som tjänsteman i typ tio år. Då blev det enklast att stanna kvar eftersom jag dessutom, om jag skulle få för mig att bli anställd igen, enkelt kan gå tillbaka till ett “vanligt” medlemskap. Är väldigt nöjd med den hjälp jag har fått hitintills. Jag har dock ingen kunskap i dagsläget om hur de står sig gentemot andra aktörer. Så mitt tips är att prata med flera aktörer, ställ frågor om vad som ingår i de olika medlemskapen och välj utifrån vad som passar dig och ditt företag bäst 🙂

 2. Profilbild

  TACK Clara för det här inlägget, jag är så otroligt glad över att du är med och att du sprider DIN kunskap i vårt fantastiska community. KRAM!

 3. Profilbild

  Så himla bra skrivet!!
  Heja både facket och Inos <3

 4. Profilbild

  Vilket bra inlägg! Har själv skrivit ett liknande, men du tog upp andra saker som jag verkligen vill sprida vidare till mina läsare. Kommer dela ditt inlägg med dem senare idag. Det är så bra med olika vinklar och olika personers synsätt. Jag tror vi behöver prata mer om facket idag, så många tar det vi har för givet, och i min bransch (tandsköterska) hör jag många äldre säga till de yngre att det är meningslöst att vara med i facket för de gör ändå ingenting. Blir så less på deras bitterhet! Heja dig och oss!
  Här är mitt lilla inlägg om varför jag är med i facket: http://www.tandskoterskan.net/varfor-ar-jag-med-facket/

  Kram och tack för en grym blogg!!

  • Clara Löfvenhamn

   Tack – både för delning och de fina orden! Tyckte väldigt mycket om ditt inlägg med, framförallt att man faktiskt har en skyldighet och rättighet att prata med facket, säga ifrån om något inte funkar eller är bra och att engagera sig. Tycker det är en oerhört tråkig attityd att facket inte behövs och det är bra att vi bemöter de argumenten. Keep up your great work! 😀 Heja dig och stor kram

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© Bossbloggen.se