Överarbetad eller på väg att bli utbränd?

För några dagar sedan publicerade jag en bloggartikel om skillnaden mellan att vara överarbetad och utbränd. Den har fått fantastiskt fin respons och jag är otroligt tacksam för att ni delat med er av era tankar och stories kring detta! En kommentar, skriven av Johanna bakom den finfina bloggen Slow Fashion, har gett mig lite extra att fundera på. Hon skrev nämligen såhär:”Så bra beskrivet med skillnaden mellan att vara utarbetad och utbränd. Jag jobbar mycket i olika perioder, men tycker mig ha bra kontroll över det med tydlig återhämtning och att jag medvetet skalar stenhårt i så många uppgifter som bara är möjligt. Ändå vågar jag inte riktigt prata om att jag är trött etc för då får jag alltid höra att jag nog är på väg in i väggen och inte förstår det själv, för det gör man inte. Det hela blir lite av ett moment 22 – att än vad jag säger så betyder det bara att jag saknar självinsikt?! Har du några tips där på hur man både själv ska kunna se skillnaden ? Men också förklara skillnaden mot andra?”Var på väg att svara i kommentarsfältet först. Men så blev svaret så långt att det kändes bättre att göra ett inlägg av det. Och jag vill inleda med att säga med att varken överarbetad inte är något superhälsosamt eller eftersträvansvärt tillstånd. Lika lite som utbränd. Bara så vi är på det klara med det.På väg att bli utbränd

Hur vet man om man ”bara” är överarbetad eller på väg att bli utbränd?

Alltså. Det är ingen fråga med ett svartvitt svar. Men jag tänker att dina svar på dessa fyra frågor kan ge dig en hint om vart på skalan du befinner dig. Och du behöver inte besvara frågorna för någon annan än dig själv. Men du behöver i gengäld vara brutalt ärlig.

Hur mår du – egentligen?

Ja, hur mår du egentligen? Hur känner du dig? Börja inte förminska, förstora eller fundera för mycket kring ditt svar. Det är så himla lätt hänt att börja trassla in sig i tankar som ”så himla dåligt är det ju inte egentligen”, ”jag mår ju ändå rätt okej” eller ”det kunde ha varit värre”. Utan svara på frågan och känn efter i magen. Är du ärlig mot dig själv eller intalar du dig själv att du mår bättre eller sämre än vad du egentligen gör?Om du känner att du inte mår bra – försök bena ut vilka faktorer det är ligger bakom det. Jag kan ta mig själv som exempel. Jag har under ett par veckors tid haft mycket att göra och varit konstant förkyld. Jag har mått bra i övrigt men blivit så stressad för att jag inte är så snabbtänkt eller effektiv som jag brukar vara. Min att-göra-lista i sig har inte varit extremt stor men det har känts så eftersom orken som inte har räckt till. Efter att ha reflekterat kring detta så ha jag insett att jag, trots att jag är sliten, mår bra.

Är detta en avgränsad period eller inte?

Befinner du dig i en högsäsong som av naturliga skäl är mer intensiv eller är detta din vardag? Vi kan absolut klara av korta stunder med extra högt tempo men det är skillnad på de tio minuter som krävdes av oss på savannen och tio dagar, tio månader eller tio år. Sedan är det är självfallet individuellt hur länge du klarar en ”avgränsad period” beroende på vilka förutsättningar du har inför den.Behovshjul

Gör du annat än att jobba?

Vi har pratat om det här med behovshjulet förr och för min del var det avsaknaden av allt annat utom jobb och sömn som fick mig att gå in i väggen. Att skala ner aktiviteters omfattning är ett bra och viktigt steg om en känner sig överbelastad. Men det är inte heller hälsosamt att ta bort allting du tycker är roligt. Inte nog med att de ger variation, de flesta av oss behöver dem för att må bra.

Har du någon marginal?

Har du några marginaler i din vardag eller är den så fullspäckad att ett fördröjt toalettbesök kan få resten av dagsplaneringen att krascha? Har du tid att bli förkyld? Bryta en arm? Bli sen från ett möte eller missa en buss? Nu kan vi inte ska räkna med att bli sjuka och planera våra liv efter det. Men eftersom fysisk och psykisk återhämtning är så himla viktigt gäller det att det finns tid för att få det. Oavsett vilken tid på dygnet den nu kan behövas. 

En aspekt är också stress. Om du är stressad och hur länge du i så fall har varit det. Långvariga perioder av stress kommer att tära på dig och risken är att vi, i stället för att sakta ner när vi känner oss trötta, lägger in en ”extra växel”. Men det kommer ju inte göra att vi får mer bensin i tanken. Så om vi inte stannar upp för att tanka kommer vi till slut att få soppatorsk hur kul vi än har det ute på vägen.

Vad är då vad?

Jag tänker såhär: om du är trött men mår genuint bra i övrigt. Om det är under en begränsad period som det mycket att göra och att du detta till trots inte är jättestressad. Om du tar dig lite tid att göra något annat som får dig att må bra. Du kanske inte har så mycket marginal över just nu men du får ändå återhämtning i vardagen regelbundet. Då är du förhoppningsvis ”bara” tillfälligt överarbetad. Och om du lyssnar på din kropps varningssignaler, du genuint mår bra och tar hand om dig, ger dig själv återhämtning och inte stressar för mycket – känn dig trygg i det. Alla lever vi olika liv och har olika intressen. Jag personligen kommer aldrig "bara" ha ett heltidsjobb, det är jag för rastlös för.Men om du inte har balansen i svaren på ovan frågor så behöver det för den sakens skull inte alls innebära att du är utbränd. Det är kanske något annat som gör att du mår dåligt eller känner dig stressad? Som vi pratade om senast tar det tid att jobba sig in i väggen och det är ingen upplevelse som du missar att du är med om. Men det kan vara läge att fundera på vart du är på väg. Långvariga stressperioder utan återhämtning eller vila utsätter dig för risken att gå in i väggen. Framförallt om du ignorerar din kropps varningssignaler på vägen. Eftersom vi alla har olika behov av återhämtning och stimulans så gäller det att du rannsakar dig själv och lyssnar på din kropp.Ignorera kroppens varningssignaler kan få dig att bli utbrändNu blev detta jättelångt men jag hoppas det kan vara till nytta ändå. Vad säger ni andra som har erfarenheter av att vara överarbetad respektive utbränd? Är det någon annan fråga eller tankeställare som man bör ställa sig själv om man reflekterar över detta?


Tyckte du om detta inlägg?Klicka på hjärtat eller dela det gärna så att andra kan få läsa det!

Previous
Previous

Den internationella mansdagen

Next
Next

Tre sätt att hantera mansplaining