Lärandets olika faser

Hallå! Hur mås det? Själv sitter jag här, matkomig deluxe, vid mitt skrivbord på kontoret och lyssnar på hur det knackas gatusten utanför fönstret. Har fixat de administrativa ärendena som stod på BRÅTTOM-listan. Tre telefonsamtal kvarstår tillsammans med tre olika ärenden i tre olika riktningar på stan. Sedan är det dags att bege sig hem till Höör och fortsätta tentaplugga. Äntligen börjar den lossna lite. Jag vet inte om du känner igen dig i det men jag har rätt tydliga zoner i mitt lärande. Känner du igen dig i lärandets olika faser?

Optimistisk

Till en början så är humöret och självkänslan på topp och allting känns möjligt.

Lärandets olika faser

Steg 1: Optimistisk

Innan en delkurs drar igång så är jag ofta rätt så optimistisk och tänker "det här löser sig" eller "hur svårt kan det vara?". Rätt så skönt känsla att befinna sig i.

Steg 2: Vilse

När det väl drar igång så brukar det innebära att jag känner mig vilse, vad är det som ska göras egentligen? Vad håller jag på med? Strategin för att hantera detta brukar leda till följande ansiktsuttryck och följande steg:

Frågande

Rynkade ögonbryn är en ständig accessoar i detta stadium.

Steg 3 : Kartläggning

Eftersom jag gillar kontexter är det oftast där jag börjar när jag känner mig lost. Vart är jag? Vart ska jag? Vad är det jag ska jag göra och när? Jag har oftast ingen aning om hur här utan försöker bara gå igenom all litteratur och ta reda på vilka resurser jag har och kan tänkas behöva.

Steg 4: Fullständig panik

Här någonstans är det inte ovanligt att en känsla av "jag kan ingenting" slår till. Ibland för att kartläggningen innebär så mycket ny information som jag försöker förstå och passa in i det jag redan vet eller ser omkring mig. Jag inser då hur lite jag egentligen vet och undrar hur i hela friden jag någonsin ska kunna lösa detta. Här har det hänt att jag börjar stampa omkring hemma medan jag muttrar om att jag minsann skiter i det här.

Panik

Jag har inte hunnit fråga min bättre hälft ännu men jag tror ändå att vi kan konstatera att jag i panikstadiet sällan är mitt mest charmerande jag. Hehe... He...

Steg 5: Upprepa steg 3 och 4 igen

Här är chansen stor att jag går tillbaka till steg tre, kartlägger lite till - hamnar i steg fyra igen och att detta upprepas en eller ett par gånger. Men, förr eller senare så brukar någon pollett trilla ner så vi kan röra oss vidare framåt.

Steg 6: Försiktig förhoppning

Ofta så hittar jag något krok här och där som jag kan börja hänga upp det jag lär mig på och väl där brukar optimismen och glädjen återvända igen. Mörkret byts ut mot gryningsljus och det känns ändå som att det kan gå att få ihop det här i alla fall. Ibland stöter jag förstås på problem igen och åker tillbaka både till det fjärde och tredje steget igen men stunderna där brukar på kortare och kortare.

Steg 7: Ögonblick av klarhet

Vid det här laget brukar det dyka upp ögonblick av klarhet när de nya pusselbitarna hamnar på plats jämte de gamla. Skön känsla!

Steg 8: Tröttheten över att vara nästan klar

Min största utmaning är dock tröttheten som utmanar mig när jag är nästan klar. Ni vet, när man ser mållinjen och börjar bli sliten för att man har fokuserat mycket på något under en längre tid. Åh, vad lätt det vore att ge upp då om en kunde det.

Lärandets olika faser får humöret att gå både upp och ner

Segerdansen när en uppgift är inlämnad är ett stående inslag. Grymt tillfredsställande känsla, framförallt när en har känslan av att ha lärt sig nya saker på vägen.

Steg 9: Segerkänslan och lättnaden över att det är över

Sist men inte minst. När tentan är inne och en sitter där med segerkänslan rusande i kroppen tillsammans med lättnaden över att det är över. Mmm, vad god den är. Haha, som jag ser fram emot att få känna den även den här gången!

Kan tilläggas att jag just nu befinner mig i det sjätte steget och tänker att det här nog kan funka trots allt. Jag hoppas tillbaka lite till paniken stundtals men jag börjar tro att jag fattar vad det här handlar om. Eller ja, tror jag i alla fall. Vi får se!

Känner du igen dig i de här olika faserna av lärande? Eller har du en egen process som du brukar uppleva när du ska lära dig nya saker?

Previous
Previous

Vilken vecka...

Next
Next

Bygga starka relationer som chef