Ledarskap och organisation - en universitetsutbildning för chefer

Fråga:

"Kan du inte skriva lite om vad som ingår i din utbildning? Nyfiken på vad som i den akademiska världen klassas som “obligatoriskt” för en ledare."/ Lina

School books

Ett litet urval av all kurslitteratur som jag har läst under alla dessa år, hähä.

Svar:

Självklart, absolut och givetvis kan jag göra det! Det är flera av er som har undrat vad jag det är jag pluggar för något och vad som ingår i utbildningen. En hel del är det kortaste svaret men vi ska såklart inte nöja oss med det.

Ledarskap och organisation - en universitetsutbildning för chefer

Ledarskap och organisation är en universitetsutbildning på 180 högskolepoäng och ges ut vid Linnéuniversitet i Växjö. Den är på halvfart och semidistans eftersom en ska jobba heltid samtidigt som man pluggar. En del är redan chefer, en del vill blir det och andra är som jag: bara väldigt intresserade av ämnet. Det innebär 1. att det är vansinnigt intressanta klasser eftersom alla har erfarenhet av ämnena som avhandlas. 2. att den är rätt så tuff att läsa och att det är många som hoppar av eller pausar på vägen eftersom livet kommer emellan.

Som för mig. Jag började läsa den 2009 och då var ett av antagningskraven att en skulle ha jobbat heltid i minst fem år för att bli antagen (det hade inte jag men jag lyckades tjata mig in ändå). Sedan läste jag de första fyra åren, under det fjärde året blev jag sjuk och det är därför jag började läsa det igen nu i höst. Efter vårens uppsats kommer jag alltså att få motsvarande en högskoleexamen inom ledarskap och organisation. Sedan kommer jag att läsa två års sociologi för att få en kandidat i sociologi med specialisering mot ledarskap och kommunikation.

2017-12-21_05-47-36

Det har blivit många sena kvällar och långa helger i skolbänken, jag ska inte hymla med det. Samtidigt är det också värt det just för att en får förankringen i forskningen och arbetslivet på samma gång!

Vad har vi läst?

Under åren som gått så har vi till exempel avhandlat kurser inom ämnena: ledarskap i samverkan, gruppsykologi, socialpsykologi, samtalsmetodik, arbetsrätt, personalekonomi, strategiskt ledarskap, strategisk omvärldsbevakning, IT-politik, kvalitetsarbete och administration. Plus ett gäng olika projektarbeten och metodikkurser. Väldigt grundläggande ämnen med andra ord vilket har varit och är en väldigt bra och trygg grund att stå på.

Den största skillnaden mellan denna utbildning och andra som inte är via ett universitet är definitivt den vetenskapliga förankringen. Den litteratur som vi läser här grundar sig snudd på endast i forskning, vilket ger den ett helt annat perspektiv än ledarskapslitteratur som är skrivna av managementkonsulter. En studie i skolan är inte en marknadsundersökning utan det är en forskningsstudie som har blivit vetenskapligt utförd och granskad. Med litteraturen som grund skriver vi sedan bara hemtentor som i princip bara skrivs utifrån verkliga verksamheter, antingen de vi själva jobbar inom eller andras företag.

Så nu i höst har jag först analyserat mitt egna strategiarbete utifrån teori i ämnet, men också hur jag arbetar med administration samt omvärldsbevakning. Superintressant och utvecklande som sjutton. Även om det ibland också är sjukt kämpigt.

Besvarade det din fråga någorlunda? Säg till annars så utvecklar jag det vidare i kommentarsfältet. Och kan inte ni läsare berätta om vilka ledarskapsutbildningar ni har gjort? Vore superintressant att höra!

Previous
Previous

På språng

Next
Next

Att känna sig lite annorlunda