Att starta hälsosamt företag

Hej och hå! Hur är läget? Jag mår inte toppenbra. Visdomstandvärken har som tur var stillat sig något men i stället har jag åkt på en infektion i lungorna. Sådär kul. Men jag har kedjat fast mig i soffan och försöker ignorera alla roliga jobbgrejer som jag hade tänkt göra den här veckan. Det får det vara värt. Jag mår inte alls så dåligt som jag hade kunnat göra eftersom jag ändå har skalat av och trappat ner på jobbtempot de senaste dagarna. Det är snudd på plågsamt att dra ner på min produktion. Jag avskyr det innerligt att inte kunna blogga eller vlogga som jag har tänkt. Men det är bara att bita i det sura äpplet och vila så jag snabbare kan bli frisk. För det är så att jag vill att mitt blivande företag ska vara hälsosamt. Det är ett av mina kärnvärden. Utan hälsa kan det inte bli framgångsrikt och jag tänkte idag gå in lite på varför jag tänker så.

Vi ska hålla länge

I mitt arbetsliv är jag tyvärr lite uppfostrad i kvartalsrapporteringstänket som på flera vis styr dagens affärsliv. Där snabba resultat premieras framför långsiktiga och investeringar bara anses vara nödvändiga om det ändå kan maxa vinstutdelningen om ett par månader. Men jag vill bygga min verksamhet på lång sikt. Och jag vill leva mitt liv så att jag håller hela livet. Jag har förlorat fyra år av mitt liv till utmattningssyndromet. Förvisso har jag fått gjort en massa saker under tiden men jag är inte intresserad av att förlora fler år om jag kan undvika det. Så att balansera långsiktigt tänkande med att försöka ha det så roligt som möjligt i nuet är min ambition nu. För jag vill hålla länge och då funkar inte quick fixes.

Våga låta det ta tid

Jag vet inte hur er bild av entreprenörskap ser ut. Men den jag har handlar om mycket och hårt arbete och att ju snabbare och mer du jobbar desto snabbare får du dina resultat. Det är således snudd på instinktivt att jag vill hålla topphastigheter och bara kötta jobb nu. Mest för att det är roligt men också för att jag vill se resultat. Men! Eftersom jag har det långsiktiga målet gäller det att vara modig nog att låta detta ta tid. Att ge mig själv ett rimligt utrymme att göra detta ordentligt eftersom…

Ju stadigare grund desto större slott

Hör själv att detta låter rätt så fånigt när jag säger det högt. Men jag ser min kommande verksamhet och liv som ett slott som jag ska bygga. Det jag har gjort under hösten och gör nu är att lägga grunden och bygga upp stommarna. Och det gäller att dessa delar är stadiga om jag ska kunna bygga upp verksamheten ordentligt. Jag är nämligen allergisk mot luftslott eller projekt som bara uppvisar en snygg fasad. Därför är jag mån om att mitt egna hus ska må bra och vara sunt inifrån och ut. Då kommer jag kunna bygga ut det i framtiden om jag skulle vilja det. Addera tinningar och torn.

Att starta hälsosamt företag ger bäst resultat på lång sikt.

Bra mående i organisationen = god lönsamhet. Illustration: MAST Produktion

Balansen mellan nytta och nöje

Om det är något jag har lärt mig från utmattningen så är det att livet handlar om att leva. En av mina stora svagheter är att jag lätt faller in i gamla beteendemönster och bara fokuserar på prestation, leverans och resultat. Men det håller ju inte heller i längden. Som vi har konstaterat förr är det balansen mellan nytta och nöje som skapar bäst resultat. Det spelar ingen roll om du är egenföretagare eller mångmiljonsbusiness med flera tusen anställda – bra mående ger bra lönsamhet.

Hälsa och långsiktighet är två av flera kärnvärden i min kommande business. Men vi får kika på de andra längre fram – annars blir detta evighetslångt. Men jag är nyfiken. Ni som driver företag: vilka är värden utgör kärnorna i era verksamheter?


Tyckte du om detta inlägg? Klicka i hjärtat och dela det gärna vidare!
Du följer väl Bossbloggen på Facebook, Instagram, Bloglovin’ och Youtube?

Föregående

Petra Åkerblom: En närvarande ensamvarg till ledare

Nästa

Ett litet livstecken…

6 Kommentarer

 1. Profilbild

  Jag har faktiskt inte tänkt på mitt företag i sådana termer, men jag inser nu att ha roligt på jobbet är det som går före allt för mig. Jag jobbar hellre gratis med något som är roligt än får ett toppjobb jag hatar. Och eftersom jag svänger ganska fort i vad jag tycker är roligt så kommer nog det att prägla mitt företag, och det gör också att jag sällan trivs på arbetsplatser någon längre tid. Spontanitet är också något jag värdesätter haha. Låter som absolut sämsta entreprenören här, vill bara göra roliga saker hela tiden 😉 Så min utmaning är väl att hitta något som är såpass roligt att jag inte kväver passionen genom att sätta en långtidsplan.

  • Clara Löfvenhamn

   Tycker det låter som att entreprenörsrollen är som klippt och skuren för dig ur det perspektivet! Det är ju om någon en unik möjlighet till att få styra sin egen båt dithän man är nyfiken utan att anpassa sig efter andras agendor 😀 Dessutom tycker jag inte man ska underskatta arbetsglädjen för det man gör. har tillbringat för många år med att försöka passa in och göra karriär såsom man borde. Jag tyckte inte det var kul det kostade mig mitt mående. Så att låta passionen styra tycker jag bara låter sunt! Det behöver ju inte per automatik utesluta lite förnuftighet då och då 😉 😀

 2. Profilbild

  Jag övar också på att vara modig nog att låta saker ta tid. Men shit pommes vad svårt det är att inte låta sig påverkas av allt det andra som säger att det skall gå fort och på en gång. Mitt favoritcitat, som också hänger vid min säng, är “långsamt leder också framåt”.

  • Clara Löfvenhamn

   Åh, det citatet ska jag ta till mig Christin: tack för att du delade det och dina tankar! Håller med om att det är svårt att inte påverkas. Får hålla mig själv i strypkoppel i bland för att inte flyga iväg och skynda fram. Men ska tänka på de orden och söka tröst i dem nästa gång för mycket framåtanda faller på 😀

 3. Profilbild

  Så bra skrivet! Verkligen jättesvårt i vanliga fall men nästan omöjligt som utbränd känns det som. Man vill så mycket men måste vila hela tiden. Hoppas du mår bättre snart, ta det piano😊💪

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© Bossbloggen.se