Ledarskap Clara, Bossbloggen Ledarskap Clara, Bossbloggen

Den manliga chefssjukan

Ja, vi har kommit en bit på vägen när det gäller jämställdhetsfrågor i Sverige. Men att påstå att vårt arbetsliv är jämlikt vore än så länge en lögn (skulle du mot förmodan inte känna dig övertygad kan du smita in här och dubbelkolla). Förutom att denna obalans skapar kunskapsluckor, ojämlikhet och i värsta fall diskriminering så uppstår det dessutom ett ypperligt klimat för den så kallade manliga chefssjukan.

Den härstammar från samma stam som den mansbacill som UnderbaraClara beskriver i sin krönika men har muterats och utgör numera ett eget sjukdomstillstånd. Flertalet chefer som jag har talat med bekräftar att de har sett sviterna av dess framfart och att den vanligaste gruppen som drabbas är nyblivna kvinnliga chefer. Symptomen är en ledare som saknar empati, lyhördhet och pekar med hela handen i alla situationer. Den smittade chefen varken lyssnar eller känner in sin omgivning och dundrar fram likt en bulldozer i sitt arbete.

− Jag har arbetat som managementkonsult i nära 35 års tid och sett många gånger hur kvinnor inte bara tar till sig an de sämsta sidorna av manligt ledarskap när de blir chefer, de drar dem till sin spets och förvärrar dem än mer, säger Lars Olofsson, CEO på EIE.

Den manliga chefssjukan

Det är när vi mår bra på jobbet som lönsamheten och är som bäst och i våra uppdrag som ledare har vi ett ansvar för att förverkliga detta. Bild: MAST Produktion

Den manliga chefssjukan

Gränslös sjukdom

Lars Olofsson Foto: Privat

Lars Olofsson Foto: Privat

Lars Olofsson berättar att fenomenet återfinns även på den internationella arbetsmarknaden. Orsaken är densamma vart den än slår till: de insjuknade har missförstått om vad ledarskap egentligen handlar om. Den smittade tror att hen måste vara hård, driva verksamheten med järnhand och köra sitt eget race för att vara bra som chef. Till en början kan det ge resultat som invaggar chefen i en falsk säkerhet att denna ledarskapsstil fungerar - men det är en illusion. Efter ett år eller två kommer bakslaget att smyga sig på och då är den minskade lönsamheten ett faktum.

Den manliga chefssjukan är gränslös och slår hårt mot organisationen med till exempel högre personalomsättning och högre sjukfrånvaro. Kopplingen mellan dåligt ledarskap och dålig lönsamhet är direkt.

− Jag har full förståelse att detta sker eftersom det kan vara ett sätt för en kvinna att ta sig fram i mansdominerade branscher. Men det är ingen bra strategi för den blir i längden kontraproduktiv, säger Lars Olofsson.

Hur fel är det inte då att kvinnliga chefer upplever att de måste en sämre version av manliga sådana för att få respekt och gehör som nyblivna ledare? Vi kan ju använda hur många arga ord och svordomar som helst för att beskriva det - så låt oss istället gå vidare och fokusera på hur du som ny chef undviker att smittas av den här bacillen.

Du som ny chef ska inte bry dig om att du är kvinna och chef. Du är chef. Och det oavsett ditt kön och oavsett din ålder. Gör ingen business av att du är trettio år yngre än den förra chefen. Eller att han var man, säger Lars Olofsson.

Lars Olofsson

Stå på dig

Så koncentrera dig på att skapa din ledarskapsfilosofi baserad på din personlighet. Om du tar dig an en roll som inte stämmer överens med dig som person kommer du att misslyckas eftersom resultatet inte blir trovärdigt. Ledarskap handlar i grund och botten om att skapa en lönsam och välmående verksamhet. Alla organisationers arbete handlar om teamwork och för att lyckas måste dess chefer vara empatiska, kunna förstå och sätta sig in i andra människors situation. Lars Olofsson anser att kvinnor ofta är mer socialt kompetenta, mer inkännande och bättre lyssnare än män. Till den chef som befinner sig i en kultur där ett inkluderande ledarskaps ifrågasätts har han ett enda råd – stå på dig.

− Var tydlig. Säg att du utgår från din ledarskapsstil och visa att det ger bra resultat. Mät avdelningens framsteg, då behöver du inte försvara dig. Behåll din integritet och ge inte vika för kulturen, säger Lars Olofsson.

Två öron, en mun

Det går att bli frisk

Men om en har blivit smittad, går det att bli frisk? Ja, självklart. Men det kommer att krävas en del utav dig. Först och främst kommer du att behöva lägga ifrån dig din prestige. Du måste vara beredd att tänka om och vara självkritisk. Den som inte har distans till sig själv ligger definitivt i riskzonen för att bli sjuk om hen inte redan är smittad.

  • Fundera hur du är och fungerar som person. Din ledarstil ska utgå från dig – ingen annan.

  • Lyssna på vad medarbetarna faktiskt säger. Känn av stämningarna i organisationen. Vad pratar människorna om? Detta kommer ge dig signaler om hur verksamheten mår. Du kan även använda utvecklingssamtalet för att få reda på mer om det. Använd kunskaperna du får till att skapa förbättringar.

  • Ta stöd av vänner eller bekanta ur ditt nätverk. Fråga efter feedback om dig och ditt ledarskap. Analysera feedbacken du får och använd dig av den.

  • Ha ingen prestige!

− Som ledare kan du inte ta dig själv på hundraprocentigt allvar. Vi har alla svagheter och styrkor och om man inte är stark måste man vara smart. Använd den sociala kompetensen du har, säger Lars Olofsson. Alltså, receptet mot den manliga chefssjukan består av lika delar självinsikt, självdistans och social kompetens.

Fotnot: Som jag nämnde ovan är den manliga chefssjukan gränslös. Det innebär att det kan drabba alla oavsett kön eller ålder. Det vanligt att män också drabbas av denna sjukdom och ja, botemedlet är detsamma för dem. Vad säger ni läsare?  Har ni erfarenhet av denna farsot eller träffat någon som varit drabbad men blivit frisk?

Read More
Ledarskap Clara, Bossbloggen Ledarskap Clara, Bossbloggen

Hälsningar på jobbet

Idag är det dags för ännu en premiär i bloggen och det är avsnittet Do’s and Dont’s.  Jag personligen avskyr pekpinnar och kommer hålla sådana så långt borta från den här bloggen som möjligt. Men det finns situationer som är mer svartvita än andra så därför kommer jag lyfta dem under denna vinjett. Du kommer inte bara få konkreta tips på hur du kan göra i de olika situationerna, vi kommer också att prata om varför vissa alternativ är bättre än andra.  Och vi kickstartar den med något som kan kännas banalt men är galet viktigt: hälsningar på jobbet.Don't! Hälsningar på jobbet

Don't

Så situationen är när du som chef kommer till jobbet. Vad du inte ska göra är att gå raka vägen in på ditt kontor och endast ge en kort nick till de medarbetare och kollegor som du möter på vägen. Det kan låta självklart men det är så lätt hänt att stress och tidspress får en att springa in på kontoret för att sätta tänderna i att-göra-listan och hoppa över momentet att gå runt och hälsa på alla. Jag har själv erfarenhet av den känslan och vet hur övertygande den kan vara – men fastna inte i den fällan.

Det fundamentala attributionsfelet

En av anledningarna till varför den är dålig är teorin det fundamentala attributionsfelet. Den innebär att personer som träffar dig när du har en dålig dag kan tolka dina korta, snäsiga svar på frågor som att du är otrevlig som person. Detta gäller framförallt om de inte vet vad ditt dåliga humör beror på.Paulina Gunnardo─ Amygdalan har en central roll i hjärnans känslocentra. Från det att du ser något, till exempel ett ansiktsuttryck, så tar det 0,4 sekunder tills din hjärna har tolkat vad den här ansiktsuttrycket innebär. Du hinner alltså inte ens tänka på det själv, säger beteendevetaren Paulina Gunnardo.Det spelar alltså ingen roll om det är tidspress eller en dålig morgon som gör att du inte hinner säga hej. I samspelet med andra människor så ingår det att våra kroppar skickar ut tusentals signaler och att allas våra hjärnor tolkar intrycken som vi tar emot med alla våra sinnen.─ Allas hjärnor vill förstå varför och hitta förklaringar till det den ser och uppfattar. Så om du som chef går förbi utan att hälsa så kommer du inte bara att lämna fritt för medarbetarnas hjärnor att tolka och spekulera kring varför du gjorde så.  Risken är också stor att de drar slutsatser om hur du är som person och som chef, säger Paulina Gunnardo.Ytterligare en aspekt i detta är våra mänskliga och grundläggande sociala behov. Människor behöver sociala kontakter för att må bra och det räcker inte med att de behoven tillgodoses på hemmaplan. Hur du som chef kan hjälpa till med det finner du nedan.Do! Hälsningar på jobbet

Do

Vad du istället ska göra när du kommer till jobbet är alltså att hälsa på alla medarbetare och kollegor som du möter. Med ögonkontakt och allra helst ett leende. Medarbetarna i din arbetsgrupp bör du dessutom aktivt söka upp för att säga hej. Och när du gör det – ställ samtidigt en fråga i stil med ”hur är det?”.Anledningarna till varför du bör göra ovan scenario till din morgonrutin är flera. För det första så kickar positiva sociala kontakter igång vår hjärnas belöningssystem. En annan sak som händer när vi får ögonkontakt och frågan om hur det är - det är att vi får möjlighet att svara på frågan.─ Det ger känslan av att du får påverka din situation. Vilket är enormt hälsobefrämjande på en arbetsplats och grunden för att få till det är såna här enkla möten. Det finns ett klart samband mellan bra hälsa på jobbet och bra resultat i forskningen, säger Paulina Gunnardo.

Mer lyhördhet = bättre resultat

Som exempel nämner hon en studie gjord på 15 000 ledare i 300 företag i 18 länder visar att de ledare som hälsar på sina medarbetare, visar att de menar väl och lyssnar på deras svar i dessa samtal inte bara är mer omtyckta av personalen - deras verksamheter presterar 40% bättre.Så som chef ska du vara allt annat än sparsam med dina hälsningar på jobbet. Framförallt eftersom det är i enkla möten likt dessa som du bygger relationer och det är ingenting som du gör på personalfesten en gång om året.─ Om personalen ser att chefen tar sig tid till att möta deras blick och hälsa varje dag signalerar det att chefen tycker att personalen är viktig. Att hälsa det behöver inte ta så mycket tid om det är inte har hänt något. Men ibland händer det och då kommer personalen känna sig trygg nog att berätta det för dig, säger Paulina Gunnardo.Så. Jag hoppas du som läsare känner att du har fått lite mer kunskaper om varför det är bättre att ta sig tiden till den här enkla sociala kontakten varje dag. Men jag har också några frågor till dig. Har du någon gång upplevt att en chef inte hälsar? Eller har du som chef befunnit dig i sitsen att du känt att du inte hinner med att vara social med dina medarbetare?

Read More
Ledarskap Clara, Bossbloggen Ledarskap Clara, Bossbloggen

På sociala medier kan även chefen vara social

Vill du undvika att bli en teknisk dinosaurie? Eller än värre, ett tekniskt fossil? Då ska du läsa vidare, den chef som duckar sociala medier riskerar nämligen att bli just det. En stor del av en ledares arbete handlar ju om kommunikation och här utgör sociala medier en arena som du inte bara kan utan också bör använda enligt Nina Jansdotter, karriärscoach och expert inom sociala medier.─ Ledare som dissar sociala medier dissar jag eftersom den chef som inte har koll på sociala medier inte hänger med i samtiden. Och om du inte är där så många andra människor är, hur ska du kunna driva och utveckla ditt bolag?

Om du inte är där så många andra människor är, hur ska du kunna driva och utveckla ditt bolag?

Nina Jansdotter

Chef i sociala medier

Vilka sociala medier som du använder är inte så noga. Det viktigaste är att och hur du gör det. Nina Jansdotter anser att en privat profil är ett minimum för att undvika att förvandlas till en teknisk dinosaurie.  Men som chef gäller det att ha en strategi för hur du använder dina sociala medier – även om du bara gör det som privatperson.─ Som chef företräder du ditt bolag på ett helt annat sätt än en vanlig anställd och det gäller också i sociala medier, säger Nina Jansdotter.Det spelar alltså ingen roll att du inte har skrivit ut på Facebook att du arbetar som chef eller inte. Google kan ge alla tillgång till alla dina sociala medier. Så oavsett om du använder Facebook, LinkedIn, Twitter eller Snapchat kan rekryterare, kollegor och anställda ta del av vad du publicerar.─ Använd den eller de kanaler du tycker är enklast och fyll dem med ett innehåll som du tycker är roligt. Gör du det på rätt sätt kan du stärka ditt varumärke som ledare och chef, säger Nina Jansdotter.Teknisk dinosaurie

Använd dina sociala kanaler i jobbet

Dina sociala kanaler inte bara är att visa upp dig, utnyttja dem till det de är till för - att kommunicera. På sociala medier kan du till exempel:

  • Peppa, stötta och motivera både din personal och personer i ditt nätverk. Det är ofta enklare och mer lättsamt att göra det i dessa forum.
  • Låt andra ta del av dig och din personlighet. De är ett ypperligt sätt att låta dina medarbetare, kunder och samarbetspartners lära känna dig bakom kulisserna.
  • Lär känna både dina medarbetare och människorna i ditt nätverk genom att få ta del av deras tankar och vardag.
  • Du kan också visa ditt engagemang i olika frågor. Kom ihåg att du är en offentlig person som chef, du kan inte skriva något som är konfidentiellt eller peka ut någon. Var medveten om att alla olika publiceringar och bilder kan skärmdumpas eller spridas.

Men låt inte det avskräcka dig! Vi har ju tidigare pratat om att ingen chef är perfekt och det gäller även i sociala medier. Testa dig fram och lär dig vad som fungerar och inte i de olika kanalerna. Var strategiskt och medveten om vad du gör. Även om du som chef har mindre utrymme till att göra misstag än gemene man så får du göra det även på nätet.─ Gör du fel, gör en ärlig pudel både i de sociala kanalerna och de personliga mötena, säger Nina Jansdotter.Vad säger ni läsare som är chefer: använder ni era sociala medier för att kommunicera med er personal? Och hur ser er strategi ut då?

Read More
Ledarskap Clara, Bossbloggen Ledarskap Clara, Bossbloggen

Hur är en perfekt chef?

Chefen. Yrkesrollen som är ömsom hyllad, ömsom bespottad. Chefspositionen kan vara eftertraktad, avskydd, upphöjd, föraktad, förhärligad, försummad, utsatt, utmanade, hård men också oerhört belönande (beroende på situationen och vem som tillfrågas).

Hur är den perfekta chefen?

Min chefVi har alla haft en chef. De flesta av oss har en. De flesta av oss har förhoppningsvis haft en bra chef. De flesta av oss har troligen haft en dålig sådan någon gång. Och vi har alla olika krav på hur en chef ska vara. Jag har gjort en privat högst ovetenskaplig undersökning i min närhet om vilka egenskaper en chef bör ha.  Då  nämndes framförallt egenskaper såsom: förtroendeingivande, erfaren, nyfiken, lyhörd, handlingskraftig, ödmjuk, respektfull, kunnig, vänlig och orädd.Fackförbundet Ledarna listar här några önskvärda egenskaper som en bra chef bör ha: ”Lyhörd, modig, beslutsför, tydlig, kommunikativ, ödmjuk, empatisk, god självinsikt, utvecklings- och förändringsbenägen, tillåtande, kreativ, innovativ, visionär, eftertänksam, uthållig, prestigelös, kunnig, strukturerad, delegerande, resultatfokuserad, relationsorienterad, tillgänglig, omtänksam, trygg, pålitlig, ärlig.”Chefsegenskaper ordmoln

Stora ord

Pjuh. Stora ord att leva upp till. Samtidigt vet vi alla att ingen människa är perfekt. Det finns ingen som alltid fattar rätt beslut, alltid är i tid, kommer på de bästa idéerna, är kompis med alla, alltid är pigg och glad, hel, ren och luktar rosor efter ett träningspass. Så, vi kan väl inleda den här ledarskapsbloggen med att konstatera följande:

Du som chef behöver inte vara perfekt och du behöver inte vara perfekt för att bli en bra chef.

Frågan är ju då hur du som chef ska kunna motsvara alla de här förhoppningarna på dig? Och hur du ska kunna göra alla de här sakerna som förväntas av dig? Var lugn. Detta och mycket mer är precis det som Bossbloggen kommer att handla om. Här kommer vi prata om både hårda och mjuka ämnen som rekrytering, målformulering, ledarskap, personlig utveckling, arbetsmiljö, gruppsykologi, hälsa och konflikthantering. Och mycket mer. Är det ett inlägg eller ämne du gillar får du gärna klicka på hjärtat nedanför varje inlägg.För den som inte orkar klicka dig in här på bloggen för de senaste uppdateringarna så finns det en massa knappar att trycka på i den menyn här till höger. Bossbloggen finns i de flesta sociala kanalerna och det kommer att komma ett nyhetsbrev som komplement till bloggen framöver – men jag återkommer när det är dags att lansera det sistnämnda.Vad tycker du är viktiga egenskaper hos en chef? Och varför?Ha en underbar tisdag allesammans så hörs vi i morgon igen!Clara

Read More

Mer att läsa

Bossbloggen genom tiderna