Omgiven av idioter: vilken färg är du?

Vi har ju pratat om personlighetstester förut (till exempel Myers-Briggs: vilken personlighetstyp är du?). Precis som då så vill jag vara tydlig med att jag är aningens reserverad när det gäller att kategorisera oss och våra beteenden så pass snävt som en ändå gör i tester som dessa. Varken Myers-Briggs eller den modell som vi ska beröra idag, som härstammar från DISC-teorin, är vetenskapligt belagda. Men, de kan ändå vara intressanta och ge oss nya tankar och insikter om hur vi är och beter oss som människor vilket alltid är underhållande. Så idag ska vi kika närmare på personlighetstyper utefter färg baserat på Thomas Eriksons bok Omgiven av idioter.

Läs mer: Omgiven av idioter – så leder du dem

Upplever du att du är omgiven av idioter? Då är det kanske läge att ta sig en funderare över vad det är som gör alla andra så himla korkade, frustrerande och idiotiska.

Som pricken över i:t så tänkte jag också att vi längre fram ska kika på dem ur ett chefsperspektiv. Hur kommunicerar du effektivt med, och leder, personer av olika färg? Men som en så ofta gör när det gäller ledarskap så börjar vi med oss själva. Vilken färg är du?

Läs mer: Myers-Briggs, vilken personlighetstyp är du?

Omgiven av idioter: vilken färg är du?

Alla är vi olika, det råder det väl knappast något tvivel om. Sedan är det inte heller så enkelt att vi alla är antingen röda, gula, gröna eller blå. Thomas Erikson berättar i Omgiven av idioter att ungefär 5 procent är en enda färg, 80 procent har två olika färger och 15 procent har tre färger. Så läs vidare nu och se vart du känner igen dig!

Röd

Den röda personen beskrivs som en dominerande och driven problemlösare som är uppgiftsorienterad och har bråttom att genomföra saker. Allt sker effektivt och i en hejdundrans fart.

Kännetecken: Den röda personen är en ledartyp som är rak och ärlig, bestämd och tävlingslysten. Mejlen är direkt formulerade utan det minsta lull-lull och kallpratet är obefintligt.

Styrkor: Att få saker att hända, vara tuff och självständig kan absolut vara en styrka i arbetslivet. Men röda personer ofta är orädda för konflikter och (på gott och ont) mest fokuserar på sakfrågan.

Svagheter: Kan lätt uppfattas som för dominanta eller rent utav bossiga, otålighet är inte alltid en praktisk egenskap och hårdheten som kan vara bra för att få saker ordnade är inte alltid så sympatisk.

Gul

Den karismatiska personen som är inspirerande, kreativ och entusiastisk. Men också relationsorienterad och bryr sig om alla som hen möter. Känner du någon som passar in på den beskrivningen? Då är hen förmodligen gul.

Kännetecken: Pratar med allt och alla, en människokännare som är mån om att alla ska ha det bra och må bra. Den gula individen är den som kan måla upp visioner och målbilder så alla ser dem och är evigt optimistisk.

Styrkor: Att ha en inspirerande och övertygande personlighet är tveklöst en styrka – inte minst i arbetslivet. De är gladlynta, pratar mycket och underhållande, skapar god stämning omkring sig och kommer ständigt med nya idéer.

Svagheter: Den gula personen kan ha en tendens att snacka mycket och leverera mindre, ett beteende som i längden också kan uppfattas som egocentriskt (om man bara pratar om sig själv) men också slarvigt. Detaljer och att hålla sig till agendor är sällan så viktigt.

Läs mer: Fem gyllene regler för frågande chefer

Förutom att det är trevligt så är en av fördelarna med att lära känna dina medarbetare som chef att ditt arbete kommer bli lättare om du har ett hum om vilka de är och hur de fungerar. Bild: Pixabay

Grön

De flesta av oss är gröna menar Thomas Erikson: vänliga, omtänksamma och lugna. Alltid redo att ställa upp om ingen annan gör det.

Kännetecken: Enkla, trevliga och behagliga människor som gärna håller sig i bakgrunden och jobbar på som vanligt även om det stormar omkring dem.

Styrkor: Den gröna personen är kanske mer diskret än övriga profiler men deras beteende är också långt mer stabilt, trevligt och pålitligt. Det som de har tagit på sig avslutas och de är mer balanserade än både den röda och gula personligheten.

Svagheter: I denna snabbt föränderliga värld där många olika personligheter, viljor och åsikter ryms är det inte en fördel att ogilla förändringar och konflikter. Något som de flesta gröna personer gör. Bäst är det om allt rullar på som vanligt.

Blå

Den blå personen är den som styrs av fakta och logiska argument. Hen är påläst, har koll på alla detaljer och är ofta anspråkslös om det.

Kännetecken: En blå person är sval, distanserad, organiserad och är den som frågar efter ordentliga källhänvisningar till påståenden som någon av de andra färgerna glatt accepterar utan vidare eftertanke.

Styrkor: Att vara en blå perfektionist genererar ett högkvalitativt arbete. De är ofta tystlåtna men när en blå person väl talar är det som sägs noggrant analyserat, väl genomtänkt och korrekt.

Svagheter: Det kan bli svårt att fatta beslut om allting måste begrundas nogsamt ur alla tänkbara perspektiv alltid och blå personer kan upplevas som bromsklossar just för att de är för noggranna och petiga.

Vilken färg är du?

Efter att ha läst boken så har jag själv kunnat dra slutsatsen om att jag är röd/gul med ett par stänk av blått i. En rätt så rolig mix alltså. Har du läst boken eller gjort en DISC-analys någon gång? Och har du någon aning om vilken färg du är? Röd, gul, grön eller blå?

Liknande inlägg:

Föregående

Nytt år, ny vardag! Eller?

Nästa

Diagnos: Människa

22 Kommentarer

 1. Jag är Rödgul! Typiska ledarfärger 🙂

 2. Vi pratade ju om detta sist. 🙂 Jag har fått höra att jag är röd. Efter att ha lyssnat (iofs bara på halva än så länge) och läst din sammanfattning så känner jag själv att jag visst har en del rött i mig, men jag känner igen sidor i alla färger…det gör väl alla kanske…
  Mitt jobbjag är nog blårött med en släng av gult, medan mitt privata jag mer lutar åt grönblått med en släng av rött… hahaha… Är det ens möjligt!?
  Kram!

 3. Blev ändå nyfiken på denna nu! Tusingen att jag inte köpte den tidigare idag i bokhandeln. Svårt med min färg alltså.. Gul kanske? INTE blå i alla fall, den saken är säker, haha!

  • Clara Löfvenhamn

   Du kan få låna den av mig! Kan nog inte placera dig i en färg bara sådär, du känns mer som en kombo av flera. Men jag tar med boken när vi ses och så får du läsa och se vad som känns mest rätt 😀

 4. Stella

  Jag läser boken nu (som du fått höra ett par gånger, hehe) och har så svårt att lokalisera mig men tror jag är gul/grön.

 5. Den där boken fick jag av min mamma i julklapp! Har inte läst den ännu men ser fram emot att göra det. Jag misstänker att jag är en röd/blå person. Känner igen det där att jag ofta inte orkar med en massa krusiduller och kallprat i mail, eller verkliga livet. Glömmer ibland att vara “trevlig”, haha! Men man sparar ju tid genom att gå rakt på sak 😉

  • Clara Löfvenhamn

   Ska bli roligt att höra vad du tycker om den och vilken färg du identifierar dig som efteråt. Men jag känner så väl igen det där med att det kan vara lätt att glömma bort att vara trevlig och gå för rakt på sak alltså. Ibland när jag skriver mejl kan jag komma på mig själv och lägga till artigheterna när mejlet är nästan klart så det blir lite fluffigare 😉 😀

 6. Älskar den boken, lyssnade på den när jag hade lång pendlingstid till jobbet förut!
  Jag är väldigt röd med ett stänk av blå. Nästan inget grönt eller gult, tycker det stämmer rätt bra. Först hade jag svårt att förstå det eftersom jag är väldigt social men har insett att det som skiljer mig från en gul person är att jag inte behöver stå i centrum jämt och bara pratat när jag verkligen har något vettigt att säga haha! Har du läst “Omgiven av psykopater?”

  • Clara Löfvenhamn

   Det kan jag i och för sig känna igen mig i. Jag är inte heller jätteförtjust i att stå i centrum bara för att. Är väl i och för sig därför mitt gul inte står sig så starkt i förhållande till mitt röda. Plus att jag har övat upp en del gula färdigheter på vägen. Har inte hunnit läsa Omgiven av psykopater än faktiskt men står tveklöst med på listan. Har du? Och om ja, vad tyckte du om den?

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© Bossbloggen.se