När jobba över blev normen

Som ex-workoholic kan jag tycka att det är jättesvårt att gå från jobbet i tid. Framförallt nu när jag får jobba med det jag brinner för som mest. jag gör det hemifrån och det inte finns någon annan än jag själv som vet hur mycket eller hur lite jag jobbar. Någon annan som känner igen sig i detta? 

När jobba över blev norm

Hur många timmar om dagen jobbar du? Bild: Pixabay

När jobba över blev normen

Samtidigt så retar jag mig på mitt eget beteende med att jobba över titt som tätt. Jag vet inte när jobba över blev normen för mig. Men det var uppenbarligen inte igår eftersom jag märker att mitt “normala läge” är att jobba minst tio timmar för att det ska räknas som arbetsdag överhuvudtaget. De dagar jag inte har gjort så kan jag höra mig själv säga att jag har “tagit lite ledigt”. Hallå liksom.

Det finns reglerat i lag hur mycket övertid vi som arbetstagare får arbeta. Vilket har inrättats av en anledning. Vi ska inte jobba över som regel. Och om det behövs vid exempelvis produktionstoppar så ska vi få betalt för det. Maxgränsen finns för att förhindra att arbetsgivare låter sin personal jobba övertid i stället för att anställa fler. Trots det var 4,6 miljoner arbetstimmar övertidstimmar under 2015 enligt TCO’s rapport “Vem jobbar över och hur mycket?“. Och då är det långtifrån all övertid, kvälls- och helgarbete som rapporteras eller skrivs upp alls.

Sex av tio hinner inte med jobbet på sin arbetstid

I undersökning som Novus har gjort på uppdrag för Kollega intervjuas 1090 tjänstemän om deras arbetsmiljö. Resultatet är sådär uppmuntrande. Två av tre personer övertid  regelbundet. Närmare 80 procent upplever att de fått mer att göra de senaste åren. Sex av tio uppger att de normalt sett inte hinner med sina arbetsuppgifter under ordinarie arbetstid. Bara en tredjedel av alla tillfrågade har möjlighet att lämna över sin arbetsuppgifter till någon annan om de inte hinner med dem. Det känns som allt annat än sunda siffror.

När jobba övertid blev normen

Min väckarklocka har ringt och det är dags att börja se övertiden för vad den är – övertid och inte normal arbetstid. Men också hålla koll på vad det är som orsakar övertiden. Bild: Pixabay

Senast för någon vecka sedan minns jag att Vanja skrev om att det är dags att sluta jobba så infernaliskt långa arbetsdagar och börja njuta av livet mer i stället. Är verkligen inne på samma linje själv även om jag fortfarande letar mig fram hur jag ska lägga upp mitt nya arbetsliv. Steg ett är att skriva ner hur mycket jag jobbar varje dag så jag har kolla på vad som är normal arbetstid och vad som är övertid. Det känns som ett bra första steg mot ett hälsosammare arbetsliv att kartlägga vad det är jag gör egentligen. Steg två får väl bli att sluta se allt annat lägre än tio timmars arbetsdag som “ledig tid”. Ett litet steg för mänskligheten men stort steg för yours truly!

Hur mycket jobbar du? Blir det mycket övertid?

Föregående

Maktutövande i vardagen

Nästa

En berg och dalbana att starta eget

4 Kommentarer

 1. Profilbild

  Oj! Vad det här inlägget har fått mina tankar att snurra under veckan. Verkligen viktiga bitar att fundera på. Och vad är egentligen jobb och inte när en jobbar som många social media-influencers gör?

  Det är svårt tycker jag att se en tydlig linje, men ska verkligen fundera lite mer kring det. Så lätt att nedvärdera den tiden jag lägger på blogg och tex studietid för att bli bättre på bildredigering eller bloggdesign, men det är ju också ett slags jobb. Även om det inte betalar ut någon lön just nu….

  Har blivit bättre på i veckan att inte köra på in i det sista med småsaker innan jag lägger mig och provar så smått att inte koppla upp mig direkt när jag vaknar utan istället skriva lite tankar i min självkänsla bok och skriva ner idéer kring dagens arbete i mitt nya bullet journal-block. Så himla lätt att skruva på max i intryck när jag startar datorn och med allt det innebär!

  Tack för kloka tankar!

  /Anna

  • Clara Löfvenhamn

   Vad spännande att höra! Det var nyttigt för mig med att reflektera kring det. Har så himla lätt för att jobba all vaken tid om jag tillåter det (och även om det är roligt så ju inte jobb allt). Sedan är det ju ett intresse med att fota, att läsa bloggar och skriva med så gränsen är långtifrån svartvit alltid.

   Har börjat göra precis som du på morgonen att inte kolla mobil och dator det första jag gör. Så himla skönt! Tycker att jag mår så mycket bättre om dagarna när jag får vakna i lugn och ro, gå en promenad och käka analog frulle på morgonen. Tack själv för dina fina tankar, du har alltid så intressanta poänger! Kram

   • Profilbild

    Hmm, satt precis och funderade på om du hade svarat något på någon kommentar jag skrivit. Tänkte att du brukar göra det, men inte fått något mail om det, så jag gick in och spanade lite där jag kom ihåg att jag kommenterat och visst hade jag fått massa trevliga svar från dig! 🙂

    Men brukar du inte ha så att en kan prenumerera på svar? Har för mig det, men kanske blandar ihop det. Har i alla fall inte fått något mail när du svarat nu 🙂

    På tal om temat i denna tråd, har du läst hos Paulina och sett Youtube-klippet hon länkade till när hjärnforskaren pratade om mobilberoende? Såååå bra! Gjorde mig ännu mer medveten kring vad jag egentligen använder mobilen till och hur mycket, haha!

    Trevlig helg Clara!

    Kram från
    Anna

    • Clara Löfvenhamn

     Jomenvisst! Jag svarar alltid på alla kommentarer så snart som möjligt (även om det ibland dröjer något dygn). Dessvärre så har jag inte att man kan prenumerera på svar i det här temat men det står på att att-göra-lista att se om jag kan hitta någon plug in för det ändamålet. Tycker själv att det är det smidigaste sättet att följa upp mina egna kommentarer hos andra bloggar.

     Jag har läst Paulinas inlägg och tyckte det var superintressant – det är så himla lätt att fastna i mobilen. Framförallt när den plingar mer eller mindre hela tiden i perioder 😉 😀

     Ha en bra helg fina!
     Kram

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© Bossbloggen.se