Det finns de som säger att de hundra första dagarna som chef är de viktigaste och att de kommer att sätta tonen för resten av ditt chefsuppdrag. Ta det med en större nypa salt. Det är inte de första hundra dagarna som avgör hela din chefskarriär och du måste inte som nytillträdd ledare svepa in till ett superhjältetema varje gång du går till jobbet. Men vad ska du göra då? Och vad kan vara viktigt att du har med dig under den första tiden?

Läs mer: När du är ny som chef

Även om det kan kännas ensamt att vara ledare till en början behöver det inte vara det. Be om råd och stöd från andra runt omkring dig! Bild: Pixabay

De första hundra dagarna som chef

Stäm av förväntningarna

Vilka förväntningar är det som ställs på dig i din nya roll? Vad är det du ska göra och åstadkomma? Att ha det klart för dig så du och din chef kan lägga upp en rimlig introduktion för dig. Men prata också om det med dina medarbetare så att ni har samsyn på vad det är ni ska göra och inte under din första tid som ledare. Då blir det också lättare att prioritera och fokusera.

Läs mer: Tips till dig som är ny som chef

Jobba inte ihjäl dig

En av de vanligaste fällorna som vi faller in i när vi får ett nytt uppdrag och vill leverera är att vi börjar jobba dygnet runt. Kanske fysiskt, förmodligen psykiskt. Vilket inte är så konstigt eftersom en vill tänka på roliga saker som engagerar oss. Men försök att inte gå ut för hårt i maratonloppet som det ändå innebär att vara chef.

Läs mer: De bästa tipsen från Karriärpodden

Försök få en ledarskapsutbildning

Sist men inte minst. Även om de första hundra dagarna inte är de mest avgörande så kan det vara värt att försöka få en ledarskapsutbildning så snart som möjligt, gärna redan innan du faktiskt får jobbet. Jag har sett alltför många lovande chefstalanger som hinner göra mängder med onödiga misstag som hade kunnat undvikas för att de får sin första ledarskapsutbildning typ ett halvår senare, om ens då.

Läs mer: Ledarskapsläxor från Star Wars

Alla är vi barn i början

Ännu en sak som jag vill skicka med dig som är ny som chef är klassikern att vi alla är barn i början. Du kommer att göra mängder med missar och fel. Det gör vi alla oavsett hur erfarna vi är. Så ha lite tålamod med dig själv och försök att lära dig av missarna.

Vad säger ni som är relativt nya chefer och hänger här? Vad tycker du är lättast respektive svårast i det nya jobbet?