Våga anställa förstagångsledare!

En av de vanligaste utmaningarna jag möter hos mina klienter som vill bli chefer är att det finns en tystlåten norm i affärslivet som i praktiken innebär att du, för att bli chef, måste ha chefserfarenhet sedan tidigare. Ja, du läste rätt. För att få ett chefsjobb måste en ofta ha chefserfarenhet. Hur det ska gå till är en relevant fråga men den sparar vi till en annan gång. Likaså diskussionen om varifrån detta omöjliga krav kommer ifrån. Och nej, det här gäller förstås inte alla överallt. Det finns arbetsgivare och ledare som är modiga nog att satsa på en förstagångsledare som inte har hunnit jobba i tjugo år. Men vi behöver fler av er! För genom att våga anställa förstagångsledare så kommer du att göra en investering som kan vara lönsam både för dig och din organisation under lång tid framöver.

Läs mer: Vanliga myter om jämställdhet

Genom att våga anställa förstagångsledare så är du som arbetsgivare med och skapar framtiden

Det blir bara ännu sorgligare att höra om företag som inte vågar satsa på de personer som är intresserade och vill kliva in i ledande roller när en vet hur för långsamt jämställdhetsutvecklingen går. Bild: Patrick Tomasso on Unsplash

Några anledningar till att våga anställa förstagångsledare

Det är en framtidsinvestering

Den största anledningen är att det är en framtidsinvestering att anställa en förstagångsledare. Ja, det kan ta lite tid innan personen blir varm i kläderna. Ja, det finns en risk att hen slutar någon gång i framtiden och därför känns det extra riskabelt att lägga så mycket energi på en person. Men att hålla tillbaka människor som vill få mer ansvar brukar inte få dem att trivas och vilja stanna kvar. Så gör tvärtom! Ge dem mer ansvar och ge dem chansen att få chefserfarenheten.

De flesta av oss minns personerna som öppnade dörrar åt oss med extra värme och vill återgälda det. Så bara där har du en framtidsinvestering att personen stannar och kan växa med ert bolag. Skulle hen sedan sluta har du i stället en god ambassadör som berättar för andra hur "den här chefen på det här bolaget gav mig chansen att utvecklas" för andra, vilket stärker ert rykte som arbetsgivare.

Du kommer att få en ny chef som är både hungrig och engagerad

Om personen i fråga vill ha mer ansvar och du låter hen kliva in i en chefsroll så kommer du att få en ny chef som är både hungrig och engagerad. Som vill lära, som vill bidra och ge tillbaka till organisationen. Hur tacksamt utgångsläge är inte det?

Du kommer att utveckla er alla

Är du en chef som brinner för att utveckla andra? Bra. En av de mest effektiva sätten att utveckla andra på är att ge dem ansvar att växa med och utvecklas utav. Och du kommer inte bara att utveckla den nya ledaren - du kommer också att behöva utveckla dig själv och ditt ledarskap för att ge den nya chefen det stöd hen behöver. Du kommer dessutom att utveckla organisationen som behöver nya tankar och idéer för sin totala framtidssäkring. Alltså blir det en win-win-win.

Organisationer med jämställdhet och mångfald är mer lönsamma

Idag är inte jämställdhet och mångfald en hygienfaktor som är "bra att ha" utan gör organisationer mer lönsamma. Hittade förresten en gammal, men likväl intressant läsning om det här. Och då är ålder också en mångfaldsfaktor att räkna med. Visst, det kan vara bra att ha lite livserfarenhet innan man kliver in i en chefsroll men nej, du måste inte har levt i mer än 30-40 år för att du ska ha det. Så våga satsa på förstagångsledare som är både yngre och äldre - det kommer att gynna er. Inte minst för att ni är med och skapar framtiden!

Vad säger du som är eller vill bli chef och läser detta? Vilka utmaningar har du stött på för att få din första chefsroll? Och för dig som arbetsgivare, vilka möjligheter respektive risker ser du med att anställa förstagångsledare? Dela gärna med er av era tankar och erfarenheter i kommentarsfältet!

Tumme upp: De arbetsgivare som har fattat galoppen som inte bara vågar satsa på förstagångsledare utan tar sitt ansvar hela vägen genom introduktion och upplärning för alla chefer som rekryteras.

Tumme ner: De arbetsgivare som har fastnat i att en chef måste se ut på ett visst sätt, vara i en viss ålder eller ha en vis typ av bakgrund för att passa som ledare.

Previous
Previous

Prick just nu

Next
Next

En riktigt seg dag