Nycklar till ett framgångsrikt mentorskap

Vi har tidigare pratat om varför alla borde ha en mentor och hur man kan hitta en. Idag tänkte jag att vi skulle kika närmare på vad för faktorer det är som gör ett framgångsrikt mentorskap. Vilka pusselbitar behöver finnas på plats? Och vad behöver du tänka på när du väljer mentor?

Nycklar till ett framgångsrikt mentorskap

Vilken är din anledning?

Att ha en mentor kan vara otroligt givande och berikande av många anledningar men innan du ens börjar leta gäller det att du skaffar dig koll på vilken av dem som är din. Vill du ha tips, råd och stöd i en särskild karriärfråga? Vill du lära dig mer om hur det fungerar i en viss bransch? Vill du ha en mentor som är erfaren i egenföretagande, ledarskap eller inom ett visst expertområde?Genom att veta vad det är du vill ha av ett mentorskap så kommer chanserna till att hitta rätt mentor och få ett givande mentorskap att öka rejält.

Välj din mentor nogsamt

Okej, när du har mer koll på vad det är för typ av råd, stöd och lärdomar som du behöver gäller det att hitta rätt mentor. Har du gjort ovan hemläxa ordentligt så så blir denna punkt betydligt enklare. Behöver du en person med en viss expertis eller branschkunskap som exempelvis e-handel, försäljning eller ledarskap? Fundera då över vilka personer som finns inom branschen och ställ frågan till dem om de själva kan eller känner någon som kan vara lämplig för uppdraget. Leta upp forum eller branschnätverk och ställ frågan där eller så kanske någon i ditt nätverk känner någon? Jobbar du i ett större företag finns kanske möjligheten att hitta en blivande mentor där.Undvik sedan att bry dig om faktorer som ålder eller kändisskap utan fokusera på i stället på vad personen kan bidra med.

Jämför era förväntningar

Ett annat viktigt steg att ni pratar om och jämför era förväntningar, allra helst innan ni inleder er mentorskapsrelation. Hur ofta ska ni ses? Vad vill du att mentorn ska bidra med? Hur lång tidsperiod ska detta sträcka sig över?Hur ser ett framgångsrikt mentorskap ut?

Välj någon som utmanar dig

En sak som jag personligen uppskattar med mina mentorer är att de utmanar mig och det tycker jag är avgörande för om ett mentorskap är givande eller ej. Ställer din mentor frågor som känns lite jobbiga att svara på? Ifrågasätter hen dina resonemang och idéer på ett bra och konstruktivt sätt? Grattis, då är möjligheten att du lär dig massor stor. Sedan är det inte så att du ska göra prick som din mentor råder dig alltid. Utan ta emot varje råd, överväg dem och använd de som är relevanta och som gör nytta.

Respektera och var tacksam för varandras tid

Det känns kanske lite överflödigt att skriva: men att respektera och vara tacksamma för varandras tid är otroligt viktigt. Mentorskapet är trots allt inte bara till för dig som adept utan det är viktigt att mentorn också får känna att er tid är värdefull och så givande som möjligt.

Tacka nej om det inte känns bra

Sist men inte minst är det också jätteviktigt att du tackar nej eller avbryter om en mentor inte känns rätt. Oavsett om det visar sig att det inte var en bra matchning, att mentorn inte är tillräckligt kunnig, inte är närvarande eller har tid för ert mentorskap. Återigen, respektera både din egen och din mentors tid och avrunda den delen av er relation. Det är ju inte säkert att ni måste bryta kontakten helt utan det kan helt enkelt innebära att du upplever att du har fått den hjälp som du behöver.

OBS! En viktig parantes

Var inte heller rädd för att betala för att ett mentorskap. Ibland kan det rent utav vara bättre eftersom du då kan försäkra dig om att personen 1) är kompetent och erfaren vid att vara mentor. 2) tar ditt uppdrag på allvar och 3) har tid för dig. Har du inte ekonomisk möjlighet till detta själv kanske du kan be din arbetsgivare att stå för det. Jag har vissa adepter som betalar för ledarskapsutveckling och mentorskap privat medan andra har ordnat så att deras företag står för kostnaden. Våga fråga nästa gång du har utvecklingssamtal. Du kan inte få mer än ett nej!Vad säger du som läser? Vad är dina erfarenheter av mentorskap? Eller är du jakt efter en mentor och vill att jag skriver mer om det?

Previous
Previous

Ordningen är återställd

Next
Next

Hej från... sängen!