Favoriserande chefer: när relationen blir lite för bra

En bra relation mellan chef och medarbetare är viktig och det är trevligt att komma bra överens. Vissa personer kommer man till och med så bra överens med att man känns mer som vänner än arbetsgivare och anställd. Ni har mycket gemensamt, bollar problem och lösningar, skrattar och skämtar på samma nivå och kan vara interna och personliga med varandra. När relationen blir lite för bra mellan en chef och en anställd ligger ni nämligen i riskzonen för favorisering. Och vi kommer prata om favoriserande chefer ur två olika perspektiv: medarbetarnas och chefens. För dig som har en favoriserande chef tipsar Fast Company om hur du kan röra dig framåt i karriären även om det inte är du som står i chefens gunst.

Som chef är det lätt hänt att “klickandet” med en medarbetare i teamet kan uppfattas som favorisering för övriga teamet. Vart går gränsen för att relationen blir lite för nära eller för bra? Bild: Pixabay

Favoriserande chefer: när relationen blir lite för bra

Gör en reality check

Är det en favorisering som pågår eller kan det ligga andra faktorer bakom chefens agerande? Har kollegan kunskaper som behövs mer än dina i det pågående projektet? Försök göra en så objektiv bedömning som möjligt av situationen och om du behöver ett bollplank, tala i förtroende med någon utomstående och be dem om ärlig feedback.

Fundera också över din egen roll i situationen. Hur enkel är du att samarbeta med och hur ser dina relationer ut med chefen och kollegorna i arbetsgruppen? Kan du se några utvecklingsmöjligheter hos dig själv?

Håll tand för tunga och ta tyglarna

Det kan kännas lockande att prata med de andra kollegorna om läget i gruppen men gör inte det. Att klaga kommer inte att hjälpa dig hur frustrerande chefens agerande än är. Ta i stället kommandot. Det bästa sättet du kan göra det på innebär att prata med din chef. Men, prata inte om hens agerande – låt samtalet handla om dig, arbetet du gör och dina färdigheter.Fråga vad du kan göra för att förbättra din prestation, var ärlig med att du vill ha mer ansvar och sätt mål för hur du ska lyckas med det. Håll sedan din chef uppdaterad om dina prestationer och framgångar så att hen vet hur det går för dig.Skulle det inte fungera eller om du inte får någon respons från chefen bör du överväga att söka dig vidare.

För dig som är chef

Du som jobbar som måste chef rannsaka dig själv med jämna mellanrum: har du någon favorit? Är det någon medarbetare som du helst äter lunch med? Är det någon som du alltid föredrar att be om hjälp eller åsikter ifrån? Umgås du med någon ur arbetsgruppen på fritiden? Åker ni på semesterresor ihop? Är svaret ja på någon av dessa frågor så jo, då har du en favorit i arbetsgruppen.

Man kan inte gilla alla människor lika mycket och detta gäller även medarbetare. Dessutom dras vi dras ofta till likasinnade eftersom det är roligare och enklare att umgås med personer som vi gillar. Men som chef måste du kunna sätta dig över det. Ditt interagerande med medarbetarna får konsekvenser och därför måste du ha koll på hur du beter dig.

Det kan kännas som en bagatell att gilla någon lite mer än de andra. Men konsekvenserna av det är flera: det kan påverka både arbetsmiljön, motivationen och effektiviteten väldigt negativt eftersom de andra medarbetarna känner sig bortprioriterade eller förbisedda. Det skapar otrygghet i gruppen och kan gå så långt att dina medarbetare tappar förtroendet för dig som chef. Du riskerar även att du omger dig med ja-sägare vilket kan innebära att ert förbättringsarbete stagnerar eftersom ni resonerar likadant. Inte nog med. Det kan det komma en dag då du som chef måste fatta eller genomföra jobbiga beslut som äventyrar er vänskapsrelation.

Favorisering  gynnar alltså varken arbetsgruppen eller verksamheten så låt bli att göra det. Var rättvis. Var konsekvent och lägg relationerna med dina anställda på samma personliga men professionella nivå. Alla människor behöver bli sedda och lyssnade på och en riktigt bra chef behandlar alla medarbetare i teamet som om de är favoriter.

Har du upplevt favorisering på en arbetsplats? Var du den som var favoriserad, favoriserande eller utanför? Dela gärna med er!

Previous
Previous

När en medarbetare är för stressad

Next
Next

Sjukstuga och länktips