Chefiga nyårslöften

Nytt år = nyårslöftenas och förändringarnas tidevarv. Jobbar du som chef - eller vill göra det i framtiden - kommer här ett gäng chefiga nyårslöften att inspireras av och testa på under det kommande året. Mitt tips? Välj en eller två av dem, börja där och sedan kan du jobba dig vidare med nästa utvecklingsområde. Så välj den som du tror kan ge störst positiv effekt för dig i din vardag och bryt ner det i mindre, konkreta vanor som du kan börja implementera i din vardag över tid.

Nyår = tiden för nyårslöften. Vad vill du göra annorlunda eller bättre som chef under nästa år? Bild: Sincerely Media on Unsplash

Prioritera mat, sömn, motion

Dessa grundläggande behov gäller oss alla och det tråkiga med dem är att de behöver tillgodoses varje dag i någon form. Gör vi inte det? Nej, då kommer vi också på sikt att må och prestera sämre som ledare och medmänniskor och tyvärr är detta en så himla lätt sak att börja rucka på när jobbet kräver mer av oss. Gör. Inte. Det. För din egen skull. Prioritera dem så mycket du kan och har möjlighet till det.

Exempel på hur du kan implementera det i din vardag:

Först och främst behöver du syna dina svagheter i sömmarna. Vilket eller vilka av dessa områden är det som brister och vad kan, vill och ska du göra annorlunda framåt? Gäller det maten är det kanske en bra start att börja med att planera och möjliggöra vad du ska äta när och hur. Behöver du förändra dina motionsvanor? Ja, då finns det hjälp att söka och få för det och så vidare.

En rimligare arbetstakt

Hinner du med ditt jobb på de antal timmar som du är anställd för att jobba varje vecka? Känner du dig avslappnad och har “intensiva perioder” som faktiskt är intensiva perioder och inte din vardag? Har du - som regel, ej undantag - energi kvar när arbetsdagen är slut? Grattis! Då kan du klappa dig själv på axeln och välja något annat nyårslöfte. Om du däremot har mycket övertid som regel, intensiva perioder som avlöser eller överlappar varandra eller är slutkörd efter majoriteten av dina arbetsdagar? Ja, då är det kanske dags att göra något annorlunda…

Exempel på hur du kan implementera det i din vardag:

Vad beror dock på din situation och ditt chefsuppdrag! Ibland räcker det med att reglera arbetsbelastningen eller börja jobba på ett annat, mer umbärligt sätt. Ibland behöver man justera sitt förhållningssätt till jobbet. Ibland behöver man göra både och parallellt för att en hållbar förändring ska till.

Aktivt tacka ja eller nej till möten

Har din kalender den magiska förmågan att den snabbt blir knökfull bara du blinkar? Går större delen av din arbetstid åt till möten? Är det svårt att hinna göra jobbet du har på grund av alla möten? Då kanske här finns ett utvecklingsområde för det nya året. Som chefer behöver vi anpassa våra arbetsdagar efter andra men det innebär inte att vi är maktlösa inför våra egna kalendrar och aktiviteterna som ryms där.

Exempel på hur du kan implementera det i din vardag:

Istället för att bara se din kalender fyllas på till bredden och höjden av möten: börja med att aktivt tacka ja och eller nej till dem. Vilka är relevanta att du är med på? Vilka är det inte? Vilka behöver du mer information om för att kunna fatta beslut om du kan/bör/ska vara med eller ej? Såklart är vissa ledande roller mer mötesintensiva än andra men det betyder inte att du behöver vara med på alla möten som du blir kallad till.

Vilka nyårslöften kan chefer tänkas ha?

Om vi fortsätter göra som vi alltid har gjort ja, då är risken dessvärre minimal att något kommer att bli annorlunda av sig självt och här kan nyårslöften faktiskt fylla en funktion för förändring i arbetslivet eller livet i stort om man nu önskar det. Bild: Gabrielle Henderson on Unsplash

Mer återhämtning i vardagen

Även här variera såklart våra möjligheter beroende på faktorer som inte alltid ligger inom vår kontroll. Samtidigt möter jag i min roll som ledarskapsutvecklare många som också har alla möjligheter till att återhämta sig mer men inte gör det av en lång rad olika anledningar.

Exempel på hur du kan implementera det i din vardag:

Först och främst: börja med att läsa den här artikeln om olika sorters vila. Stäm av gentemot din egen vardag vilken sorts återhämtning som du faktiskt får i din vardag respektive vad du skulle behöva. Börja verkställa det som du saknar och behöver utan att göra ett för stort projekt av det. Små stunder ger mer återhämtning än de som inte sker alls.

Identifiera din riktning

Ja, vart är du på väg?

Inte för att man måste ha någon särskild riktning i livet - det är trots allt till för att levas och upplevas. Men om du tillhör en av dem som vill, och mår bra, av att ha det - då är nyåret såklart ett bra läge för att fundera på och formulera din riktning framåt.

Exempel på hur du kan implementera det i din vardag:

Det finns en mängd olika övningar en kan göra för att fundera kring detta. Att göra en vision board är en, Behovshjulet är en annan. Själv arbetar jag med ledord för varje år som jag sätter i fokus och kommer, utöver det, för andra året i rad nu att använda min nya kalender för att förstärka ledordet ytterligare. Det finns inga rätt eller fel här utan testa dig fram för att se vad som passar dig bäst och sök stöd från någon som jobbar som jag om du behöver mer riktning i ditt ledarskap - eller en livsstilscoach om det gäller livet i stort.

Inte bara tänka “reflektera mera” - gör det

En vanlig sak jag får höra i mitt jobb är att man som ledare känner ett behov att reflektera mer i sitt ledarskap. Att inte bara fastna i görandet utan också ge sig själv tiden till att fundera över både riktningen framåt men också bakåt. Varför blev det som det blev? Varför var det jag gjorde bra? Hur kan jag göra bättre eller på ett annat sätt nästa gång? Desto mer du tränar på att reflektera löpande i vardagen desto enklare och mer till automatiserat kommer du att börja göra det.

Exempel på hur du kan implementera det i din vardag:

Du kan såklart göra detta på olika sätt, ett är att ha en mentor som du träffar och pratar med regelbundet där möten i sig innebär ett reflektionsarbete. Men du kan såklart också göra det på din egen kammare! I Bossbrudsgruppen kör vi fredagsreflektion men du kan såklart lika gärna testa att göra det i slutet på varje arbetsdag! Det viktiga är att 1. du gör det 2. du gör det så enkelt för dig som möjligt.

Frågor att utgå från kan exempelvis vara…

  • Vad har jag gjort bra under dagen/veckan?

  • Varför blev det bra?

  • Vad har jag lärt mig eller blivit påmind om?

Så, här har du ett par olika förslag på nyårslöften att undersöka eller testa på att ha som chef. Såklart bör du välja det av dessa - eller något helt annat - som passar för just dig i din vardag. Har du som läser något eller några andra idéer och förslag på nyårslöften som du vill dela med dig av? Kanske rent utav något du ämnar att satsa på för din egen del. Please share!

Previous
Previous

Månadslista: December

Next
Next

En lite äventyrligare start