Olena Rogozina: Vill se teamet lyckas

I dag träffar vi Olena Rogozina som arbetar som kommunikationschef i startup-företaget Gaddr. Vad innebär det jobbet? Hur hamnade hon där och vem har inspirerat henne till att bli ledare från första början? Det och mer finner du i dagens avsnitt av Möt en boss!

Olena Rogozina intervjuas i Bossbloggens Möt en Boss

Olena Rogozina Foto: Carolina Muriel

Hej Olena, kan du berätta lite om dig själv för Bossbloggens läsare?

− Hej! Jag heter Olena och en stor del av den jag är att alltid utmana mig själv. Jag gillar inte att stå still och ibland på mig för mycket på grund av det, men det är så jag fungerar och trivs.

Berätta om din karriär!

− Jag född och uppvuxen i Ukraina och har en kandidatexamen i ekonomi därifrån. Sedan så läste jag in min master inom management vid Stockholms Business School och specialiserade mig mot marknads- och affärsanalys. Livet i Stockholm var först avslappnat och jag blev snabbt uttråkad av att bara plugga heltid. Så jag började jobba rätt direkt och praktiserade först med marknadsföring inom spelindustrin. Det var en platt organisation, en intressant kulturskillnad och det var en spännande upplevelse att skapa resultat. Jag älskar data och jag älskar kommunikation och har medan jag tog min examen jobbat med marknadsföring och kommunikation på olika företag. För ett år sedan fick jag mitt drömjobb på startup-företaget Gaddr som är en portal där influencers kan samla sina sociala kanaler på en plats.

Vad för ledarroll har du idag och hur ser ditt dagliga arbete ut?

− Jag är kommunikationschef och arbetar med att förstå beteenden och bygga strategier för vår interna och externa kommunikation. Jag leder ett nytt men starkt team med tre kvinnor som har helt olika bakgrund och kompetenser och det är en gåva att ha olika kulturer, språk och förmågor i gruppen.

Olena Rogozina intervjuas i Bossbloggens Möt en Boss

Olena Rogozina Foto: Larica Hladiuc

Varför vill du vara den som är boss?

− Jag tror att jag har inspirerats mycket av mina föräldrar som jobbar som har ledarskapsroller i sina industrier. De har aldrig lagt den pressen på mig men jag har sett dem “lead by example”, jobba hårt och att utveckla sig ofta leder till att leda andra.

Jag inspireras jättemycket av mina kollegor. Känslan av att vi tillsammans gör någonting som ingen aning gör och jobbar hårt för att lyckas är fantastisk.

Olena Rogozina

Vad har du för mål med ditt ledarskap?

− Att förstå vad som driver andra och vad de har för passion! Det tycker jag är roligt att upptäcka och lära känna. När jag som ledare vet det känns det som att ingenting är omöjligt och att vi kan lösa alla problem. I dag har vi teknik att jobba med som inte ens fanns bara för några år sedan. Jag vill även ha ett dynamiskt arbetsklimat, lyfta idéer men sedan ta ett steg tillbaka för att se andra interagera. Att ta det steget tillbaka är mitt mål som ledare.

Summan av teamets kompetenser blir så mycket större än summan hos varje individ och det roliga är att ta reda på när teamet presterar som bäst. Att vara ledare är att bygga ett starkt nätverk och ju mer kunskap och erfarenhet du får som ledare desto bättre blir du på att interagera i nätverket.

Olena Rogozina

− Jag vill bli ännu bättre på att kommunicera internt. Det känns extra viktigt nu när vi är ett nytt, internationellt team med nya personer. Alla hanterar information olika. Jag försöker vara tydlig med att alla måste våga ställa frågor och även om vi använder oss mycket av learning by doing så ska de känna att jag har deras rygg i både med- och motgång. Vi ska ha en vilja att vinna men ändå våga testa oss fram. Med en positiv ställning kan man ta sig långt, och om någonting inte går direkt som vi tänkte så ska vi våga vända på det och göra vårt bästa trots allt. Med marknadsföring kan det dessutom vara så att en publicering som inte går som tänkt kanske ge mer publicitet. Du lär dig nya saker från varje mejl eller varje samtal.

Vad är det viktigaste en ledare ska göra?

− Förstå andras drivkrafter och hur andra fungerar. Vet du det går det snabbare att uppnå framgång i ert företag. Ge utrymme för andra att testa på arbetsuppgifter och inte vara rädd att misslyckas. Sedan tycker jag tillit är jätteviktigt. Det är lättare att följa sin chef om man har det. Plus att det blir det tydligare vad vi gör och varför vi gör det.

− Teamets personligheter är viktiga, de som ingår ska olika personligheter och olika sätt att jobba och hantera saker. I början så gjorde alla i teamet samma sak. Men bara efter ett par dagar så förstod jag att alla inte gillade samma saker. Någon är bättre på PR, en annan är bättre på att kommunicera med influencers: då hade jag varit en idiot om jag inte pratade medarbetarna och frågade dem hur de kan utvecklas bäst för företaget. Så vi ändrade om och bara på ett par dagar så fick vi jättefina resultat. Det är tiofalt mer tillfredsställande när teamet lyckas än när jag gör det själv.

Tre Tips Olena Rogozina

Föregående

Psykologiska säljhinder: vad stoppar dig?

Nästa

Roliga happenings

7 Kommentarer

  1. Profilbild

    Mia

    Superbra artikel! Låter dessutom som ett väldigt intressant företag, ska komma ihåg det när jag ska söka praktik tror jag! 🙂

  2. Profilbild

    Så bra tips! Ska fokusera på sista punkten “göra det som är kul” 😉

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© Bossbloggen.se