När medarbetare säger upp sig

När medarbetare säger upp sig är det inte ovanligt att en som chef blir besviken och frustrerad. Inte nog med att det kan sabba planeringen som ni gjort och därmed skapa merjobb. Det kan också vara tråkigt och ledsamt att en person vill fortsätta sin utveckling någon annanstans. Hur kan du hantera detta på bästa sätt som chef? Och vad bör du undvika att göra?

Läs mer: Varför medarbetare slutar

Don't! Även om du blir arg, ledsen, frustrerad och upprörd när en medarbetare som du investerat mycket tid för säger upp sig oväntat. Visa det inte för starkt utåt. Bild: Santa3 från Pixabay

Don't! Även om du blir arg, ledsen, frustrerad och upprörd när en medarbetare som du investerat mycket tid för säger upp sig oväntat. Visa det inte för starkt utåt. Bild: Santa3 från Pixabay

Don't

Ignorera eventuella negativa känslor

Det kan förstås vara så att det är på grund av ditt ledarskap som medarbetaren slutar men hoppa inte till den slutsatsen utan att veta om det faktiskt är så. Jag har sett och mött chefer som känner sig bedragna eller svikna när medarbetare som säger upp sig och vet du vad: det är okej att känna så. En arbetsgrupp förändras när medarbetare slutar och det kan vara en välkommen och ovälkommen förändring. Dock är det en milsvid skillnad på att tillåta sig att känna negativa känslor som ledsamhet och frustration och att...

Ta ut den över medarbetaren som slutar

Tyvärr är det inte ovanligt att medarbetare som sagt upp sig upplever att chefen och kollegorna börjar behandla en annorlunda. Kanske rent utav otrevligt eller tar ut sin frustration över dem. Gör inte det och har det råkat inträffa: be om ursäkt. Det är okej att känna saker som chef men det är inte okej att uppföra sig hur som helst hur ledsen, arg och upprörd du är blir i det här läget. Framförallt inte om personen ska jobba kvar under sin uppsägningstid*.

Glöm bort att vi bara har medarbetare till låns

En hård sanning är att du som uppdragsgivare bara har dina medarbetare till låns. Och ja, det kan kännas supertråkigt att du investerar tid, resurser och omtanke i en person som sedan går till ett annat företag: men vet du vad? Det är så det fungerar och det är därför det blir extra viktigt att vi rår om varandra så väl som möjligt under den tid som vi jobbar tillsammans. Få positioner på dagens arbetsmarknads är livstidskontrakt och alla organisationer mår bra av en viss (om än inte för hög) personalomsättning.

Läs mer: Så känner du igen en lojal medarbetare

Do! Kom i håg att vi bara har medarbetare till låns och bland de bästa betyg du kan få som chef är att medarbetare kan rekommendera dig som ledare till andra oavsett hur väl ni har "klickat" eller ej. Bild: Santa3 från Pixabay

Do! Kom i håg att vi bara har medarbetare till låns och bland de bästa betyg du kan få som chef är att medarbetare kan rekommendera dig som ledare till andra oavsett hur väl ni har "klickat" eller ej. Bild: Santa3 från Pixabay

Do

Respektera medarbetarens beslut

Ibland kan det absolut finnas ett värde i att försöka få medarbetaren att stanna kvar i organisationen. Men om medarbetaren har bestämt sig för att söka sig vidare så är ofta det enklaste du kan göra för allas er skull att acceptera och respektera det beslutet.

Ställ frågor och be om feedback

En annan vanlig miss många gör att inte ta till vara på möjligheten att be medarbetaren om feedback. Ofta på grund av att det känns läskigt eller obehagligt men det kan vara väldigt utvecklande för dig i din ledarroll att ställa frågor om hur personen har upplevt dig som chef, hur organisationen funkar, vilka utvecklingsområden hen ser och så vidare. Förhoppningsvis har ni haft en så pass god relation att ni har kunnat diskutera sådana här frågor löpande i er vardag. Men när medarbetaren vet att hen ska sluta så kan det hända att du får reda på information eller får feedback som du inte hade fått annars.

Försök lämna ett så bra avtryck som möjligt

Sist men inte minst, försök att lämna ett så bra avtryck som möjligt som chef och arbetsgivare, även under uppsägningstiden. Nej, du behöver kanske inte investera i de dyraste utbildningsinsatserna för personen som har sagt upp sig, Men vi minns hur vi har behandlats under uppsägningsperioden. Alla som jobbat och er och slutar kan fungera som ambassadörer för er organisation vilket också innebär att de kan rekommendera (eller avråda) andra från att söka jobb hos er. Eller minnas dig som chef i framtiden. Detta innebär inte att du ska ligga sömnlös om nätterna och undra vad dina medarbetare minns och säger om ditt ledarskap eller ert företag. Men det är viktigt att vara medveten om i dagens, och framtidens, arbetsliv där vi gör research på vår nya chef och arbetsgivare.

Tumme upp: För alla ni kloka chefer som bryr er om era medarbetare och tar hand om den!

Tumme ner: För de arbetsgivare som konstaterar att "det är naturligt med personalomsättning" oavsett hur många det är som slutar. Och dessutom inte frågar varför de slutar. En viss personalomsättning är ofta hälsosam för en organisation men om ett större antal personer slutar plötsligt inom en kort tid. Då är det ett symptom på att något inte är helt okej.

*) Givetvis finns det också medarbetare som "förändras", slutar att jobba och uppföra sig professionellt under uppsägningstiden. Men det krävs två för att dansa tango och det gäller att du som arbetsgivare allra minst tar dina danssteg och gör dem någorlunda ordentligt. Så att du vet att du i alla fall gjorde vad du kunde när du blickar tillbaka.

Previous
Previous

Status quo

Next
Next

Antisvart rasism och diskriminering på arbetsmarknaden