Lena Edenvin: Chefen som vill leverera en bra show

En av de bästa sakerna med att ta steget ut i bloggbranschen och åka på BBCon (utan att ha skaffat bloggen än) var att jag fick möjligheten att lära känna otroligt fina personer som jag kanske inte hade träffat annars. En av dem är Lena Edenvin och några av er känner kanske igen henne från bloggens kommentarsfält eftersom hon ofta bidrar med klokheter och perspektiv här. När jag fick veta att hon arbetar som redovisningschef till vardags så frågade jag henne om hon kunde tänka sig att intervjuas till #MötEnBoss och ja, här är resultatet!

Möt En Boss Lena Edenvin

Lena Edenvin Foto: Dick Edenvin

Hej Lena, kan du berätta lite om dig själv för Bossbloggens läsare?

─ Jag är född och uppvuxen i Uppsala och flyttade till Enköping när jag var 25. Bor kvar här med min man och har tre vuxna, utflugna barn. Är fylld av energi och gillar så otroligt många olika saker så jag får ofta hålla i mig så själv så jag inte gör för mycket.

Berätta om din karriär!

─ Jag har alltid varit energisk. På högstadiet städade jag en församlingslokal tre dagar i veckan innan jag hoppade på skolbussen. Däremot var jag inte jätteförtjust i skolan på den tiden så jag valde den kortaste utbildningen som verkade minst tråkig på gymnasiet. Jobbade som läkarsekterare några år men gled sedan över på ekonomisidan och blev alltmer nyfiken på det området. Så jag började praktisera hos en revisor och pluggade ikapp ekonomiämnena vid sidan om, kanske fel ände egentligen men det har gått bra ändå.

─ Efter det jobbade jag vidare med ekonomi först i några familjeföretag och sedan på Skanska i en del år. Under denna period tog jag också tjänstledigt och pluggade ihop en civilekonomexamen. Efter det följde ett par år som koncernekonom och jag arbetade också som projektledare. Så jag har haft ledande roller men inte varit chef formellt förrän för sex år sedan då jag blev anlitad som redovisningschef i stålbranschen.

Vad för ledarroll har du idag och hur ser ditt dagliga arbete ut?

─ I min roll som redovisningschef ansvarade jag till en början för den löpande redovisningen, månadsbokslut, koncernrapportering, årsredovisningar och deklarationer för de svenska bolagen i koncernen. Till min hjälp har jag tre medarbetare. För några år sedan fick jag även ansvaret för lönekontoret och därmed lönehantering för drygt 220 personer. Ingen dag är den andra lik. Jag sköter löpande saker, är med i ledarskapsforum, deltar i möten och driver arbetet framåt.

─ Det dagliga fokuset är att jobbet ska flyta på. Vi har morgonmöten för att ta tempen på hur vi har det idag eftersom vi har områdena redovisning, lön och leverantörsreskontran uppdelade mellan oss. Dessa möten innebär en viss kompetensöverföring eftersom hela gruppen får veta vad alla sysslar med.

Varför vill du vara den som är boss?

─ Jag gillar att styra upp saker och ogillar ineffektivitet. Tror jag kan bidra efersom jag är driven, tar tag i saker och dessutom tar dem i mål. Har gjort det även i tidigare roller men jag tycker att det är lättare att göra det i en chefsroll. Dessutom är det kul att skapa tryggheten för medarbetarna och se dem utvecklas.

En gång för länge sedan hade jag en chef som ville bestämma vilken färg jag skulle ha på överstrykningspennan. Det har nog präglat mig en del eftersom jag inte vill vara en detaljstyrande chef. Man måste inte ha Excel-filen på en viss ledd utan man kan ha den på andra hållet också. Målet är det viktiga och det är inte så noga hur det görs så länge målet uppnås.

Lena Edenvin

Bossbloggen Lena Edenvin

Lena Edenvin Foto: Dick Edenvin

Vad har du för mål med ditt ledarskap?

─ Jag var på en konsert nyligen och då slog det mig att jag vill att vår avdelning ska leverera en bra show! På en konsert har bandet repat, det tänds lampor, det smäller, de levererar ett resultat där och då och är tajta när de gör det. De kan inte bara ”oj, jag glömde gitarren”. Våra interna kunder ska känna att de kan lita på oss, att vi levererar med hög kvalitet och att de får en bra show medan vi gör det. Man får givetvis göra fel, jag är den första att skriva under på när jag själv gör det, men vi ska kunna det vi gör och göra det snyggt.

─ Ett annat mål är att ha kul på jobbet! Då gör man ett bra jobb. Och så är det bra att vara prestigelös som chef. Om jag själv är det så tillåter jag mina medarbetarna att vara det. Då får jag som chef reda på var de ligger i kunskapsnivå, hur de mår, hur de levererar. Och jag får reda på om något gått fel, om vi har strukturella problem eller behöver kompetensinsatser.

─ Två gånger om året har vi utvecklingssamtal så börjar vi oftast mötena med en promenad. Då kommer det lättare fram saker som man kanske inte känner sig bekväm med att säga när man sitter mitt emot varandra och kollegorna på andra sidan väggen. Sedan går vi in och avrundar mötet och gör noteringar. Man mörkar sällan saker om kontakten med chefen är bra. I och med att jag är prestigelös så lär min personal känna mig och kan lättare fatta beslut om jag inte är på plats.

Jag är ärlig med mina medarbetare om jag har mycket att göra. Frågade en gång om det stressar medarbetarna att jag erkänner högt att jag är stressad men de uppskattar att jag gör det eftersom det gör mig mänsklig.

Lena Edenvin

Vad är det viktigaste en ledare ska göra?

─ Jag tycker det är viktigt att en chef bryter negativ energi om man kan. Det finns oftast en anledning till varför en person beter sig som de gör men du har nästan aldrig hela bilden om varför. Så om du får knasiga vibbar från dina medarbetare eller kollegor så ta upp det direkt. Fråga: Jag tyckte du lät irriterad. Är det något jag kan göra eller missförstod jag situationen?

─ Det är viktigt att komma ihåg att man ska stötta och hjälpa personalen men också vara en förebild själv. Var ledig själv. Mejla inte på kvällar och helger. Stäng av telefonen när du inte jobbar.

Tre Tips Lena Edenvin

Föregående

Beteenden som chefer bör undvika

Nästa

Jag just nu-listan

6 Kommentarer

 1. Profilbild

  Kul att du ville intervjua mig!

  Kram Lena

 2. Profilbild

  Bra intervju – lätt läst , enkelt med matnyttig information om kvinna, utbildning, ledarskap samt alldeles lagomt lång!!! Härligt jobbat ni båda quinnor!! //BeA

 3. Profilbild

  Dina intervjuer är så förbannat bra! En ständig inspirationskälla i bloggflödet <3

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© Bossbloggen.se