Influencers påverkan på förstagångsväljare

Idag hade Dagens Media ett panelsamtal om influencers påverkan på förstagångsväljare. Jag representerade Influencers of Sweden och med var även Margaux som gjort Partitempen. Och jag tänkte sammanfatta några av mina tankar kring ämnet även här.

Att influencers har påverkan på förstagångsväljare är, utifrån mitt perspektiv, ingen större nyhet. Om vi ska vara lite krassa är det ju vad vårt arbete går ut på. Att påverka, underhålla, ta ställning och bygga relationer utifrån värderingar. För förstagångsväljare så har ofta föräldrar, familj och vänner en viktig roll för det egna röstandet och influencers som vi följer är också vänner som vi har en relation med. Ergo, det är inte konstigt att vi lyssnar på och inspireras utav vad de har att säga.

Dagens Media

Margaux berättade om de fantastiska genomslag som hennes YouTube-serie Partitempen har fått. Bara enkätundersökningen till programmets utvärdering har fått över 30 000 (!) svar.

Influencers påverkan på förstagångsväljare

Därför finns det en intressant möjlighet för politiska aktörer att synas i influenciska sammanhang. Oavsett om det rör sig om betalda samarbeten eller att olika influencers går ut med vilket parti de kommer att rösta på. Kommer bli spännande att se om vi kommer att få se några exempel av den första varianten inför detta och kommande valår.

Jag får rätt ofta frågan om vilka risker jag ser med detta och där måste jag säga att den största risken som jag ser är om politiker överger sina sakfrågor och endast fokuserar på influencer marketing som tillåter dem att visa sig från sin bästa sida. Där gäller det att politikerna själva kommer ihåg sakfrågorna som de är anställda för att driva och att journalistkåren verkställer sitt kritiska och granskande ansvar.

För influencers blir den viktigaste frågan i gengäld bli att vårda sin makt. Att vara medveten om vilken påverkan man har och som vanligt vara mån om sin trovärdighet. Trovärdigheten är alltid vår viktigaste valuta och utan är risken överhängande att våra följare börjar misstro eller försvinner. Så, var medveten om dina värderingar och fortsätt följa dem i allt du gör.

Vill du höra lite mer om mina tankar i ämnet kan du läsa denna artikel hos Dagens Media.

Vad säger du som läser? Skulle du kunna bli påverkad om de influencers som du följer och ser upp till börjar disutera politik och politiska frågor? Är det viktigt att influencers gör det? Dela gärna med dig av dina tankar!

Föregående

Almedalsveckan

Nästa

Förstå dina drivkrafter

2 Kommentarer

 1. Profilbild

  Stella

  Jag är sjäv väldigt fastgjuten i mina politiska åsikter men min syn på influensern hade säkerligen kunnat påverkats ändå.

  Att ha sakliga argument för något man tror på är alltid imponerande, oavsett vilken karaktär åsikten har. Är orden bakom den politiska åsikten klen kan även synen på influencern bli det, i min mening.

  • Clara Löfvenhamn

   Intressant att läsa och jag tror verkligen att du en viktig poäng med hur synen på influencern kan förändras. Tack för att du delade med dig!

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© Bossbloggen.se