Hur är en perfekt chef?

Chefen. Yrkesrollen som är ömsom hyllad, ömsom bespottad. Chefspositionen kan vara eftertraktad, avskydd, upphöjd, föraktad, förhärligad, försummad, utsatt, utmanade, hård men också oerhört belönande (beroende på situationen och vem som tillfrågas).

Hur är den perfekta chefen?
Min chef

Möt min chef – TicTac. En hårdför, krävande och väldigt uttrycksfull ledare. Man märker direkt om hon är nöjd med ens prestation eller ej.

Vi har alla haft en chef. De flesta av oss har en. De flesta av oss har förhoppningsvis haft en bra chef. De flesta av oss har troligen haft en dålig sådan någon gång. Och vi har alla olika krav på hur en chef ska vara. Jag har gjort en privat högst ovetenskaplig undersökning i min närhet om vilka egenskaper en chef bör ha.  Då  nämndes framförallt egenskaper såsom: förtroendeingivande, erfaren, nyfiken, lyhörd, handlingskraftig, ödmjuk, respektfull, kunnig, vänlig och orädd.

Fackförbundet Ledarna listar här några önskvärda egenskaper som en bra chef bör ha: ”Lyhörd, modig, beslutsför, tydlig, kommunikativ, ödmjuk, empatisk, god självinsikt, utvecklings- och förändringsbenägen, tillåtande, kreativ, innovativ, visionär, eftertänksam, uthållig, prestigelös, kunnig, strukturerad, delegerande, resultatfokuserad, relationsorienterad, tillgänglig, omtänksam, trygg, pålitlig, ärlig.”

Chefsegenskaper ordmoln

Stora ord

Pjuh. Stora ord att leva upp till. Samtidigt vet vi alla att ingen människa är perfekt. Det finns ingen som alltid fattar rätt beslut, alltid är i tid, kommer på de bästa idéerna, är kompis med alla, alltid är pigg och glad, hel, ren och luktar rosor efter ett träningspass. Så, vi kan väl inleda den här ledarskapsbloggen med att konstatera följande:

Du som chef behöver inte vara perfekt och du behöver inte vara perfekt för att bli en bra chef.

Frågan är ju då hur du som chef ska kunna motsvara alla de här förhoppningarna på dig? Och hur du ska kunna göra alla de här sakerna som förväntas av dig? Var lugn. Detta och mycket mer är precis det som Bossbloggen kommer att handla om. Här kommer vi prata om både hårda och mjuka ämnen som rekrytering, målformulering, ledarskap, personlig utveckling, arbetsmiljö, gruppsykologi, hälsa och konflikthantering. Och mycket mer. Är det ett inlägg eller ämne du gillar får du gärna klicka på hjärtat nedanför varje inlägg.

För den som inte orkar klicka dig in här på bloggen för de senaste uppdateringarna så finns det en massa knappar att trycka på i den menyn här till höger. Bossbloggen finns i de flesta sociala kanalerna och det kommer att komma ett nyhetsbrev som komplement till bloggen framöver – men jag återkommer när det är dags att lansera det sistnämnda.

Vad tycker du är viktiga egenskaper hos en chef? Och varför?

Ha en underbar tisdag allesammans så hörs vi i morgon igen!

Clara

Föregående

Let the show begin!

Nästa

4 tips för dig som vill bli chef

9 Kommentarer

 1. Profilbild

  Camilla Lundberg

  Grattis Clara till din blogg och till din framtid. Jag hoppas att du får många följare och läsare! Superbra läsning redan från dag 1 😀 /Camilla

 2. Profilbild

  Ska bli riktigt trevligt att följa Dig här, Clara!
  All lycka önskar jag Dig!
  Håller med föregående talare här; intressant redan första inlägget. Kommer säkert att bli hur bra som helst, dethär!

 3. Profilbild

  Jag tror den bästa ledaren eller chefen är den som inte är bäst, utan den som strävar efter att vara bäst. Den som vill att hela arbetslaget ska vara bäst och må bäst och sånt. Då är det en bra chef.

  • Clara Löfvenhamn

   Det tror jag du har en stor poäng i! Kommer att tänka på filmen Avatar, den scenen när huvudkaraktären ska ställa sig hos sina fiender och shamankvinnan bara “it’s hard to fill a cup that is already full”. Det är stor skillnad på att tycka sig vara bäst och försöka bli det, i den ena sitsen blir glaset per automatik mer fullt jämfört med den andra.

 4. Profilbild

  Tydlig, prestigelös och utvecklande tycker jag är viktigaste egenskaperna.

  Tydlig – innehåller kommunikation, närvaro, kroppsspråk (som visserligen ingår i kommunikation). Om man som chef är tydlig skapar man trygghet. Medarbetarna vet vad som förväntas, känner sig sedda och uppskattade, kan lättare fatta egna beslut eftersom de “vet” vad chefen skulle tycka.

  Prestigelös – alla är människor, alla gör misstag. Om jag som chef kan bjuda på mina misstag eller brister gör det att jag höjer taket även för medarbetarna. Då får jag lättare veta vilken nivå medarbetarna är på, om jag behöver stötta, hur medarbetaren agerar efter ett misstag o s v.

  Utvecklande – Det finns få saker som gör att man växer som person när man fått en utmaning och klarat av den. Att någon tror på att man klarar av en uppgift, trots att man inte tror det själv, gör en nästan hög när man sen klarat det. Om flera kan göra flera arbetsuppgifter blir verksamheten inte lika skör. Det måste få vara ok att vara ledig och sjuk! Det krävs att jag som chef är modig och törs släppa kontrollen också, vilket i sin tur kan vara utvecklande för mig.

  Japp, det var mina ytterst personliga synpunkter.

  Kram Lena

  • Clara Löfvenhamn

   Lena, din kommentar innehåller så mycket klokheter och viktigheter att jag blir alldeles kollrig här borta 😀 Har flera av dem som upcoming i olika bloggartiklar och blir ju om möjligt ännu mer pepp på att få djupdyka in i dem. Det är så, så viktigt att få vara borta från jobbet! Är bland annat det som fått mig att bli utbränd från första början, oumbärlighet är inte alls bra i en organisation. Precis som att mod, att släppa fram andra och det här med att vara förutsägbar som chef är superviktigt. Tack snälla för både den här och alla dina andra fina kommentarer: du sprider enormt mycket fin energi! 🙂 Kram från södern

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© Bossbloggen.se