Feminismen ger oss säkrare gator

Jag nämnde kort att jag i lördags fick erfara en av baksidorna med vårt samhälles patriarkat. Något som ägde rum vid tretiden på natten mellan lördag och söndag när jag skulle åka kollektivt hem efter företagets julfest.

https://pixabay.com/sv/natt-gatsten-stig-v%C3%A4g-gata-961738/

För mig som älskar att vara ute och gå på kvällar och nätter är detta en lockande syn. Tystheten och stillheten är härlig. Men det gäller att ha lite koll på vad som händer runt omkring en. Bild: Pixabay

Respektlösa närmanden

Redan när jag kliver ner på tågperrongen märker jag att två snubbar stirrar ut mig och börjar prata om mig. De står i början på perrongen så jag ignorerar dem helt och går nästan längst bort. Väl på tåget dröjer det ungefär trettio sekunder efter att jag satt mig ner tills de kommer och ska sätta sig bredvid mig. Sökandes kontakt och ska prata. Jag reser mig upp och går bort till en annan vagn.

Samtidigt ringer min sambo mig och vi pratar medan jag sätter mig på min nya plats vid tågvärdarnas hytt. En dryg minut senare kommer en av männen efter och vill sätta sig bredvid mig igen. Jag ber honom lämna mig i fred. Han sätter sig i stället i snett bakom mig och håller en uppenbar uppsikt över mig medan jag pratar vidare i telefon. Den andra killen är kvar längre fram så jag är “inringad”.

Nästa hållplats är tågets slutstation och han som suttit bakom mig går av före och mot stationshuset. Jag viker av mot taxiplatsen eftersom jag redan bestämt mig för att inte gå hem själv. Men eftersom jag bor relativt nära stationen vill ingen av de tre taxichaufförer jag pratar med köra mig och jag börjar därför gå över gatan. Och här är det en jäkla tur att jag är rosenrasande över dessa snubbars beteende och därför har ögon i nacken. För “som av en slump” har killen vänt om när han tror att jag inte ser honom och har börjat följa efter mig över gatan medan hans polare står en bit längre bort.

Slutet gott, allting gott

Jag bestämde mig där och då för att gå tillbaka till taxiplatsen, förklara läget och be om en körning hem trots det korta avståndet. Övertalningen lyckades och jag kom hem utan problem. Så slutet gott, allting gott. Jag har ingen aning om vad som hade kunnat hända men jag uppfattade inte männens intentioner som särskilt vänliga.

https://pixabay.com/sv/manhattan-gata-dam-centrum-york-1026248/

Var först sur över att jag “tvingades” att ta taxi hem när jag egentligen ville gå. Samtidigt är jag tacksam över att jag befann mig i ett läge där en så enkel utväg erbjöds. Bild: Pixabay

Feminismen ger oss säkrare gator – för alla

Visste du om att unga män löper överlägset störst risk att råka ut för våldsbrott på offentlig plats enligt Brottsförebyggande Rådet? Det innebär att gentlemannadraget att följa tjejen hem och sedan gå hem själv är betydligt mer riskfyllt än att göra tvärtom. Personligen ser jag det som jag råkade ut för som ett extremfall. Men jag vet att vi är många tjejer och killar som kan berätta om saker som hänt oss när vi gått hem själva nattetid.

Som jag ser det så bottnar många av våra beteenden mot varandra i vår människosyn. Vi pratade om den “klassiska” mansrollen på den internationella mansdagen. I den ofta ingår våld som lösning på problem men även en syn på kvinnor som värnlösa eller “lovliga byten”. Kontentan då var att det är dags att förändra mansrollen och att det bör vara en del av vårt jämställdhetsarbete.

I grund och botten är vi alla människor och feminism handlar om är att skapa ett jämställt samhälle. Ett samhälle där vi alla är lika mycket värda och lika trygga på gatorna oavsett vilket kön, vilken ålder eller hudfärg vi har.

Det borde vara självklart att alla, tjej som kille, har rätt att gå var som helst, när som helst, hur som helst och ändå känna sig trygg. Gör det och var det om du kan. Var bara vaksam mot andra och rädd om dig! Inte tvärtom. Låt oss jobba vidare tillsammans för att förändra synen på könsrollerna och vad de innebär.  Vi har kommit en bra bit på vägen men vi har en liten bit kvar att gå. Och både kvinnor och män kommer att tjäna på att vi når hela vägen fram.

Hur ser du på att gå själv på kvällar och nätter? Tycker du det är obehagligt eller njuter du också av det?

Liknande inlägg:

Föregående

Tove Toll: ”Den coolaste ledarrollen är att leda sig själv”

Nästa

När tiden inte räcker till

8 Kommentarer

 1. Profilbild

  Mia

  Usch vilken tråkig och obehaglig upplevelse! Skönt att du kom hem ordentligt!
  Jag älskar att vara ute i mörket men undviker det tyvärr allt mer pga otrygghet. Så himla tråkigt/sjukt/galet/hemskt att det ska behöva vara så!

  • Clara Löfvenhamn

   Ja den var tråkig men som tur var gick det bra på alla sätt och vis! Den kommer inte att påverka mig negativt framöver utan jag tänker fortsätta röra mig ute som tidigare. Vilket också inkluderar att fortsätta ha ett öga öppet. Men visst är det sorgligt att man ska behöva ha det ens en gång!

 2. Profilbild

  Så hemskt att inte kunna röra sig fritt om man vill! Jag älskar att gå, men idag vet man ju inte om man egentligen vågar…

 3. Profilbild

  Usch så obehagligt. Skrämmande att det där faktiskt inte är hur sådana situationer slutar för vissa, alltså väl. Tur att det fanns taxi och bra att du faktiskt förklarade läget och bad om att bli hemkörd. Här är det som bekant så illa att man som tjej aldrig bör gå ensam hem på kvällen och i kåkstäderna kan de som bor sämst inte ens gå på toaletten på kvällen och natten (eftersom att de gör sina behov i bajamajor…) med risk att bli mördade och våldtagna. Hemsk värld vi lever i vissa gånger, men som tur är så finns det många fina män där ute också som tar hand om kvinnor.

  Skönt att allt slutade bra! <3

  • Clara Löfvenhamn

   Eller hur! Det är det som jag har funnit som mest obehagligt såhär i efterhand: att andra inte har samma tur eller blir skrämda/traumatiserade eller far illa av sådana här beteenden. Tänkte faktiskt på dig när jag skrev detta! Minns att du nämnde när du kom till Kapstaden att en inte ska knata runt själv på kvällarna. Ur den aspekten har vi det otroligt bra här – ingen tvekan om den saken! Bra att du är street smart och att vi tar hand om oss <3

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© Bossbloggen.se