Clara Toll: Motiverande ledarskap i tuff sport

Den här bossen har ni på sätt och vis träffat förut här i Bossbloggen – både ifrån när jag joinade hennes OfficeOnsdag men också från kommentarsfältet. Hon är ledare i en av de tuffaste sporterna på hjul och jag är så glad över att kunna ge er en inblick i hennes kloka tankar om ledarskap idag. Möt: Clara Toll!

Clara Toll i Möt en boss!

Clara Toll. Foto: Clara Toll

Hej Clara, kan du berätta lite om dig själv för Bossbloggens läsare?

─ Hej! Jag heter Clara och jag är huvudtränare för Örebro Roller derby sedan två år tillbaka. Jag flyttade till Örebro från Småland för två år sedan och utbildar mig till tränare. Plus att jag driver eget företag som PT, bloggar och spelar in Tränarpodden.

Berätta om din karriär!

─ Min första ledarroll var som konfirmationsledare i Svenska Kyrkan. Jag började hjälpa till och sedan fick jag mer ansvar vilket ledde till jobb som ungdomsledare. I den rollen har jag fått testa på testa att leda olika aktiviteter och ha ansvar för mindre grupper.

─ När jag flyttade till Örebro och började läsa tränarprogrammet kom Örebros Roller derbylag till vår utbildning och frågade om någon var intresserad av att bli tränare. Jag förstod först inte alls vad sporten innebar då men sökte, blev intervjuad och fick uppdraget. Tränarprogrammet är bra för att man får diskutera mycket kring ledarskap. Vi får lära oss om hur vi kan leda ett lag till framgång, olika ledarskapsstrategier, hur kroppen fungerar när man tränar och så vidare. Men den är mest teoretisk och det är därför att jag gillar att jobba som huvudtränare på fritiden. Det blir min praktik och jag kan testa saker vi lär oss i skolan direkt i verkligheten och se vad som funkar i vilka situationer.

─ Mitt hjärta är dock mitt integrationsprojekt där vi spelar fotboll med femton ensamkommande flickor en timme i veckan. Inte nog med att tjejerna som kommer hit ska få se en annan bild av Sverige, här får jag ännu mer erfarenhet av att leda en grupp. Projektet är väldigt uppskattat och har fått mycket publicitet i media så vi ska starta en förening nu så vi kan söka bidrag till att köpa träningskläder och skor till laget. Men att tjejerna vill ha fler träningar känns som det bästa betyget!

Vad för ledarroll har du idag och hur ser ditt dagliga arbete ut?

─ Rollen som huvudtränare innebär att jag planerar för veckans träningar och att jag håller kontakten med spelarna i laget för att stämma av hur de mår. Peppar och stöttar.

─ Jag har hand om de gemensamma träningarna och sedan har jag fem grymma tränare med mig i teamet. En för det tävlande laget och fyra som tar hand om de nya spelarna, håller koll på närvaro, planerar matcher och annat administrativt. Det är bara jag i laget som inte spelar.

Även om vi vill vinna och inte alltid kan spela för att det kul så ska man känna att man får vara med och höra hemma här i laget.

Clara Toll

Clara Toll i Bossbloggen

Clara Toll Foto: Kjell Brelleman

Varför vill du vara den som är boss?

─ Jag tycker om att bygga ett lag! Jag har ju jobbat som ledare i föreningsliv och inte som anställd chef men jag tror jag hade gillat det med. Jag gillar att var den som styr, samlar ihop gruppen och pratar med alla. Är inte den som är laid back och låter andra sköta jobbet. Jag tycker om att ta ansvar.

Vad har du för mål med ditt ledarskap?

─ Det viktigaste för mig är att teamet mår bra samtidigt som vi jobbar mot att vinna. Jag vill att vi kommer upp till högsta ligan men vi ska vinna på att vi mår och är bäst. Som tränare  ska jag inte behövas, laget ska kunna vinna utan att jag är där. Brukar se det som att jag är bakom och pushar på och inte framför och drar i dem.

─ Roller derby är en tuff sport med mycket skador så vi jobbar mycket skadeförebyggande, både fysiskt och mentalt. Vi pushar varandra framåt utan att ställa för höga krav på varandra. Det gäller att våga testa och utmana varandra. Sedan så märker man vilka spelare man inte ska prata med alls för de pushar sig själva medan andra behöver peppas mer. Det gäller att lära känna spelarna och hitta vägar för att motivera alla. Mest jobbar jag med att de ska få en positiv inställning till träning, att de ska bli ett lag och att träningarna ska vara en rolig grej att gå till varje vecka. Mitt egna mål karriärmässigt är att en dag leda ett av de stora hockeylagen i SHL (den största hockeyligan i Sverige).

Jag kan inte leda Roller derbylaget på samma sätt som konfirmanderna eftersom de har olika mål.  Sedan måste jag anpassa mig efter om det till exempel är tio eller trettio personer på träningen. Jag kan inte vara stenhård och inte låta dem prata med varandra alls men jag kan inte heller vara helt laid back för då tappar vi fokus på träningen.

Clara Toll

Vad är det viktigaste en ledare ska göra?

─ Att motivera i stället för att bestämma. Att ge personerna i teamet uppgifter som de får hitta egna lösningar på. När vi gör kluriga övningar i träningen brukar jag låta dem först göra övningen. Sedan pausar vi och då får de diskutera i gruppen om varför vi gör den här övningen. Jag hade ju kunnat berätta det för dem men det gör jag inte. Det jag lär mig bäst är det jag får tänka ut själv och oftast när gruppen har pratat om det och får göra övningen igen – då går det bättre. Man ska inte göra saker ”bara för att” utan veta varför man gör dem eller hur de funkar. Säger man bara ”ni ska bara kunna detta” så märks det att de nya spelarna blir mer omotiverade.

─ Och om du som ledare vågar delegera och låta andra ta ansvar minskar du din egen belastning också. Det är skönt.

3 Tips Clara Toll

Liknande inlägg:

Föregående

Trump for president

Nästa

Solsken och gnistrande rimfrost

12 Kommentarer

 1. Så himlens bra intervju med Clara. Jag älskar sånt här med att få glutta lite backstage hos bloggare och andra intressanta personer 🙂

 2. Vilken bra intervjuv! Härliga unga ledare!

 3. Åh jättebra intervju med härligaste Clara! Clara inspirerar!
  Your Lifestyle Coach – Malin Hammar-Blomwall

 4. Vilken inspirerande brud! En riktig förebild, och en bra sådan 🙂

 5. <3 <3 <3 TACK! Och tack alla ni fina som kommenterat!

 6. Clara Löfvenhamn

  Tack själv för att du delade med dig av dina klokheter! 😃 ❤

 7. Viktigt med sådana eldsjälar som du, Clara!
  Tack för allt du gör!

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© Bossbloggen.se