Bygg ditt drömföretag

Detta inlägg i skrivet i reklamsamarbete med Bygg ditt drömföretag

Att jag håller på att bygga mitt drömföretag är knappast en nyhet i detta forum. En annan sak som jag hoppas inte heller kommer som en nyhet är att jag fullständigt saknar prestige när det gäller att lära av andra. Dels eftersom jag är övertygad om att det ofta går att lära av andras misstag (även om vi ibland behöver prova på dem själva med). Men mest för att en aldrig blir fullärd och för att jag vill optimera mina chanser att lyckas som entreprenör.

Därför har jag ett par, väl utvalda, mentorer inom olika områden som jag bollar olika frågor med. Några har varit med från början. Andra har jag lärt känna under mitt första år som entreprenör och egenföretagare. En av dem mötte jag första gången i bokform och till min stora glädje kommer ni nu också att få göra det i den här samarbetsserien. Kicki Westerberg är Ekonomisk PT och affärsutvecklare och har skrivit boken Bygg ditt drömföretag och vår relation inleddes när jag fick ett recensionsexemplar av boken i våras.

Bygg ditt drömföretag

Jag tänker att man kan lära sig nya saker från alla håll och att det är viktigt att utmana sig själv för att utvecklas snabbare.

Bygg ditt drömföretag

Jag läste boken för första gången runt min ettårsdag som företagare och tycker väldigt mycket om den. Dels för att den delade mina tankar och värderingar om företagande men också för att den kändes som en sparringpartner. Jag har kört kvartalskonferenser med mig själv sedan jag blev företagare eftersom det är nyttigt att utmana sina perspektiv och sin egen hjärna. Det i kombination med att jag vet att många av er nyfikna på det här med att starta eget kändes det här som ett väldigt lovande samarbete och jag tycker det ska bli jätteroligt att få göra detta under de kommande månaderna.

Bygg ditt drömföretag består av fem delar där du som läsare får konkreta verktyg för hur du kan granska, vässa och arbeta med ditt företag. Det här reklamsamarbetet kommer också att bestå av fem delar och här kommer du att få följa med in ännu mer bakom kulisserna på min företagsresa. Hur jag använder mig av några av bokens verktyg och hur du kan göra det för att utveckla din verksamhet!

Steg 1: Utvärdera nuläget

Först och främst: om du inte är intresserad av att eliminera alla former av rosaskimrande filter som du kan tänkas ha kring ditt företagande så kommer du inte vara intresserad av att läsa och arbeta med den här boken. Ej heller om du vill jobba såsom du alltid har gjort eller om du vill att saker ska ordna sig av sig självt. Om du däremot vågar granska dig själv med kritiska ögon. Om du vågar utmana dig och granska dig själv och det du gör – då kan denna bok verkligen hjälpa dig på traven.

Den första delen av den, som vi kommer att titta på idag, handlar om det förstnämnda. Att granska sin verksamhet i vitögat och vara ”ärlig, verklig och tuff”.

Områdena som en ska granska och skatta sin verksamhet utifrån är fem:

 • Marknadsföring och försäljning
 • Ekonomi och siffror
 • Ledarskap och personal
 • Tekniska system och leveranser
 • Utförande

Det är ett gediget jobb men jag tyckte också det var väldigt givande. Såhär låter min sammanfattning av mitt nuläge!

Jag avskyr att skriva i böcker (det och att vika hundöron) men den här fick bli ett undantag.

Mitt nuläge

Jag har drivit mitt företag i lite drygt ett år nu och upplever själv att jag har fått en relativt bra start. De tjänster som jag erbjuder är föreläsningar och utbildningar, ledarskapsutveckling (främst personlig rådgivning), bloggsamarbeten och varumärkesstrategi och alla dessa områden ger intäkter av varierande storlek. De flesta uppdragen som jag får kommer här genom bloggen, via mitt nätverk eller tidigare uppdrag så i området marknadsföring och försäljning får jag höga poäng. Men jag kan (och bör nog) också bli mycket, mycket mer aktiv med min egen försäljning och söka upp uppdrag betydligt mer än vad jag gör idag. Nu sker det när tiden och orken finns.

Området ekonomi och siffror rullar på. Det är inte helt enkelt att sätta sig in i de nya rutinerna med bokföring men jag blir bättre och bättre för det hela tiden vilket, just nu, gör det billigare att hantera det själv än att leja bort det. Det är dock min plan att göra det i framtiden.

När det gäller ledarskap och personal känner mig verkligt hemma – något som Ritas praktik bekräftade. Mitt egna arbete där jag har tagit fram min ledarskapsfilosofi, hur jag redan idag bygger för att någon ska kunna börja jobba här i morgon och snabbt sätta sig in i jobbet känns lovande. Det jag behöver vara vaksam med är min ork och energi. Det har varit extremt tydligt nu under det senaste halvåret. Utöver mitt företagande börjat studera igen och arbetat ideellt som ledare typ 10 – 15 timmar per vecka. Därför känns det lovande att jag inte kommer att arbeta aktivt som ledare framöver utan i stället investera den tiden och energin i företaget.

Inunder avsnittet tekniska system och leveranser gick jag igenom alla mina tekniska system och granskade vilka jag använder och hur jag gör det. Men jag har också granskat det jag gör i mina olika kanaler och skattat mängden arbete gentemot värdet de ger. Mycket, mycket nyttigt även om jag också fick bekräftat att den plan jag har är rätt så bra.

Mina utvecklingsområden

Sist men inte minst så sammanfattar man utförandet och vilka olika insikter den här granskningen ger en. Den stora insikten har varit att jag måste fokusera om  min energi så att jag lägger den på rätt saker. En annan svaghet som jag har är min stora avsky mot rutiner och regler. Därför så har jag under de senaste veckorna börjat arbeta med mer aktivitetsbaserade mål och helt enkelt skriva upp i min kalender vad jag gör. Det i kombination med att arbeta aktivt med Trello verkar fungera bra än så länge i alla fall.

Läs mer om hur du kan vässa ditt företagande med Bygg ditt drömföretag hos Bossbloggen

Om boken

Boken Bygg ditt Drömföretag är till för dig som vill dra igång en business och vill få hjälp och stöd på vägen om hur du praktiskt kan göra detta och få den lönsam. Men den är också för dig som redan driver företag att stanna upp, analysera och reflektera över din verksamhet. Oavsett om det är något som skaver eller inte så är självrannsakan värdefullt. Vill du också vässa din verksamhet och få ta del av alla tips och verktyg från boken? Då hittar du den hos Kicki Westerberg eller där böcker finns.

Men nu mina vänner vill jag gärna ta del av era tankar och reflektioner: har du koll på ditt nuläge? Har du några områden som du skulle vilja utveckla? Eller har du några frågor på ämnet?


Detta inlägg är skrivet i reklamsamarbete med Bygg ditt drömföretag. För mer information om hur jag förhåller mig till samarbeten och PR – läs Bossbloggens PR Policy.

Liknande inlägg:

Föregående

Olika typer av mål

Nästa

Trött

9 Kommentarer

 1. Ida

  Vilken spännande bok! Ser framemot kommande delar i artikelserien 🙂

 2. Tack för inspiration att sätta igång! Följer Kicki Westerberg som ger mig motivation och vägledning, men har liksom ändå inte kommit igång! Nu lossnade det och jag gjort min första uppföljning! Galet glad! =)

 3. Alexandra

  Vilken fint samarbete! Jag följer också Kicki Westerberg men har inte heller riktigt kommit igång . Ser fram emot att läsa också de kommande inläggen och bli inspirerad att själv komma igång med mitt utvecklingsjobb 🙂

  • Clara Löfvenhamn

   Vad kul att du tycker det Alexandra! Är extremt mån om att de samarbeten jag gör ska vara relevanta för er som följer Bossbloggen och att ni ska känna att de tillför något bra – så det glädjer mig jättemycket att höra 😀

 4. Jag har deltagit i Kickis Mastermind och jag kan verkligen rekommendera både den och boken!!! Otroligt bra och proffsigt!

  • Clara Löfvenhamn

   Härligt, kan tänka mig att de är verkligt bra med. Är jättenöjd med boken och det ska bli så kul att få utmana mig själv ytterligare i mitt företagande 🙂

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© Bossbloggen.se