Har du träffat Jante? Eller, du kanske rent utav känner honom. En slirig jäkel. Dyker nästan alltid upp oinbjuden. Förpestar ens tankar och självkänsla med viskningar om man “inte duger” eller att det man gör “inte är bra nog”. Jag hoppas du inte har låtit honom flytta in. Han är en snål snyltare som gärna rotar sig fast så fort man råkar ha dörren lite för mycket på glänt. Svår att bli av med kan han vara också. Som tur var går det att hålla honom på stången.

Krönikan i Bossloggen handlar idag om Jante och Jantelagen

Typ såhär ser Jante ut i mitt huvud. Eller så är det jag som ser ut såhär när jag tänker på hur Jante hämmar grymma personer från att vara sina bästa jag. Bild: Pixabay

Du skall inte tro att du är något

Som du nog hör är jag inget fan av det mentala fenomen kallat Jantelagen. Bara den inledande raden “du skall inte tro att du är något” får mitt blods temperatur att höjas några rader. Hur många är vi inte som tvekat eller tackat nej till möjligheter och chanser som erbjudits på grund av vad andra ska tycka? För att vi tvivlar på oss själva? Eller stannar kvar i hörnet av ett rum för att man inte ska tro att man är någon som tar plats? Framförallt unga tjejer ska helst fokusera på att göra jobbet, inte tro att de är något och vara “proffsiga och diskreta” (dvs göra jobbet utan att synas).

Anledningen till att det gör mig förbannad är att även om Jante är lika utspridd bland både män och kvinnor så är det ändå kvinnorna som strukturellt sett får betala det högre priset för att Jante existerar. För den innebär att kvinnor hålls tillbaka av dubbla krafter. Både av traditionen som premierar män men också Jantelagen som gör det enkelt att kritisera andra som tar plats, vågar sticka ut och gå sin egen väg. Vi är förmodligen alla skyldiga till att ha gjort det någon gång i våra liv men det innebär inte att vi måste fortsätta med det. Inte heller att vi ska låta våra rädslor och vår osäkerhet, eller andras tyckande och tänkande, styra vad vi gör och inte gör med våra (arbets)liv.

Det är inte lätt att skaka av sig Jante alla gånger. Men gör det så ofta du kan – framförallt om du märker att han håller tillbaka! Bild: Pixabay

Värdesätt dig själv

Finns det någon som har blivit mer ödmjuk tack vare Jante? Kanske det. Men det är nog desto fler som blivit hunsade och jag är trött på att Jante likställs med att vara ödmjuk. Det är inte sant. Man kan vara ödmjuk även om man har dumpat Jante i ett dike. Att inte ha Jante på sin axel innebär inte att du måste vara odräglig eller bara prata om hur bra du är. Det innebär att du ska tro på dig själv. Känna dig trygg i din kompetens och värdesätta det du kan och det du gör.

Your good enough is someone elses great!

Linda Hörnfeldt

Du måste inte vara B-Ä-S-T för att göra något riktigt bra. Du behöver inte pricka av alla punkter i en jobbannons för att kunna söka ett jobb. Har du den grundläggande kompetensen eller drivet för att klara av arbetsuppgifterna som är utlysta – sök jobbet! Har du levererat grymma resultat på jobbet: ta upp dem på ditt lönesamtal och våga förhandla upp ditt arvode. Våga säga att du har en bra idé och peppa andra som har bra idéer. Dela både dina egna och andras fram- och motgångar.

Det tar tid att göra sig av med Jante. Det är svårt och du måste vara envis och be om både hjälp och pepp från andra i din omgivning.

Nu har tyvärr valborgsmässoafton precis passerat men som tur var innebär inte det att det är för sent att göra ett mentalt bål. Gör det. Bränn din Jante.


Tyckte du om detta inlägg? Klicka i hjärtat och dela det gärna vidare!
Du följer väl Bossbloggen på Facebook, Instagram, Bloglovin’ och Youtube?