Marielle Nilsson ”Fler borde bli chefer!”

Den här veckan får vi träffa Bossbruden Marielle Nilsson som arbetar som teamchef. Hon konstaterar tidigt i intervjun att fler borde bli chefer: ”Det är ett jätteroligt arbete som är så givande. Om du vill påverka, förändra och förbättra verksamheten du arbetar inom så ska du satsa på att bli chef!”. Hur har hennes ledarskapsresa sett ut? Och vad har varit hennes viktigaste ledarskapsläxa genom åren? Det och mer får du läsa om i dagens avsnitt av Veckans Bossbrud!

Marielle Nilsson Foto: Privat

Marielle Nilsson Foto: Privat

Hej Marielle, vem är du när du inte jobbar?

− Hej! Ja, det har ju förändrats lite under pandemin men i normala fall är jag en aktiv person som gillar att röra på mig. Är mycket ute i skogen, gillar att ha middagar, köra hoj och att ta dagsturer med vår lilla båt.

Vad gör du idag och vad innebär det uppdraget?

− Jag har alltid jobbat som första linjens chef med personalansvar. Idag är jag teamchef på PostNord huvudkontor på säljadministrationen och har tretton medarbetare som jag ansvarar för sedan två år tillbaka. Dessutom ingår jag i en liten ledningsgrupp och jobbar nära de andra tre cheferna som också är med där. När jag började här var mitt huvuduppdrag att skapa lugn i arbetsgruppen eftersom det varit lite oroligt i teamet under en period och det var guppigt ett tag eftersom jag kom från vård och omsorg som är en helt annan bransch.

Hur var den resan?

− Det var tufft att sätta sig in i verksamheten, men jag såg tidigt att situationen jag stod inför var rätt klassisk egentligen: det saknades en tydlig struktur för rutiner, det fanns en stark vi och dem-känsla och man förstod inte vad alla förändringar skulle vara bra för. Så det har vi jobbat mycket med! Både med mötesstruktur, rutiner för arbetsprocesser och att dokumentation finns där det är tydligt och enkelt att hitta den. När jag började var det mycket släcka bränder. Jag har hjälpt till att lyfta blicken och låta saker brinna och i stället fokusera på grundorsaken: varför brinner det? Den måste ibland lösas först. Men med facit i hand kan jag också säga att det går alldeles utmärkt att arbeta som chef i en sektor du inte har kunskap om sedan tidigare.

Vilka är dina bästa ledarskapstalanger om du får skryta om dem?

− Att jag ser individer, är engagerad och orädd. Jag är inte heller rädd för att lägga mig platt om jag gör fel. Så länge du har med människor att göra så behöver du kunna blotta dina brister och genom att göra det visar du att du är mänsklig och vinner tillit och respekt. Jag har dessutom blivit mycket bättre på att inte lösa saker själv genom att lyssna mer och våga vara tyst. När man är tyst så brukar oftast medarbetarna hitta lösningar på problemen på egen hand.

Vad har varit den viktigaste ledarskapsläxan som du har fått hitintills?

− Det är definitivt inte värt att slita ihjäl sig för arbetets skull! Det är många chefer inom vård och omsorg som bränner ut sig. En stor anledning till det, som jag ser det, är att de som fattar beslut om verksamheterna aldrig bär ansvaret för de förutsättningar som krävs för att verkställa besluten. Här uppstår en ohållbar situation och det bränner i båda ändarna. Jag lärde mig det den hårda vägen men idag har jag kunnat hjälpa andra tack vare den erfarenheten. Det är lätt hänt att bara ha en kortsiktig plan när man jobbar som chef för att det är mycket att göra men vi måste hålla på lång sikt också.

− Idag, om jag inte skulle ha rätt förutsättningar att kunna leda, då hade jag stannat upp och frågat mig själv: är det värt det? Skulle svaret bli nej hade jag inte tvekat att fatta samma beslut igen och lämna uppdraget. Det är bara ett jobb och om jobbet gör mig illa då är det inte värt det!

Vad är ditt bästa råd till den som vill bli chef i framtiden? Varför är det viktigt?

− Om du vill bli chef och ledare så skadar det aldrig att plugga lite. Läs strökurser på distans eller gå kurser där får möjligheten att träffa andra likasinnade. Jag gjorde det när jag redan var chef men tror att det nog hade kunnat vara lättare att bli chef om jag hade pluggat mer först eftersom jag hade haft fler verktyg att använda mig av.


Veckans Bossbrud är en intervjuserie med medlemmar i Facebook-gruppen för kvinnor som är eller vill bli chefer och varje torsdag släpps ett nytt avsnitt här i bloggen. Är du medlem i gruppen och kan tänka dig att berätta om din ledarroll eller dina ambitioner till att bli chef? Mejla direkt till clara@bossbloggen.se!

Previous
Previous

Resiliens som ledarskapsverktyg

Next
Next

Utmaningen att inte alltid räcka till