Ledarskap för entreprenörer i start up's

I helgen föreläste jag om ledarskap för entreprenörer i start up's och jag fick frågan från en av er om jag inte kunde skriva en bloggartikel i ämnet också. Klart jag kan! Det blir inte någon copy paste på min föreläsning men däremot tre svagheter som jag har noterat bland start up's och nyetablerade företag och hur en kan förebygga dem med hjälp av just ledarskap.

Läs mer: Innan du startar företag

Såhär såg det ut när jag lunchföreläste i söndags! Foto: Paula Jacobsson

Såhär såg det ut när jag lunchföreläste i söndags! Foto: Paula Jacobsson

Ledarskap för entreprenörer

Först och främst så finns det klart ett gäng skillnader mellan en start up och en redan existerande, väletablerad organisation. Storleken är förstås en och den ekonomiska stabiliteten är en annan. I gengäld har en start up har ofta större möjligheter och behov av att kunna fatta snabba beslut, förändras kvickare och vara mer flexibla.

Prata om er ledarskapsfilosofi tidigt

Det generella och förenklade start up resan börja ju ofta med att någon kommer på en idé som samma person ensam eller med hjälp av andra börjar förverkliga den. Ju färre ni är desto mer finns det att göra och det är så lätt hänt att företaget växer från en till fem till tio eller rent utav 25 medarbetare. Sker det på kort tid är det lätt hänt att organisationen drabbas av växtvärk och att det blir svårt att behålla styrfart, lönsamheten, den goda stämningen och riktningen vart ni ska.

Men det går att undvika och ett sätt att göra det på är att sätta grunderna för er ledarskapsfilosofi så tidigt som möjligt. Hur vill ni att arbetsklimatet ska vara i er organisation? Hur vill ni att framtidens ledare i er organisation ska bete er? Vilka värderingar är viktiga att ni lever efter oavsett hur stora ni blir? Det kan kännas overkill att prata om sådant innan ni vet om företaget kommer att överleva sina fem första år eller onödigt att ödsla tid på. Men det kommer att göra er mycket mer tydliga i ert arbete och ert sätt att arbete. Vilket i sin tur gör det lättare för er att växa eftersom ni blir mer effektiva, inte lika personberoende och att era nyrekryteringar kan få en kvickare start när de börjar.

Läs mer: FIRO-modellen, om hur en grupp utvecklas

Att ni arbetar självständigt behöver inte innebära att alla jobbar åt olika håll, tvärtom! Bild: Pixabay

Att ni arbetar självständigt behöver inte innebära att alla jobbar åt olika håll, tvärtom! Bild: Pixabay

Bygga självständiga team tidigt

I en organisation är givetvis alla mer eller mindre beroende av varandra och desto färre man är, desto mer märkbart blir det. Inte bara för att beroendet ökar men också för att sårbarheten gör det. Risken att saker försenas eller fastnar om någon blir sjuk, om en inte levererar på topp eller om möten behöver ställas in blir större. Något som knappast är optimalt och gärna då botas med att jobba ännu hårdare och att sig ännu mer. Men det är inte att pressa hårdare som är lösningen på problemet.

Först och främst: försök att få teamen att arbeta så självständigt som möjligt. Hur en gör det är ett helt eget inlägg men kortfattat så innebär det att de har kompetens och nätverk inom hela organisationen, konsekvenstänk samt full beslutsrätt. Så ni kan snabba fatta beslut tillsammans men också springa på olika bollar. Tänk om hela fotbollslaget skulle stå inklämda på en punkt i matten av planen? Det hade inte blivit ett jätteeffektivt spel. Men samtidigt är det givetvis en balansgång så att inte de olika teamen blir som egna små, självstyrande företag inom organisationen. Tricket med självständighet är dock att inte sluta prata eller kommunicera med varandra bara för att man har fullt ansvar och beslutsfattarrätt.

Strukturera er

Att skriva riktlinjer och policydokument tidigt i ett företag kan kännas lika överdrivet som att tänka och prata igenom ledarskapsfilosofi när man bara är två eller tre anställda. Men det kommer att komma en dag då någon av er ställer er själva frågan "hur gjorde vi nu det här?". Alternativt om någon av er blir akut sjuk och ni andra ska täcka upp för hen som är borta. Då kan struktur vara en fantastisk tillgång. Och nej, det behöver inte vara en meterlånga checklistor. Men att ha en gemensam plattform där allas dokument finns, gemensamma mejlboxar, tydliga ansvarsområden och lathundar för de rutiner som inte alla kan kommer ni att komma långt med, jag lovar. Det kommer att spara er tid att prata om och styra upp det innan ert bolag växer. Vad säger ni andra entreprenörer och egenföretagare som jag vet läser bloggen? Har ni några andra tips att dela med er av? Dela gärna med dig!

Previous
Previous

En vecka med högt och lågt

Next
Next

Tekniskt fel, välkommen åter