Det är dags att börja prata lön

Lön ses ofta som känsliga uppgifter. Privata rent utav. Få vill eller vågar tala om det eftersom många av oss lever i kvar i en gammal tro att vårt värde mäts i vår inkomst. Att en person med högre lön är värd mer än någon med lägre. Så är det inte. Ditt värde som människa sitter inte i lönekuvertet. Däremot är lönetraditionen sådan att den som levererar mest/bäst, är mer utbildad, erfaren och kompetens ska ha mer betalt. Stor skillnad!De enda som förlorar på att vi inte pratar om lön är vi som jobbar. De enda som tjänar på det? Det är arbetsgivarna.

Fördelar med att våga prata lön

Den absolut största fördelen med att prata om löner, ha öppna löneklubbar och diskutera timarvoden är att transparensen. Att det betydligt snabbare och enklare går att se och göra något åt lönediskriminering. Det kan motverka att marknadspriser dumpas eftersom alla därmed vet vad marknadens lägstanivåer ligger. Det gör det lättare för dig att påverka din egen löneutveckling om du vet hur din prestations bedöms i förhållande till andras och det gör det enklare för dig att värdesätta ditt arbete i kronor och öron.

Nackdelar med att våga prata lön

Jag har suttit här och funderat på det här med nackdelar en stund nu. Den enda jag kan komma på är att det ställer större krav på chefer och arbetsgivare. Att man som arbetsgivare måste ha kunskap och belägg för medarbetarnas lönenivåer och kunna argumentera för dem. Vilket ställer betydligt högre krav på arbetsgivarens värderingar när det kommer till employer branding.Framförallt ställer det högre krav på ledarskapet i organisationerna. Dess chefer måste ha kunskap och mandat att diskutera löneutveckling för sina medarbetare men även kunna och våga hantera diskussioner, eventuell avundsjuka och konflikter som kan tänkas uppstå. Det sistnämnde är dock något man som ledare kunna göra oavsett vad frågan gäller så det känns inte särskilt relevant som argument.

Dags att prova något nytt

Att prata om löner skulle innebära en förändring och det kan klart vara rätt ansträngande att genomföra sådana. Men ska vi verkligen leva kvar i att kvinnor och män inte tjänar lika mycket lön för lika arbete? Med fjolårets utvecklingstakt kommer det dröja 52 år innan det är lika lön för lika arbete mellan kvinnor och män. Det bästa sättet att få bort lönediskriminering på är givetvis att arbetsgivare slutar göra det. Men eftersom det går så sjukt jäkla långsamt kanske det är dags att prova något nytt? Som att se över sin egen inställning till sin lön och börja prata om lön inom arbetsgrupper, arbetsplatser, branscher och nätverk?

Att bara snacka löner kommer i sig inte att skapa en förändring men det skulle vara ett första steg mot att skapa den.

 Jag skrev inledningsvis att de enda som förlorar på att vi inte pratar om lön är arbetstagare. Men det är inte helt sant. I framtiden, där värderingar och ideal blir allt viktigare för arbetsmarknaden, ligger det även i företagens intresse att stämplas som bra arbetsgivare med sjyst lönepolitik. Sjyst som i jämställd, marknadsmässig, hållbar och transparent. Det kommer vi alla att tjäna på.För dig som lönetagare: Om du nu börjar prata lön och känner hur du kokar över hur orättvist det känns. Här är en gedigen guide över hur du kan löneförhandla för att få högre lön.För dig som arbetsgivare: Om det ringer en varningsklocka att det här är något som ni borde jobba mer med? Säg till! Det finns massor med hjälp och verktyg att få.


Tyckte du om detta inlägg? Klicka i hjärtat och dela det gärna vidare!Du följer väl Bossbloggen på Facebook, Instagram, Bloglovin’ och Youtube?

Previous
Previous

Bossbloggen i maj

Next
Next

Återhämta sig från misslyckande och motgångar