Vässa ditt nätverkande

Att nätverkande blir viktigare och viktigare är knappast en nyhet. Åtta av tio jobb tillsätts genom nätverkskontakter. Positivt eller negativt så kan det likställas med att åtta av tio affärer som fås för att man känner tillit till varandra. Samtidigt är det inte den med störst nätverk som vinner. Vad är det som gör ett nätverk bra och relevant? Och vad innebär det egentligen att nätverka?

− Vad nätverkande egentligen går ut på är att träffa folk och att investera din tid i andra människor, säger Emma Troedsson, grundare av Sterner&Troedsson och expert inom relationsbyggande försäljning och affärsutveckling.

Att nätverka utanför din komfortzon och bekantskapskrets är det mest grundläggande steget för att vässa ditt nätverkande.

Grundläggande är att du skapar relationer där ni känner varandra, mer eller mindre väl, och har förtroende för varandra. Därför är det viktigt att du är dig själv och fokuserar på hur du kan hjälpa den som är din nya kontakt. Emma Troedsson ger sina bästa tips på hur du kan vässa ditt nätverkande:

Vässa ditt nätverkande

Var lagom strategisk

Att nätverka innebär att du umgås med fler än dina närmaste vänner och det kan absolut finnas en poäng med att fundera över vilka nätverksträffar och mingel som du hinner gå på. Annars är risken stor att du hamnar bland folk som du redan känner. Samtidigt är det inte heller bra att vara för systematisk eller strategisk med sitt nätverkande. Då riskerar du att gå miste om oanade kontakter som kan vara både till nytta och glädje i framtiden.

Emma Troedsson. Foto: Charlotte Carlberg Bärg

− Du vet aldrig vart du får nästa uppdrag. Är du för strategisk och bara går på målet så är risken stor att du glömmer att bygga förtroende med de du lär känna. En bunt med visitkort är inget värt om du inte har en relation till personerna som de har tillhört, säger Emma Troedsson.

Var öppen med dina nätverk och blanda dem

Många av oss har olika nätverk i olika sfärer och intresseområden. Har du ett nätverk inom ditt fritidsintresse och ditt jobb – kombinera dem med varandra och låt dina nätverkskontakter lära känna varandra. Genom att se dina olika nätverk som ett ökar du också dina möjligheter till att kunna hjälpa de du känner.

− När Steve Jobs började med Apple var det ingen som sammanförde teknologin med design. Nu är det en självklarhet men det var inte då eftersom vi håller oss ofta i våra slutna nätverk. Om du ska vara framgångsrik i ditt nätverkande ska du ha öppna nätverk och blanda dem, säger Emma Troedsson.

Ditt nätverk är en del av din kompetens

Din kompetens baseras främst på dina kunskaper, erfarenheter och att du kan leverera ett bra jobb. Men det gäller också att du har referenser som känner dig och kan styrka vad du har gjort och det du kan. Du kan inte bli bästis med alla som du nätverkar med och det är inte heller meningen, ni kan peppa och stötta varandra i era karriärer ändå.

Vässa ditt nätverkande digitalt som i de fysiska mötena

På nätet kan alla katter vara sociala!

Hur kan man nätverka

Våga fråga efter en lunch, en fika eller ett telefonsamtal. Antingen om ni får kontakt via LinkedIn, Facebook, busshållplatsen eller på barnens fotbollsträning. Förhoppningsvis kan det leda till intressanta samtal och att du får ny energi och inspiration. Sedan gäller det att behålla kontakten, antingen genom att ses regelbundet eller via sociala medier. Att vara organiserad i sitt nätverkande, det vill säga att du vet vem som du har träffat var, när och hur, är inte det samma som att vara systematisk. Fokusera på hur du kan hjälpa personerna i ditt nätverk så gott du kan.

− De som du får extra mycket energi utav, ansträng dig att träffa dem lite oftare. Det innebär att ni har en personkemi som stämmer överens. Sociala medier öppnar dörrar och gör det lättare att få och behålla kontakten med personer som du kanske inte hade träffat annars, säger Emma Troedsson.


Tyckte du om detta inlägg? Klicka i hjärtat och dela det gärna vidare!
Du följer väl Bossbloggen på Facebook, Instagram, Bloglovin’ och Youtube?

Föregående

Here we go

Nästa

Återhämta sig från misslyckande och motgångar

4 Kommentarer

 1. Profilbild

  Bra inlägg! Ska börja våga fråga om såna där nätverksluncher…. lite läskigt bara. Men du ger ju så bra pepp :*

  • Clara Löfvenhamn

   Det är superduperläskigt första gångerna men det är så himla värt det så bara fråga på! 😀 Om du vill ha en extra morot för att komma igång kan du ju sätta upp mål för dig själv att du ska ha tex ett lunchmöte med någon som du inte känner X antal gånger i veckan/månaden. Sedan kan du utvärdera det efter en månad eller två och se hur det känns och har funkat 🙂

 2. Profilbild

  Tack (här också). 🙂

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© Bossbloggen.se