Det är inte alltid så enkelt att reflektera över hur en uttrycker sig jämt och ständigt. Men det finns några fraser som du bör undvika mer än andra även om de kan sägas i lättsam ton. INC.com har listat saker du inte bör säga på jobbet!

Att lägga sig platt och skylla på någon annan, väderleken eller katten är sällan en lyckad taktik om man vill framstå som ansvarstagande och bli tagen på allvar på jobbet. Bild: Pixabay

Saker du inte bör säga på jobbet

“Det var inte mitt fel”

Även om det mycket väl är sant: finns det något sätt att säga den meningen på utan att låta gnällig eller skuldbeläggande? Tveksamt. Därför är det oftast bäst att ta ansvar för de delarna som står stått för och sedan försöka lösa problemen snarare än att utse syndabockar. Alla gör vi misstag, skit händer och kan du lösa sådant snyggt kommer de att lämna ett gott avtryck hos andra.

“Vad får jag ut av detta?”

Å ena sidan är det bra att fundera över vad du kan lära dig av olika aktiviteter och arbetsuppgifter – tricket är dock att inte tänka högt. För att skapa en bra teamkänsla, som ledare framförallt, är det viktigare att tänka “vi” än “jag”. Helst tjugofyrasju.

“Jag kan inte jobba med hen”

Att högt diktera vem du kan och inte kan jobba med kan tolkas både oproffsigt och barnsligt. Alla är vi olika, vi kan inte tycka om alla lika mycket men vi måste ändå kunna arbeta ihop. Du och era idéer blir dessutom bättre av om du undviker ja-sägare som bara håller med dig. Om det ligger allvarliga och berättigade anledningar bakom din ovilja mot en person: då ska det givetvis rapporteras.

Få saker provocerar mer än att se en kollega slappa i solen när en själv är stressad och jagad. Så är du uttråkad kan det finnas en poäng med att sköta det så snyggt som möjligt. Bild: Pixabay

“Jag kan inte”

Det är okej att inte kunna allt på jobbet men jämför att säga “jag kan inte” med att säga “det har jag aldrig provat innan men det ska bli jätteroligt att testa” eller “absolut, jag lär mig gärna detta”.

“Jag är uttråkad”

Att bara gnälla om att det är långtråkigt på jobbet är sällan peppande för humöret – varken ditt eller andras. Så försök att hitta saker att sysselsätta dig med eller fråga din chef eller dina kollegor om det finns något som du kan hjälpa dem med. Inte nog med att du är sjyst i stunden, den kan ge dig pluspoäng längre fram.

Har du några (roliga) anekdoter på saker som är big no no’s att säga på jobbet som folk har gjort ändå? Please share!