Petra Åkerblom: En närvarande ensamvarg till ledare

De ledare som jag intervjuar till #MötEnBoss är inte vilka som helst. Antingen så vet jag själv vilka de är och upplever dem som inspirerande eller så blir de varmt rekommenderade av medarbetare eller kollegor som jag känner. Petra Åkerblom var en chef som jag blev rekommenderad att intervjua och det är jag innerligt glad för. Det var jätteintressant att få höra hennes tankar om ledarskap och jag har verkligen sett fram emot att få dela dem även med er. Möt Petra Åkerblom, platschef för Nordic Wellness!

Petra Åkerblom i Bossbloggen

Petra Åkerblom. Foto: Privat

 

 

Hej Petra, kan du berätta lite om dig själv för Bossbloggens läsare?

─ Hej! Jag heter Petra, är en Malmötjej som är 26 år och brinner för människors utveckling.

Berätta om din karriär!

─ Jag började dansa i tidig ålder och redan då triggades tävlingsnerven och jag började tävlingsdansa parallellt med skolan. När man har en sysselsättning på den nivån så lär man sig snabbt hur viktigt det är med att ha en struktur och konsten att prioritera sin tid. Efter studenten hamnade jag en sväng i modebranschen men jag flyttade strax till München för att satsa på att proffsdansa. Efter 3 år så valde jag att flytta hem till Sverige med tanken att dansa även här. I stället började jag jobba på ett gym och det var så roligt. Den första månaden jobbade jag alla dagar utom två för att jag ville lära mig allt. Inom loppet av tre månader så blev jag platschef.

─ Vi skulle öppna en ny anläggning och jag var delaktig i det jobbet, så när möjligheten att få bli platschef öppnades tänkte jag att “det här är vad jag ska göra”. Jag har alltid haft starka förebilder som har kastat mig ut på djupa hav, så jag har gjort flera saker för att överbevisa mig själv och testat saker som jag egentligen inte alls kunnat. Likadant var det nu, men jag fick jobbet som platschef där i början på 2015 och här jobbar jag än idag. Eftersom vi jobbar mycket med internföreläsningar inom företaget så var det inget krav att ha studerat ledarskap sedan tidigare. I stället har jag gått interna ledarskaps- och chefsutbildningar. Jag har också studerat mycket på egen hand, läst mycket ledarskapsböcker och jobbat sena kvällar för att lära mig detta. Det har varit en bra och häftig skola!

Vad för ledarroll har du idag och hur ser ditt dagliga arbete ut?

─ Vi är 32 stycken medarbetare på den här anläggningen. Jag är ytterst ansvarig för den dagliga verksamheten och målet är att verksamheten ska fungera och att vi ska nå vår budget. Det innebär både receptionsdrift och administrativt arbete. Vi ska få in nya medlemmar, utveckla klasserna och jag har daglig coachning med medarbetarna som är receptionister, instruktörer och personliga tränare. Ensam är aldrig stark och en stor del av min roll att jobba med rekrytering så att teamet är komplett. Det är roligt för ingen dag är den andra lik och det dyker upp nya utmaningar hela tiden vilket passar mig perfekt.

Petra Åkerblom. Foto: Privat

Varför vill du vara den som är boss?

─ För att jag vågar trampa ny stig även om det leder ut i det okända. Jag har alltid sett mig som potentiell ledare och upplever att jag har en bra blandning av hårda och mjuka egenskaper.

Vad har du för mål med ditt ledarskap?

─ Jag har många unga medarbetare som är i början av sin karriär. Så mitt mål som ledare är att lämna ett gott avtryck hos dem och bli ihågkommen. Jag är en kameleont och anpassar mitt ledarskap efter den som står framför mig. Jag kan vara förstående och jag kan ställa krav som chef: “jag utmanar dig och jag tror att du kan själv. Men jag har en livboj som jag kastar ut om jag märker att du behöver det”.

─ Som person är jag faktiskt en ensamvarg och jag får frågan ibland om hur jag kan vara en ledare fastän jag är det. Men det går jättebra eftersom jag är mån om andra. Det ena utesluter inte det andra. Jag tycker om att sitta på min kammare men på jobbet är jag närvarande och ser till så att vi är på samma bana och på väg åt samma håll. För mig är det inte naturligt att komma in och kramas med mina medarbetare. I stället ger jag high fives när vi firar framgångar. Jag är noga med att skilja på att var personlig och privat. På rasten får man vara privat men ute på golvet är det arbetet som gäller. Både jag och min personal måste kunna stå till svars för vad som sägs. Sedan får alla kan komma in på mitt kontor och berätta för mig hur de mår om de behöver.

När jag som ledare ska ro skutan i land är steg ett att reda ut vilka förväntningar som finns. Annars blir man lätt måltavla för orimliga förväntningar. Steg två är att kompetensutveckla personalen med att delegera och släppa kontrollen. Det kan vara tufft när man är den som står med det yttersta ansvaret, men när man ser resultatet är det värt det.

Petra Åkerblom

Vad är det viktigaste en ledare ska göra?

─ Att komma ihåg att ett litet steg i rätt riktning är bättre än inget alls. Och backa bandet emellanåt för att se så alla på samma ruta. Ställ frågor i stället för att ge svar. Slopa pekpinnar och ge morötter istället. Ibland har jag frågat medarbetarna rakt ut “vad vill du ha för morot för att ro detta i hamn?” Det har varit effektivt.

─ Det finns inga genvägar till ett lyckat ledarskap. Du måste utveckla dig själv ständigt och ha självinsikt för att nå goda resultat. Jag tycker att man inte är en bra ledare på grund av sitt resultat utan sina handlingar. Så jag försöker leva som jag lär och ha ett prestigelöst och transparent ledarskap. Till exempel så förstod jag tidigt att jag skulle visa medarbetarna hur våra siffror verkligen ser ut på möten. Och inte använda pekpinnar utan bara vara ärlig med våra mål och vart vi är. Då blev det tydligare för medarbetarna att varje krona och varje handling har betydelse. Det blev också enklare att tillsammans ta oss vidare och utvecklas. Det har funkat jättebra och är något jag kommer ta med mig till framtiden.

3 tips! Petra Åkerbloms


Tyckte du om detta inlägg? Klicka i hjärtat och dela det gärna vidare!
Du följer väl Bossbloggen på Facebook, Instagram, Bloglovin’ och Youtube?

Föregående

Kärlek på jobbet

Nästa

Att starta hälsosamt företag

4 Kommentarer

 1. Profilbild

  Mia

  Vilken härlig och inspirerande ledare du pratat med!

  • Clara Löfvenhamn

   Vad roligt att du också tyckte det Mia! Det är verkligen en lyx att få göra dessa intervjuar varannan vecka och få ta del av alla klokheter som dessa ledare besitter 😀

 2. Profilbild

  Vad spännande intervju 😀 Kul att få läsa och bli inspirerad!

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© Bossbloggen.se