Tips till dig som är ny som chef

Steget in i en ny yrkesroll är pirrig och extra spännande kan det kännas om du är ny som chef. Vissa upplever det rent utav som stressande och känner att de måste prestera fantastiska resultat så snart det bara är möjligt. Dessutom innebär steget upp till chefsrollen nya lärdomar och kunskaper som ska tas in, bearbetas och omsättas i handling. Så hur kan en göra för att hantera både de yttre och de inre förändringarna på ett så bra sätt som möjligt? Och är det möjligt att lära sig nya chefsrutiner och hitta sin egna ledarstil samtidigt? Absolut menar Harvard Business Review som sammanställt fyra steg som den nya chefen kan använda för att känna sig avslappnad i sin nya roll.

 

Så slappnar du av när du är ny som chef.

Nedan finner du fyra steg som underlättar för att slappna av och bli tryggare när du är ny som chef. Bild: Pixabay

Tro på dig själv och din kompetens

Det är få saker som generellt sett får människor så osäkra som situationer vi aldrig har varit i förut. Och i sin iver att skapa resultat som ny chef är det lätt hänt att drabbas av den manliga chefssjukan och tro att man som chef behöver vara auktoritär och köra över folk i sin strävan mot att skapa resultat. Eller helt enkelt tvivla på sin förmåga att leda och börja stenhårt fokusera på att få jobbet gjort. Det behöver du inte. Håll huvudet kallt och själen varm. Tro på dig själv och tänk på dig som ledare i positiva ordalag. Du har blivit befordrad av en anledning och du kommer att kunna åstadkomma bra resultat med dina medarbetare och vara inkännande mot dem samtidigt.

Våga vara i nuet

Vi har tidigare pratat om hur hjärnan stänger ner och börjar tunneltänka vid stress. För att motverka det så rekommenderar HBR att du, som en förlängning av att du ska ha tilltro till din egen förmåga, också över upp din förmåga att vara i nuet. Använd mindfulness för detta. Inte nog mer att andningsövningar och meditation minskar du dina stressnivåer du blir också bättre på att hantera kritiska situationer och fatta svåra beslut.

När du är ny som chef är kost, sömn och motion viktigt.

Kost, sömn och motion är nödvändiga för att din hjärna ska fungera ordentligt. Bild: Pixabay

Ta hand om dig

Som ledare kan du bara hålla ett bra mindset och vara i nuet om din hjärna fungerar som den ska. Sov ordentligt, träna regelbundet och ät bra är livsnödvändiga funktioner för att din hjärna ska orka fungera ordentligt. Detta blir extra viktigt om du genomgår en fas som kan vara stressande. Var rädd om dig både fysiskt och psykiskt så du kan göra ett bra jobb.

Skapa sammanhang

En stor del av en ledares arbete är att skapa sammanhang både för sig själv och sina medarbetare och för att leda andra måste du cokså kunna leda dig själv. Så fundera och reonera kring vad som är meningen med ditt arbete. Varför behövs du på denna position? Och varför vill du vara där? Genom att svara på dina frågor kartlägger du ditt sammanhang. Fundera kring dina värderingar, din vision och vad du kan bidra med  – det kommer att hjälpa dig att forma din egna ledarstil och för att leda andra väl måste du kunna leda dig själv. Nästa steg blir att göra likadant med dina medarbetare för att ge arbetsgruppen ett sammanhang.

Även om du är ny som chef behöver du skapa ett sammanhang.

Som ledare behöver du skapa en sammanhang både för dig och dina medarbetare. Bild: Pixabay

Sedan kommer inte din resa som nybliven chef vara en dans på rosor. Du kommer göra fel och misstag. Det är helt okej. Learning by doing är ofta en tuff men effektiv väg att gå men om du följer råden ovan så kommer du underlätta din egen utveckling och vardag som nybliven chef. Eller ja, jag tänker i och för sig att dessa råd är rätt grundläggande för de flesta av oss.

Vad säger ni som redan är chefer idag? Har ni några tips och råd till dem som precis klivit ut i sitt första chefsuppdrag?


Tyckte du om detta inlägg? Klicka i hjärtat och dela det gärna vidare!
Du följer väl Bossbloggen på Facebook, Instagram, Bloglovin’ och Youtube?

Föregående

Informella ledare – vilka är de?

Nästa

Tips för att få fler bloggläsare

6 Kommentarer

 1. Profilbild

  Hej! Snubblade över denna blogg hos LaLinda och dagens inlägg kändes nästan som att det var riktat mot just mig. Jag är just nu mitt inne i en rekryteringsprocess där jag blivit tillfrågad om jag vill bli chef för en avdelning på det stora företaget jag arbetar på. Tyvärr kan jag ej bara bli befodrad då vi är en statlig verksamhet, så tjänsten är utlyst men skriven efter mina meriter. Jag kan givetvis inte vara garanterad jobbet, men jag hoppas verkligen att jag får det när allt är klart. Det är något jag jobbat för länge. Sedan har jag ju förstått att det här med att vara chef inte är någon dans på rosor och detta inlägg är något jag verkligen kommer att ta med mig.
  Du har också fått en ny följare av din blogg, för jag gillar det jag läser och tycker verkligen att du delar med dig av din kunskap. Tack! Går allt i lås kommer jag även starta upp en ny blogg där jag ska blogga om mina erfarenheter som mellanchef. Domän är skaffad, mu är det bara jobbet som ska gå i lås :-). Å det är så spännande!
  Men hur eller hur, din blogg kommer jag fortsätta följa vilket som.
  Kram Helén

  • Clara Löfvenhamn

   Nej, vad roligt att det var just idag du hittade hit då! Du är varmt välkommen hit och bara säg till om det är något ämne du vill läsa mer om. Låter otroligt spännande med det nya jobbet, håller tummar och tår för att du når din dröm och återkoppla gärna både hur det går med det och bloggen! Vore ju jättespännande att få följa 😃 Tack för dina fina ord och stort LYCKA TILL! 😃

 2. Profilbild

  Alltså, varför får jag en pirr-känsla i magen när någon rekommenderar träning? 😉

  Och sen tror jag att “tro på sig själv” är det allra, allra viktigaste i en ny ledarroll. Att våga prova, att tänka igenom, och att vara trygg i sig själv. Det kommer alltid vara folk som ifrågasätter menar jag. Skit i dem, var cool ändå. //Inte chef men ledare iaf. 😀

  • Clara Löfvenhamn

   Haha, för att det verkligen är ett grymt vettigt råd?! 😉😃 Håller definitivt med dig om att man tro på sig själv. Man får ta plats så länge man tar hand om (och inte trampar på) andra medan man gör det. Och jag måste bara säga att du absolut är en ledare och det kommer bli så kul att följa din ledarkarriär vidare 😃

 3. Profilbild

  Ja, oj vad osäker man känner sig i början. Jag tror på att vara personlig och prestigelös. Och faktiskt våga be om feedback. Feedback är en gåva som ska vårdas ömt. Det ger en en möjlighet att utvecklas.

  Kram Lena

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© Bossbloggen.se