När chefen har favoriter

Läsarfråga:

Hej! Jag har tittat lite på din blogg och tycker den är intressant. Du verkar vara en vettig och klok människa. Jag är ingen chef men har ju så klart en egen. Och har en situation jag skulle vilja ha hjälp med om du har tid och lust att svara.

Jag har märkt en tydlig favorisering hos min chef. Det handlar mycket om att det bara är en person som blir ombedd om åsikter, eller hjälp. Men jag tycker inte det är den som har störst kunskap. Och så är det ett slags “gullande”. För den här anställda har ett ganska omoget beteende och om hon inte får sin vilja igenom blir det ofta sura miner eller liknande.

T.ex var det lottning om en resa gällande jobbet och då fick inte “favoriten” åka. Då säger vår chef att den som fick åka inte ska prata så mycket om resan eller verka för glad för “favoriten” blev besviken. Väl på resan får jag höra hur hon lovar “favoriten” på telefon att det är minsann hon som ska få åka nästa gång. Men är man måste väl kunna vara glad åt andra på en arbetsplats, åtminstone sköta det snyggt? Jag fick inte heller åka men var glad ändå för min kollegas skull.

Vi är en ganska liten arbetsgrupp på 7 personer och brukar alltid lägga ihop till något litet när någon fyller år. Nu när “favoriten” fyllde år fick hon ett eget paket av chefen. Får man göra så? De umgås lite grann på fritiden men inte överdrivet, det är ganska stor ålderskillnad. Jag tycker det är väldigt oproffsigt och skulle vilja veta vad du tycker man ska göra. Jag känner att om man skulle ta upp det kommer man verka avundsjuk och missunnsam men jag bryr mig ju inte om paketet i sig utan det är ju situationen som känns så fel. Tack för svar!

Mvh A.

Svar:

Hej A,

Tack så jättemycket för ditt mejl. Klart jag har tid och lust att svara och tack för att jag fick lyfta upp din fråga även här i bloggen!

Utifrån det du berättar så håller jag med om att din chefs beteende kan tolkas som favoriserande. Vilket är himla tråkigt! Vi måste givetvis alla förhålla och anpassa oss efter varandra men det blir tyvärr sällan bra när någon får specialbehandling utan uttalad anledning.

Att ge vissa medarbetare paket och andra inte kan, av förståeliga skäl, sticka en del i ögonen på de medarbetare som inte blir uppmärksammade. Det kan också leda till både oduglighetskänslor och sårade känslor. Bild: Pixabay

När chefen har favoriter och hur man kan bemöta det

Hade jag befunnit mig i din situation så hade jag börjat med att prata med chefen. Detta eftersom hen kanske/förmodligen/förhoppningsvis inte är medveten om sitt beteende och hur det kan uppfattas. Inled gärna med att du vill ge chefen feedback och var så konkret som möjligt. I vanliga fall så förespråkar jag att en ska använda jag-budskap vid svåra samtal. Det vill säga att du beskriver hur du har uppfattat de specifika situationerna. Men i det här fallet så finns ju risken att du uppfattas som missunnsam då och därför är nog bättre att vara lite mer neutral i din feedback.

Till exempel: I stället för att säga “det var fel att du gav ‘favoriten’ ett paket”. Testa att säga: “När du gav ‘favoriten’ ett eget paket utöver insamlingen men inte gör det för alla i gruppen så kan det upplevas som att ‘favoriten’ är lite mer värdefull än oss andra vilket kan skapa en tråkig stämning”. Betona gärna att du är övertygad om att chefen inte menar något illa med sitt beteende. Men även att du lyfter den här frågan av omtanke för chefen så att hen ska bli medveten om hur beteendet kan upplevas och uppfattas av de andra medarbetarna.

Då blandar du inte in dig själv alls eller säger att någon annan uppfattar det si eller så. I stället blir du tydlig med hur det kan uppfattas och att du försöker vara sjyst gentemot chefen.

Gullande beteende stjälper mer än hjälper

När det gäller att gruppen ska anpassa sig för att “favoriten” ska hållas på gott humör låter det som att chefen försöker mildra eventuella konflikter. Vilket inte behöver vara fel. Men genom att lova att personen ska få resa i väg nästa gång pga att hen har varit tjurig sänder ju tyvärr signalerna till er andra att detta är ett beteende som belönas. Även det kan du lyfta.

Det är förståeligt om det kortsiktigt sett är lättare för chefen att lova “favoriten” nästa resa för att hen blir glad igen. Men gullandet blir kontraproduktivt långsiktigt sett eftersom det innebär att man får som man vill om man beter sig som medarbetaren gör. Något som jag inte tror att chefen vill uppmuntra egentligen.

Läs mer: Favoriserande chefer, när relationen blir lite för bra

Lösningen för chefen som vill ge medarbetare present utöver det som har samlats in? Ge det på fritiden så paketet inte kommer till kontoret. Alternativt göra det till alla eller låta bli att göra det till någon för att inte göra för skillnad mellan medarbetarna i gruppen. Bild: Pixabay

Om det inte fungerar

Skulle det vara så att chefen inte alls vill kännas vid detta eller lyssna alls på vad du har att säga så kan du i alla fall känna dig nöjd med att du har försökt. Alternativt så lyfter du det vidare till chefens chef (om det går). Detta är en sådan sak som inte kommer att göra gott för er företagskultur och därför borde det ligga i deras intresse om inte läget förändras eller förbättras.

Allt detta bygger dock på att chefens inte skulle vara medveten om vad hen gör och hur det uppfattas. Skulle det i stället i ert samtal framkomma att detta agerande är medvetet från chefens sida… Då hade nog en varningsklocka börja ringa i mitt ena öra. Kanske inte så starkt men tillräckligt för att börja fundera på om det är dags att uppdatera CV:t.

Jag hoppas att detta kan hjälpa dig något och jag håller tummarna för att det ordnar sig. Lycka till!

Vad säger du som läsare? Har du varit i en sådan här situation tidigare och hur löste det sig då?


I vinjetten Läsarfrågan så besvarar jag frågor som ni läsare har ställt. Har du en fråga som du undrar över eller vill bolla? Tveka inte att ställa dem här eller mejla mig på clara@bossbloggen.se så svarar jag så snart jag har möjlighet!

Föregående

Oskrivna dagar

Nästa

Det finns många fler influencers än de som är kändisar

4 Kommentarer

 1. Profilbild

  emma

  Har haft en favoriserande chef. Tog upp det med hen och då fick jag facket/HR på mig eftersom chefen ansåg att jag hade en dålig attityd och behövde gå på terapisamtal. Nu har dock chefen slutat tack och lov annars hade jag slutat.

 2. Profilbild

  Linus

  Har också en favoriserande chef och tagit upp det med överordnade chefer.
  Resultatet är att allt beror på mitt beteende är rekommenderad att ta hjälp av beteendevetare för att komma till rätta med problemet.
  Attityd och samarbetsproblem ligger på mig som har åsikter och är kritisk mot chefens sätt att leda och fördela.
  Vill bli omplacerad men är rekommenderad av chefen att säga upp mig vilket jag gör när jag har hittat nåt lämpligt nytt jobb.
  Tar gärna en uppsägning som jag kan bestrida med hjälp av fack o jurist men tror inte det kommer ske heller

  • Clara Löfvenhamn

   Vilken tråkig läsning Linus och framförallt tråkigt bemötande från ledningens sida. Speciellt att de vill att du kontaktar en beteendevetare, det är en lösning jag aldrig har hört talas om innan. Jag hoppas att du kan hitta ett nytt uppdrag (med ett icke-favoriserande ledarskap) där de kan diskutera svagheter (som ju förstås finns i alla organisationer och allas ledarskap) på ett mer konstruktivt sätt än vad du beskriver. Lycka till!

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© Bossbloggen.se