Myten om en oumbärlig chef

Visst känns det bra att vara behövd på jobbet: att göra skillnad genom att vara där, svara på frågor och hjälpa sina kollegor och medarbetare. Men det finns en gräns för hur bra det är för en organisation att en ledare är behövd – när ledaren blir oumbärlig.

Idag krossas myten om en oumbärlig ledare på Bossbloggen

Oftast romantiseras den oumbärliga ledaren som en superhjälte. Men du kan vara behövd även om du är umbärlig som ledare. Illustrationer: MAST Produktion

Trendigt att vara oumbärlig

De senaste åren har det varit trendigt att vara oumbärlig på arbetsplatsen för att visa hur värdefull man är. Vad man sällar talar om är oumbärlighetens baksidor och hur hårt den kan slå både mot individer och organisationer. Känslan av att vara behövd överallt hela tiden och inte räcka till behöver inte bara leda till allvarliga stresspåslag. Den kan också innebära att man faktiskt inte räcker till och att verksamheten börjar halta. Dessutom kan en oumbärlig chef leda till att medarbetarna blir handlingsförlamade, inte känner ansvar för sitt arbete eller blir omotiverade, vilket minskar både trivsel och välmående. Så att du som chef ska göra dig oumbärlig är en modern myt.

Istället bör du sträva efter att göra dig umbärlig. Inte på det sättet att du bara sitter och petar navelludd, utan att du bygger en trygg organisation. En organisation där medarbetarna kan arbeta självständigt och fatta egna beslut i enlighet med era mål, även när du inte är där.

En förändring att bli mer umbärlig

En ledare som har jobbat för att bli umbärlig är Charlie Söderberg, VD för Balansekonomi. För några år sedan hade han planerna på att gå ner i för att vara hemma med sonen Primus, men det var när han blev allvarligt sjuk som han bestämde sig för att förverkliga idén.

CharlieS07

Charlie Söderberg. Foto: Privat

─ Som jag ser det var vi då också inne i en fas där ”Ledaren med stort L” behövde vara inblandad i allt, vilket lamslog både mig och organisationen. Det finns faser det är viktigt att gå först och peka med hela handen med det finns också faser då en ledare leder bäst genom att lämna luft, bjuda till reflektion och ställa fler frågor än komma med svar, säger Charlie Söderberg.

Resultatet blev att flytta från storstadspulsen i Stockholm till lantlivet på en gård i Skåne. En nytt liv med att odla grönsaker, renovera, föreläsa och börja jobba tre dagar i veckan inleddes. En stor omställning för både familjen och organisationen, men också nödvändig:

─ Att gå ner i tid till att arbeta tre dagar i veckan som chef är på många sätt en utmaning, men inte enorm, och definitivt en nyttig sådan för hela organisationen, säger Charlie Söderberg.

Varför mer umbärlig?

─ Samarbetet mellan oss ledare var avgörande. Vissa strukturer fick byggas om med rapportering och jag fick lämna bort ansvar och arbetsuppgifter. Samtidigt jobbade vi alla redan med samma metodik vilket gjorde det enklare. Det är inte bara jag som utbildar våra handledare. Och det är ingen lyxfråga för mig som ledare utan det är så man bör jobba, säger Charlie Söderberg.

Hans upplevelse är att det nyttigt att personalen fick mer möjlighet att fatta fler egna beslut med hans mangament by not being there.

─ Jag är aldrig mer än timme bort men de flesta frågor har dem svarat på själv inom den timmen. När jag var på plats jämt riskerade min åsikt att bli sanning. Nu fick många andra möjligheten att växa och utvecklas.

Släcka bränder

Om du är oumbärlig som ledare är risken stor att brandsläckaren kommer vara det verktyg du använder mest i vardagen.

Jag och min partner har möten var fjortonde dag för att tänka
framåt och på vad vi bygger här egentligen, så vi inte fastnar i
mejl eller i att jobba med businessen. Varje gång jag springer med
hinkar har jag misslyckats med att bygga en vattenledning.

Charlie Söderberg

Så blir du mer umbärlig som chef

För att du som chef inte ska springa med vattenhinkar gäller det att ni bygger en stadig grund. Vet ni vad ni ska göra varje dag för att ni ska vara nöjda? Har ni alla verktyg som ni behöver? Vad har ni för varningssystem som aktiveras om ni inte lyckas nå era mål? Prata om era förväntningar och hitta sätt att hjälpa varandra som ett team.

Stresstesta de strukturer som ni har. Ponera att ni har måndagsmöten. Vad händer om du som chef inte dyker upp en, två eller tre måndagar? Har personalen måndagsmötet ändå? Om ja så har de insett värdet med att hålla mötet och du är umbärlig. Om det däremot blir framskjutet eller inställt tyder det på att ni behöver backa bandet och se över ert arbetssätt.

─ För att bli umbärlig krävs det att man biter i det sura äpplet ibland. Du kan tro att saker är organiserade och strukturerade men om det inte klarar stresstest eller levererar de resultat som ni vill är det inte så färdigt som du tror. Då får ni går tillbaka till ritbordet och göra ett nytt försök, säger Charlie Söderberg.

Sammanfattningsvis så upplevde Charlie Söderberg att organisationen blev självständigare när han gick ner i tid och blev mer umbärlig. Men för att bli lyckas med det behöver du inte gå ner i tid eller spendera mer tid från kontoret.

När medarbetaren kommer med en fråga – besvara den med motfrågor för att få medarbetaren eller gruppen att resonera själva kring hur problemet kan lösas på bästa sätt. Vad tror du är den bästa lösningen och varför? Vad är alternativen? Vilka påverkas av alternativ A respektive B och hur? Och så vidare. En vardag där du som chef är mer umbärlig och kan fokusera på att tänka framåt och leda kommer inte bara ge dig en bättre arbetsmiljö – du blir även bättre som chef.

Vad säger du om att vara oumbärlig respektive umbärlig på jobbet? Hiss eller diss?


Tyckte du om detta inlägg?
Klicka på hjärtat eller dela det gärna så att andra kan få läsa det! 

Föregående

Måndagspirr istället för söndagsångest

Nästa

Varför medarbetare slutar

22 Kommentarer

 1. Profilbild

  Så himla inspirerande! Vilken utveckling 🙂

 2. Profilbild

  Väldigt inspirerande inlägg och tror det ligger något i att göra sig umbärlig.

  PS. Tänkte klicka på hjärtat med det fanns inget i botten av inlägget? Bara fb och Twitter

  Kram

  • Clara Löfvenhamn

   Vad roligt att höra, tack! Såg att du hittade hjärtat – beror på vilken enhet man läser ifrån om hjärtat ligger i toppen eller botten 😀 Kram

 3. Profilbild

  Hittade hjärtat i toppen 😀

 4. Profilbild

  HISS!!! Tänker alla gånger vi struntat i möten för att chefen inte varit på plats på jobb jag tidigare varit på…! Så sant att om chefen är för nära så frågar jag mycket mer, annars kör jag på ändå och det funkar ju oftast hur bra som helst!

  Kul att du intervjuat Charlie! Var på hans föreläsning här i Örebro i höstas, väldigt bra!

  /Anna

  • Clara Löfvenhamn

   Ja det är lätt hänt att saker står och faller med chefen – därför det känns så extra viktigt att vara umbärlig som ledare 😀 Såg en av Charlies föreläsningar i höstas (och gillade den med skarpt) och det var då idén om att intervjua honom till detta ämne dök upp. Superkul att få ta del av hans tankar om ledarskap!

 5. Profilbild

  Pax för att vara umbärlig! Jag har varit ofrivilligt oumbärlig på en arbetsplats och det var otroligt destruktivt för alla inblandade. Till slut kunde jag bli avbruten i ett möte för de mest enkla sakerna. Nej tack till det igen.

  • Clara Löfvenhamn

   Hehe, jag delar både din erfarenhet och syn på att bli ofrivilligt oumbärlig och håller helt med om att det blir destruktivt. Var inte alls roligt att veta att saker inte blev gjorda eller fungerade om jag inte var på plats. Så joinar dig på “nej tack”-sidan 🙂

 6. Profilbild

  Hiss! Fastnade lite vid det här citatet: “Det finns faser det är viktigt att gå först och peka med hela handen med det finns också faser då en ledare leder bäst genom att lämna luft, bjuda till reflektion och ställa fler frågor än komma med svar”.
  Just nu är jag inne i en period då jag funderar mycket på mitt föräldraskap och jag ser så många likheter i den här intervjun. Hur viktigt det är att veta när man bör gå först och våga ta beslut men också hur viktigt det är att lämna luft och låta folk få växa och utvecklas när man litar på deras kompetens och låter dem få använda sitt eget huvud. Det är ju något som får oss som grupp, oavsett om vi är en familj eller kollegor på en arbetsplats, att utvecklas. Så helt klart en hiss på den här intervjun!

  • Clara Löfvenhamn

   Ja, det är verkligen kloka ord! Utvecklingsarbete är på flera vis liknande oavsett om det är “stora” eller “små” människor som ska utvecklas. Är inte alltid så enkelt att veta när man ska gör vilket av dem – hur går dina tankar kring när det ena är mer rätt än det andra? Hur avgör du det i stunden liksom? Blir jätteglad över att du gillade artikeln! var otroligt roligt att skriva den eftersom detta är ett ämne som ligger mig varmt om hjärtat 😀

   • Profilbild

    Spontant tänker jag att även då man ska peka med hela handen och våga ta beslut så är ju det bästa att barnet (eller medarbetaren om det är på en arbetsplats) är insatt i varför beslutet tas och att man får dem med sig ändå. Men i fallet med barn och i familjelivet kan det ju behöva tas snabba beslut och då är det inte lätt alltså! Man får nog försöka så gott det går att förklara varför man säger och gör som man gör. Sen ser man nog på utfallet om man behöver tänka om 😉

    • Clara Löfvenhamn

     Fantastiskt bra svar! En viktig poäng det där med att se utfallet av ens agerande. Den är nog enkel att glömma av att reflektera över om man är mitt uppe i något 😀

 7. Profilbild

  Mia

  Bra och intressant inlägg!
  Där jag jobbar extra (i butik) upplever jag delvis detta problem. Dels har majoriteten av de anställda svårt att ta enkla beslut, dels får de inte alltid ta enkla beslut utan chefens inblandning. Chefen kan – och borde såklart – inte vara där 8-21 sju dagar i veckan men då måste givetvis medarbetarna kunna ta beslut på egen hand och uppmuntras till detta.
  Tycker detta är ett superviktigt ämne och jag tror definitivt vi kommer behöva ledare som Charlie i framtiden, särskilt med tanke på att vi 90-talister kräver ganska mycket av våra arbetsgivare i form av både frihet och ansvar!

  • Clara Löfvenhamn

   Det blir verkligen extra målande i din kommentar Mia. Är ju verkligen allt annat än rimligt att en chef ska jobba tretton timmar om dagen sju dagar i veckan. Ändå är det tråkigt nog verklighet för många (givetvis ofta av fler anledningar än oumbärligheten i sig).

   Tror precis som du att ledare som har som ambition att bli mer umbärliga klaffar bättre med de medarbetare som vill (och behöver) den här friheten under ansvar för att trivas på jobbet. Det är en bra kombination! 😀

 8. Profilbild

  Hej och tack!
  Så bra att du lyfter detta med umbärlighet…många vågar inte ens tänka tanken. Alla ska vara så viktiga, så upptagna att de blir både dåliga ledare, förebilder men också sämre på att lyssna in andras kompetenser. Gillade skarpt Charlies ord “Varje gång jag springer med hinkar har jag misslyckats med att bygga en vattenledning.” Klokt och erfarenhetsbaserat!
  ÖNSKAR ATT VI BLIR ÄNNU MER UMBÄRLIGA!
  /Annika

  • Clara Löfvenhamn

   Tack Annika! Majoriteten av oss vill ju dessutom vara behövda och göra nytta. Är superlätt då att köra “sitt race” och göra sig oumbärlig. Jag upplevde det som en grymt skön känsla när jag började jobba. Sen efter några år insåg jag hur skadligt det kunde vara och än tydligare blev det när jag gick in i väggen.

   Tycker med att det citatet var fantastiskt klokt! Är definitivt något som jag ska ta med mig in i mitt nya arbetsliv 😀

 9. Profilbild

  Stella

  Hiss!!!

 10. Profilbild

  Tack för en så inspirerande intervju! Jag strävar verkligen efter att vara umbärlig i mitt företag, men det kräver verkligen mycket jobb. Både att sätta strukturer och rutiner men också att själv våga släppa kontrollen. Så tack för peppen att fortsätta jobba mot det =)

  • Clara Löfvenhamn

   Vad roligt att du gillade den Johanna! Så himla coolt att höra att du jobbar mot detta. Har du några knep att dela med dig av när det gäller umbärlighet och egenföretagande? Har funderat lite över det de senaste dagarna. Passiva inkomster och anställa är väl två givna lösningar till mer umbärlighet men fnular på om det finns mer som en kan göra?

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© Bossbloggen.se