Möt min fackliga representant

Jag nämnde ju i måndags att mitt företagsteam har utökats med en person. I dag är det dags att offentliggöra vad det är för roll och vem som tillträder den: möt min fackliga representant!

Möt min fackliga representant

Hej Markus! I vanliga fall känner vi dig som Claras sambo, grafiska formgivare och IT-hjälte men nu har du tagit dig en an en ny roll i hennes företag: vad är det?

– Hej! En av huvudargumentet bakom att Clara tog steget till att bli egenföretagare är att just att hon skulle kunna välja sina egna arbetstider. Tyvärr verkar konceptet med att “jobba när du vill” blivit mer utav att “jobba nästan hela tiden”. Arbete långt in på kvällarna, raster som glöms bort att tas, vilodagar som rationaliseras bort eftersom “jag ska bara…”. Själv jobbar jag som bussförare, ett arbete som har strikta regler kring när och hur länge du får arbeta. Därifrån fick jag idén om att applicera samma regler på Claras arbetstider. Därför är jag numera hennes fackliga representant.

Vad kommer rollen att innebära?

– I princip det samma som det innebär att vara facklig representant på en vanlig arbetsplats: att företräda min “medlem”, Clara, mot hennes arbetsgivare, Clara. Alltså se till att hon inte behöver jobba längre än hon ska, att hon får några helt arbetsbefriade dagar i veckan och ser till att hon kopplar av från jobbet, bildligt och bokstavligt, när hon väl är ledig.

När du tog dig an uppdraget så sa du att du ska ”skydda Clara som arbetstagare från henne som arbetsgivare”: vad innebär det?

– Att vara egenföretagare är ju ganska speciellt eftersom du både är din egen chef och din egen anställd. Om du dessutom är i startfasen med att dra igång något du verkligen brinner för och tycker är askul är det lätt att gå all-in i företagandet, jobba järnet och låta annat stryka på foten. Därför tycker jag att det är viktigt att en stannar upp och frågar sig “hade jag accepterat att arbeta under de här villkoren som anställd på ett företag?”. Är svaret nej bör en nog se över sina rutiner.

– Tänk såhär: som anställd vet du oftast att du har rättigheter gentemot din arbetsgivare. Du har rätt till raster, dygnsvila, ledighet och semester. Mitt jobb är att se till att Clara kräver samma rättigheter av sin nuvarande arbetsgivare, alltså henne själv, som hon skulle göra av sina tidigare.

Vad skulle du säga är Clara styrkor som arbetsgivare?

– Clara har ju själv varit facklig engagerad och känner väl till hur regelverk och avtal ser ut. Hon sitter också på massor av kunskaper om och personliga erfarenheter av konsekvenserna av att jobba för mycket. Använder hon sig bara av de kunskaperna tror jag hon kommer bli en toppenarbetsgivare. Redan nu har hon faktiskt börjat stänga ner dator och mobil på kvällarna för att helt koppla bort arbetet.

Vad kommer vara ditt uppdrags största utmaning?

– Att få henne att inte klättra på väggarna eller storstäda hela lägenheten så fort hon är ledig, haha.

Möt min fackliga representant

“Jag är jätteglad att Markus har tagit sig an rollen som vår fackliga representant. Både i egenskap som arbetstagare och arbetsgivare. Ibland behöver man ett par extra ögon på sig” säger Clara från Löfvenhamn UnLtd.

Vad säger du som som läser och är egenföretagare: har du någon person som utgör din fackliga representant?

Föregående

Fem frågor du bör ställa som chef

Nästa

En business outfit bland vitsippor och vår

12 Kommentarer

 1. Profilbild

  Hahaha underbart! Mina vänner är mina fackliga representanter, men kanske får låna Markus för ett avtal med mig själv. Nu har jag helt arbetsfria fredagseftermiddagar. Då får jag knappt ha på internet på telefonen för att jag ska INTE jobba då. Funkar väldigt bra och stressnivån sjunker från 100% till ca 10% på en halvtimme. Bästa jag vet.

  • Clara Löfvenhamn

   Klart du kan få låna Markus! 😀 Alltså, jag stänger också av datatrafiken och WiFi:n när jag ska vara ledig och det är verkligen AMAZING! Upplever också att stressnivåerna sjunker typ direkt 😍

 2. Profilbild

  Det här är ju briljant! Jag har, som Clara, vänner som hjälper mig men min man påminner mig också. Och såklart barnen.

 3. Profilbild

  Haha, sååå bra!!!

  • Clara Löfvenhamn

   Ja, är sjukt glad över att Mackan kom på detta. Det får mig att bli mer ansvarsfull som arbetsgivare – skulle ju inte begära av någon annan att jobba 24/7 – så varför ska jag begära det av mig själv? 🙂

 4. Profilbild

  Hahaha, underbart ju! Jag skulle dock tycka det var skitbra om man sambo var så uttråkad att han städade hela lägenheten, hehe!

  Och ja, nu när jag ska börja jobba mer med mitt företag ser jag det verkligen som en utmaning att balansera jobb/vila. Jag är ju van att skriva blogginlägg vid den här tiden (23.06) typ. Och balansen behöver ju inte nödvändigtvis innebära att en inte jobbar på kvällen, men snarare att en faktiskt ser till att pausa hjärnan från allt vad jobb, bloggar, sociala medier och internet heter – iallafall ibland 😉

  • Clara Löfvenhamn

   Hehe, jaaa vet inte riktigt heller varför han tycker det är så negativt. Kanske för att jag då måste dra igång så stora städprojekt att han tvingas delta 😉 🙂

   Och ja! Det är kalasviktigt att du tänker på det! Det är min ständiga fälla alltså, det finns alltid något mer man vill göra. Plus att jag har märkt att min mobil mer och mer blir förknippad med jobb så att tvinga mig att parkera den med jämna mellanrum är ett måste 🙂

 5. Profilbild

  Jag har en liten gyllene regel och det är att försöka och jobba ute. Alltså behålla min lägenhet som en fristad och undvika till att den blir ett stressmoment 🙂 på så sätt håller jag mig avslappnad på hemmaplan och sköter det mesta jobbet på ngt café eller lokal.

  • Clara Löfvenhamn

   Sjukt smart taktik Jennie! 😀 Har inte riktigt den orken själv att knata i väg alltid men kommer absolut lägga den strategin på minnet. Tycker det kan variera i vilken miljö jag jobbar bäst. ibland blir jag mer effektiv i miljöer där det händer saker och ibland måste jag ha det knäpptyst och helt stilla för att kunna fokusera. Hur funkar du med det?

 6. Profilbild

  Mia

  Åh det här är ju fantastiskt!! Har min sambo som försöker få mig att ta det lugnt samt min mamma och sambos mamma som brukar hålla ett extra öga på mig 🙂 Tror dock inte att min sambo ser sig som en facklig representant men jag kanske borde föreslå det 😉

  • Clara Löfvenhamn

   Haha, beror väl på hur en fungerar men för mig blir det mer på allvar att tänka att jag har en facklig representant i mitt företag. Märker att jag redan nu tar mer ansvar i min roll som arbetsgivare. Så kan rekommendera att testa det för den som behöver lite mer struktur i sitt egenföretagande 🙂

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© Bossbloggen.se