Klassiska misstag vid en rekrytering

Att rekrytera är inte alltid enkelt. Dels är det inte ovanligt att det ska hinnas med lite "utöver" det man redan gör. Ibland är det bråttom. Det kan kännas riskfyllt eftersom en vill hitta rätt person direkt. Eller så glömmer en bort att varje kontakt med en nya kandidat är en interaktion med ert varumärke. Och så vidare - det finns alltså ett gäng klassiska misstag vid en rekrytering som de flesta har upplevt eller råkat göra. Här är några av dem som kan användas som fusklista om du vill vässa din rekryteringsprocess!

Arbetsprover kan vara ett bra sätt att lära känna kandidaterna lite bättre. Om de är relevanta och görs på ett sjyst sätt. Bild: StartupStockPhotos från Pixabay

Klassiska misstag vid en rekrytering

Att ni listar vilka kompetenser som ni tror att ni vill ha

Det är inte ovanligt att den som eftersöks i en arbetsannons beskrivs som en superhjälte som ska vara en "självständig lagspelare med stora, dock prestigelösa, ambitioner med en uppdaterad universitetsexamen med flera års yrkeserfarenhet". Men, om vi ska vara krassa så är allt detta det ni tror att ni vill ha. Då är det bättre att ni 1. pratar om vad som ingår i jobbet 2. pratar om vilka faktiska kompetenser som ni ser behövs och 3. vilka värderingar ni lever efter och tycker är viktigt. Då kan ni bättre behålla er öppenhet inför de olika kandidaterna som söker om det inte är så att ni redan vet att en viss personlig läggning behövs till teamet.

Orimliga förväntningar

Ett annat perspektiv från ovan punkt är de orimliga förväntningar som ofta syns i jobbannonser. Ingen kan vara eller göra allt. Det är inte rimligt eller vettigt. Alltså, vill ni ha en mer erfaren person som kan starta upp jobbet snabbare - då får ni betala för det. Vill ni ha någon som är nyare men då kanske kostar mindre, då får ni investera mer i upplärningen och oavsett vem det är som får jobbet så kommer det att ta tid innan hen är varm i kläderna.

Att det går för fort

En annan vanlig miss är tidsbristen och att rekryteringen går för fort. Poängen med rekryteringen är att börja lära känna varandra, stämma av varandras förväntningar, värderingar och värderingar. Det är en process som tar mer än en timme och som inte heller kommer att vara klar den dagen ni skriver på för provanställningen. Men försök att ge rekryteringen den tid den förtjänar och träffa slutkandidaterna minst tre gånger innan ni bestämmer er. Och! Använd er av relevanta arbetsprov och lita inte för mycket på personlighetstester. Det är bättre att du bildar dig en egen uppfattning.

Läs mer: Leda en anställningsintervju #likeaboss

Bossbloggen skriver idag om några klassiska missar vid rekrytering
Att känna sitt team och söka efter olikheter är en viktig del av rekryteringen. Bild: Sue Styles från Pixabay

Lika barn leka bäst

Det sägs ju att lika barn leka bäst och en rekrytering är nog det sammanhang där denna devis gör mer skada än nytta? Bäst resultat och bäst lönsamhet nås i grupper med olikheter - inte likheter. Därför gäller det att du är medveten om dina och gruppens styrkor och svagheter. Men också vilka bias, förutfattade meningar, som du bär med dig in i intervjun. Vilket leder oss in på nästa punkt, nämligen...

Nätverksrekrytering

Jag fattar absolut grejen med nätverksrekrytering. Också varför åtta av tio jobb tillsätts genom nätverk idag. Det är bekvämt, spar tid jämfört med att granska en massa jobbansökningar och det fungerar om man har ett bra nätverk med grymma kontakter. Problemet är att det blir exkluderande. Dessutom, om en inte arbetar aktivt med mångfald i sitt eget nätverk, är risken att det lätt blir likartat. Något som förstås kan förebyggas genom att granska sig själv och sitt nätverk.

Att ni bestämmer er för tidigt

Sist men inte minst är det lätt hänt att bestämma sig för tidigt för vem som verkar var mest lämpad för uppdraget. Alternativt att en jämför de olika personerna med varandra. Undvik det om det går. Jämför den med uppdraget det gäller snarare än varandra. Och framförallt, vänta med att fatta alla beslut om vem som får uppdraget tills du faktiskt har intervjuat alla personer. Annars är risken stor att du sållar bort kompetenta förmågor på förhand.

En annan bubblare är att en glömmer att alla interaktioner med er, insklusive att skicka en jobbansökan, är en kontakt med ert varumärke. Försök ta hand om det om folk visar intresse för att arbeta hos er. Men viktigaste av allt är ändå att ha lite tåla mod med dig själv den dagen du gör en miss eller två. Rekrytering är precis som med alla delar av ledarskapet något som kräver övning och något som du blir bättre på med tiden ju mer du tränar.

Dock vore det kul att höra om du någon gång råkat ut eller rent utav har gjort någon egen miss vid i en rekryteringsprocess? En av mina personliga favoriter är när jag var på en intervju som chefen inledde med att jag nog inte kommer att få jobbet. Det var inte jättepeppande att höra.

Previous
Previous

10, 9, 8, 7, 6, 5, 4, 3, 2, 1-lista

Next
Next

När ledarskapet inte finns