Jeanett Paludan: ”Jag har nog det lättaste VD-jobbet i världen”

Varför tycker Jeanett Paludan, VD för Management Partners, att hon har det enklaste VD-jobbet i världen? Hur har hon byggt upp den organisationen och hur har hennes ledarskapsresa sett ut? Det och en mängd konkreta, goda råd om ledarskap får du i dagens avsnitt i Möt en boss.Jeanett Paludan intervjuas i Bossbloggen 

Hej Jeanett, kan du berätta lite om dig själv för Bossbloggens läsare?

− Hej! Jag är född och uppvuxen i Köpenhamn men har bott i Sverige hela mitt vuxna liv. Jag har två vuxna barn som jag är väldigt stolt över eftersom de är både empatiska, teamorienterade och väldigt självständiga.

Berätta om din karriär!

− Min första ledarskapsroll var att vara ridlärare för en massa barn. Nästa blev att vara ordförande i elevrådet på gymnasiet och sedan vidare in i flygvapnet där jag blev befäl och sergeant. Efter det blev jag företagssjuksköterska och under de tio åren utbildade jag mig vidare. Jag läste allt möjligt, kommunikation, organisation och ledarskap, sexologi och samlevnad. Vilket min arbetsgivare uppmuntrade mig till eftersom de ville att jag skulle stanna. Det bästa sättet att få medarbetare stanna är att se till att de får utvecklas.

De olika ledarroller som jag har haft kan se väldigt olika ut utifrån. Från ett jobb med präglat av krig, hot utifrån och att fatta knivskarpa beslut för att överleva till att vara på en akutmottagning där jag som sjuksköterska ledde ett tufft arbete med stora olyckor. Men egentligen är det inga skillnader i de olika rollerna, besluten är ofta desamma precis som ledarskapet.

Jeanett Paludan

− 2001 så köpte jag och en annan partner ett bolag, närmare bestämt det som nu är Management Partners. Jag är idag VD och ensam ägare och vi är drygt 20 managementkonsulter med ett enda fokus: att ledare ska nå framgång hela vägen i sina liv. På flera sätt är vi som ett sjukhus fast det handlar om ledare. Ibland är det kris, ibland är det många drabbade. Ibland är det riktigt allvarligt och ibland finns många möjligheter. Du får inte en andra chans att operera patienten och du får inte heller en andra chans som konsult. Att få ta sitt företag till den här nivån är otroligt roligt och jag känner mig oerhört privilegierad att få jobba med så kompetenta och så prestigelösa underbara personer som mina kollegor är.

Vad för ledarroll har du idag och hur ser ditt dagliga arbete ut?

− Jag hör ibland entreprenörer säga att utmaningen är att hitta folk som brinner lika mycket som de själva. Det har inte jag. Alla här brinner för företaget lika mycket som jag så jag har nog det lättaste VD-jobbet i världen. Jag får handplocka mitt eget gäng, jag får bestämma hur mycket eller lite pengar vi vill tjäna. Det kommer ingen förbannad ägare jagar mig om vi inte tjänar tillräckligt utan jag får stöd och hjälp från mina kollegor.− I min vardag så jobbar jag 65 procent av min tid som konsult i teamen ute tillsammans med kollegorna, 15 procent av tiden jobbar jag med föreläsningar och författarskap och resten av tiden som VD. Årsredovisningen får visa om det sättet att jobba fungerar eller inte och som det ser ut nu har vi har tripplat företagets omsättning på fyra år.Jeanett Paludan intervjuas i Bossbloggen och Möt en boss

Varför vill du vara den som är boss?

− När vi tog över det här företaget så var det den andra personen som styrde och jag var konsult och jag hade inte tänkt att vara bossen för jag älskar mina konsultuppdrag. Men för fyra år sedan så behövde vi göra en förändring i ledarskapet och då tog jag själv stafettpinnen för att utveckla bolaget framåt. Jag trivs i VD-rollen här men det inte är säkert att jag vill ha den någon annanstans. Jag skulle inte vilja sitta med svansen mellan benen inför en ordförande eller vara i beroendeposition som VD’s i andra bolag kan vara. Det är ett tufft jobb. Den som tittar snett på VD:n som kör en fin bil bör tänka på att personen förmodligen har en pulsförhöjning på 20 slag per minut. Det är ett slitage inombords som man sällan får i andra yrkesroller eftersom en VD är en stötdämpare uppifrån, nerifrån och hemifrån.Vad har du för mål med ditt ledarskap?− Jag tänker inte så mycket på mål. Jag har önskningar att min grupp ska uppfatta mig som kärleksfull, tydlig och hjälpa dem att bli ännu bättre i sina roller. Sedan har jag fått en del danskt beteende. Jag är rak, lite busig och öppen men har väldigt starka svenska värderingar. Jag tycker det är viktigt att hålla vad man lovar, att jobba i team och att laget går före jaget. Men jag är också modig, när det behövs har jag hårda nypor men ett mjukt hjärta.

Den viktigaste lärdomen jag har gjort under min resa är att rekrytera rätt. Har du rätt personer runtomkring dig så kommer allt att gå bra. När man har rekryterat kan allt gå lika mycket helvete. Och om det blir fel, agera snabbt för det blir inte bättre.

Jeanett Paludan

Vad är det viktigaste en ledare ska göra?− Inspirera sin personal och att vara mer intresserad än intressant. Det är inte lika viktigt att medarbetarna lär känna dig som du lär känna dem. Bestäm dig för hur du vill se ut när du öppnar dörren till kontoret på morgonen. Alla tittar på dig som ledare och kommer du ni med ett leende och säger glatt god morgon betyder det så mycket.

Jag har sett många unga ledare som är fantastiska ledare. Många unga människor har inte alls lika mycket prestige som en del äldre chefer har. Så var inte rädd för att hoppa på ett ledarskap som innebär att du leder personer som är äldre, du kommer att klara det. Ledarskap har inte med ålder att göra utan den emotionella intelligensen. Det är vetenskapligt bevisat och gäller world wide.

Jeanett Paludan

− Den vanligaste fällan är att man tackar ja till att bli chef utan att ha ordning på verktygen i sin verktygslåda först. Det finns en hel del verktyg som är bra att ha med sig från dag ett, till exempel om juridiskt ansvar och vilka rättigheter och skyldigheter man har som chef. Men också vilken ledarstil man har eller vill ha. Det finns olika ledarstilar för de olika faserna som teamet går igenom. Samtidigt är det ingen som kan allt från början så det är minst lika viktigt att korrigera sig själv under resans gång. Upptäcker man att man gör fel så kan man be om ursäkt eller göra rätt för sig.Tre Tips Jeanett Paludan

Previous
Previous

Hemtentans slutspurt

Next
Next

FIRO-modellen, om hur en grupp utvecklas