Informella ledare – vilka är de?

De finns i alla organisationer, även om de inte alltid syns. När kriser uppstår kan det hända att de träder fram och rent utav fyller sin chefs tilltänkta ledarskapsskor. Det är ofta de som medarbetarna vänder sig till för att ventilera eller be om rådgivning i både professionella och privata frågor. De har ofta sista ordet i diskussioner och har stort förtroende hos kollegorna. De är ledare men inte formella chefer. Känner du igen någon i din arbetsgrupp i beskrivningen ovan? Kanske dig själv? Det innebär att din kollega, eller du, högst troligen är en informell ledare.

Läs mer: Formella och informella organisationer

Bossbloggen

Den informella ledaren är ofta den medarbetarna vänder sig till för att få hjälp eller svar på sina frågor. Illustration: MAST Produktion

En informell ledare utses främst på grund av sin personlighet. Hen är ofta socialt kompetent och empatisk. Men även erfarenhet och kompetens kan spela in och det är inte ovanligt att den informella ledaren får vara bollplank eller rådgivare i det dagliga arbetet. Åldern eller positionen i organisationen har mindre betydelse – istället är det är kollegorna som utser den informella ledaren.

Lars Olofsson

Lars Olofsson. Foto: Jens C. Hilner

– Informella ledare finns i alla etablerade organisationer och baseras på ett mänskligt socialt beteende sedan 10 000 år tillbaka i tiden. Vårt flockbeteende har med trygghet och säkerhet att göra och alla flockar har en ledare. Men skulle denna ledare falla ifrån står man handfallen och därför finns det ofta en informell ledare som står som reserv i flockens ögon, säger Lars Olofsson, CEO för EIE.

Så identifierar du den informella ledaren

Det är a och o att som chef veta vilka som är informella ledare om du vill lära känna din organisation ordentligt. Ofta är det genom att prata med medarbetarna i företaget som du lägger märke till vilka de är. Ställ frågor om den senaste stora krisen eller omorganisationen som företaget genomgått: hur löste ni det? Vem gjorde vad? I kriser så träder ofta de informella ledarna fram och tar tag i saker.

Du kan också fråga om vem man kan be om råd eller vem medarbetarna går till i det dagliga arbetet. Då kommer du förmodligen att hamna hos en informell ledare. Lyssna på medarbetarna och se om det är någon individ vars åsikt väger lite tyngre eller om det är någon de andra alltid vänder sig till vid frågor eller problem.

Den informella ledaren påverkar ofta stämningen på jobbet och arbetsmiljön med sitt beteende och sina åsikter. Här kan man skilja på informella ledare som gör gott respektive ont, alltså positiva eller negativa informella ledare.

– Den positiva informella ledaren har gruppens bästa framför ögonen och jobbar för organisationen och målets skull, medan den negativa arbetar i egensyfte och använder sin makt för att uppnå sin egen agenda, säger Lars Olofsson.

En negativ informell ledare kan försvåra ditt arbete rejält eller ställa till med skada i arbetsgruppen om personens egenintresse inte överensstämmer med organisationens.

Läs mer: Så går du från informell ledare till formell ledare

Bossbloggen

Gör ditt jobb som chef enklare genom att vara på god fot med den informella ledaren.

Därför är informella ledare viktiga

Optimalt är om du som chef bygger upp en egen god relationer med medarbetarna. Men du kan ändå ha nytta av att arbeta tillsammans med de informella ledarna. Till exempel om du vill implementera ett nytt beslut eller få ut ett budskap i organisationen.

– Är de informella ledarna med på tåget om varför förändringar behövs så kommer det underlätta arbetet otroligt mycket då de kan verka som en typ av ambassadör. Klarar du inte av få ombord dem på resan så kommer du att få du göra hela jobbet själv, säger Lars Olofsson.

Om du har en bra kontakt med de informella ledarna så kan de också förmedla hur stämningen är i organisationen eftersom de ofta har kontakt med många medarbetare. Eftersom den informella ledaren blir folkvald på ett annat sätt än den formella ledaren utgör de en viktig del av en organisationen.

Är då den informella ledaren potentiellt chefsmaterial? Det beror på om personen är en negativ eller positiv informell ledare. Men också på individen och vilka ambitioner hen har. Det är inte alltid som den informella ledaren vill bli chef. Vissa vill kanske utöka sitt ansvar och avancera till en formell ledarposition, men det behöver inte gälla alla.

Det är inte alltid bra att peta upp dem även om det givetvis kan ge gott resultat. Det beror helt på vem personen är. Man ska inte pusha informella ledare till att bli chefer bara för att.

Lars Olofsson

Ett klassiskt misstag är att ta den bästa säljaren som säljchef. Det kan bli rätt men fungerar ofta inte eftersom man då väljer den nya chefen endast baserat på resultat och inte personens ledaregenskaper.

– Likadant kan det vara med de informella ledarna. Det är inte alltid bra att peta upp dem även om det givetvis kan ge gott resultat. Min erfarenhet är att positiva informella ledare ofta har ett aktivt privatliv med många hobbys och då behöver inte karriären vara det som är mest intressant. Det beror helt på vem personen är. Man ska inte pusha informella ledare till att bli chefer bara för att, säger Lars Olofsson.

Informella ledare får saker gjorda

Informella ledare är viktiga i större organisationer som har en stark byråkrati eftersom de ofta får saker gjorda. Och det är inte bara som chef du kan ha nytta utav att veta vilka de personer som är det.

– Även som kund eller leverantör kan du ha stor nytta av att lära känna de informella ledarna. De har ofta stort inflytande över dagliga beslut i verksamheten så därför är det troligt att de sitter på information som är viktig för dig som är kund eller leverantör, säger Lars Olofsson.

Har du som chef egen erfarenhet av informella ledare i din organisation? Är du själv den folk vänder sig till för att få hjälp eller stöd? Berätta gärna i en kommentar!

 

Föregående

Ledarskapsblogg i Stockholm och på Social Media Party

Nästa

Tips till dig som är ny som chef

6 Kommentarer

 1. Profilbild

  Hm, intressant. Jag har själv blivit en informell ledare på en del arbetsplatser och i vissa situationer. Får flashbacks till ett av mina tidigare sommarjobb jag hade där jag kände mig “tvungen” att ta den rollen då vår ordinarie ledare inte var där eller då jag kände att dom kanske faktiskt hade gjort en felrekrytering då ledaren inte ledde gruppen eller den verksamhet vi skulle bedriva utan mer var som en kompis bland de andra unga som jobbade där. Det var egentligen inte mig emot att kliva in lite mer eftersom jag tyckte om att få utveckla verksamheten som jag fullkomligt älskade, men det kändes ibland obekvämt då jag inte visste hur mycket jag skulle leda och hur mycket jag skulle hålla tillbaka på vad jag tyckte och tänkte eftersom det ju inte var jag som var ledare egentligen. Kan vara en svår avvägning.

  Ser också flera andra informella ledare framför mig nu när jag läser den här artikeln. Positiva informella ledare som haft stor kompetens och som bidragit med en trygghet i organisationen. Dom har varit guld värda för mig som kollega!

  • Clara Löfvenhamn

   Vad roligt att du känner igen dig! Är sådär förvånad över det 😉 Tycker det du lyfter om hur mycket man kan leda som informell ledare och inte. Kom du fram till någon/några gränsvärden? 😃

 2. Profilbild

  Jerry Nilsson

  Informella ledare växer fram då det förekommer ett anonymt ledarskap på arbetsplatsen vilket skapar oerhörd splittring och otrygghet. Arbetsmiljön kommer i gungning. Personal blir sjuka och slutar sina anställningar.

  • Clara Löfvenhamn

   Ja, i tider då det formella ledarskapet krackelerar är det ofta de informella ledarna som får stega fram, mer eller mindre frivilligt. Men visst tolkar jag dig rätt när jag läser att det är det anonyma ledarskapet som skapar splittringen, den dåliga arbetsmiljön och leder till ökad sjukfrånvaro och personalomsättning (och inte de informella ledarna, de finns ju där oavsett)?

 3. Profilbild

  Sociopatiskt informellt ledarskap.

  har ni kunaper om det? Har som socialantropolog studerat det sociala .

  • Clara Löfvenhamn

   Jätteintressant fråga! har inte skrivit om just sociopatiskt informellt ledarskap – däremot har jag skrivit en artikel om den mörka triadens ledare, alltså ledare med en personlighetsstörning. Länkar den nedan. Tänker att många av principerna är desamma oavsett om det rör sig om formellt och informellt ledarskap. Tveka inte att höra av dig eller skriva om du har några önskemål om fler artiklar på detta tema!

   Länk: https://www.bossbloggen.se/den-morka-triadens-ledare/

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© Bossbloggen.se