Självledarskap är ett hett ämne just nu – framförallt nu när fler och fler börjar leva ut sina drömmar om att bli sin egen chef och starta företag. Men var börjar man? Vad ska man tänka tänka på? Eftersom jag relativt ofta får frågor kring detta tänkte jag sammanfatta några initiala tips till dig som drömmer om att starta företag!

Vart siktar du? Alla måste inte bestiga berg – tvärtom. Men om du vill göra det, sikta då mot toppen av berget och ingen annanstans. Bild: Pixabay

Fyra tips till dig som drömmer om att starta företag

Tänk långsiktigt

Vad är slutdestinationen med dina företagsdrömmar? Vill du ha ett enmansföretag, ett team eller en koncern? Du kan mycket väl hamna i Central park utan att veta att du ska resa till USA överhuvudtaget – men det kommer gå betydligt snabbare ju mer specifik, genomtänkt och realistiskt din företagsvision är.

Läs mer: Innan du startar eget

Show me the money

Vad ska du tjäna pengar på? Hur mycket pengar behöver du tjäna? Vad ska varje enskild produkt/tjänst som du säljer kosta och hur mycket behöver du sälja för att gå runt respektive med vinst?

Jobbiga frågor, jag vet, men de är essentiella för att du ska kunna leva din företagsdröm på sikt. No cash = no business. Så gör din affärsplan!

Läs mer: Så skriver du pitch-mejl

Vad ser du när du kisar mot horisonten? Bild: Pixabay

Var säljande

Ryser du vid blotta tanken på att skriva ett pitch-mejl eller prata med främlingar? Att starta eget kommer antingen vara ett hejdundrans botemedel mot detta eller i alla fall ett moment som du måste stå ut med. Att vara säljande ingår i alla företagares arbetsbeskrivning och innebär att du måste ta hand om dina kunder och nätverkskontakter så bra som möjligt. Men också att nätverka och lära känna andra!

Läs mer: Psykologiska säljhinder, vad stoppar dig?

Kom ihåg ditt värde

Att ta betalt är alltid ett spännande ämne oavsett om en är egenföretagare eller anställd. Gör din research i branschen, se vad som är skäligt betalt och lägg dig inte under det. Då är risken att du kommer bidra till en prisdumpning både för dig själv och alla dina kollegor. Kom ihåg att din kompetens och ditt arbete är värdefullt för dina kunder – det är därför de vill göra affärer med dig.

Läs mer: Löneförhandling – så får du högre lön

Vad säger ni andra här som driver eget: vad är ditt bästa tips till den som drömmer om att börja göra det?


Tyckte du om detta inlägg? Klicka i hjärtat och dela det gärna vidare!
Du följer väl Bossbloggen på FacebookInstagramBloglovin’ och Youtube?