Få mer energi som utmattad

Jag fick en fråga på Instagram från en av er underbara läsare om hur jag viktar min vecka så att jag hamnar på pluskontot energimässigt efter min utmattning. Så, eftersom jag fortfarande har svårt att skriva långa texter på mobilen fick jag lov att publicera mitt svar om att få mer energi som utmattad här i stället.

Och jag måste erkänna att min spontana tanke var att jag befinner mig på helt fel plats att ge några goda råd när jag själv just nu balanserar situationen att vara skadad och överbelastad på samma gång. Men! Vid lite närmare eftertanke så insåg jag att jag 1. ändå klarar detta och 2. det spelar ingen roll eftersom copy paste funktionen ändå sällan funkar eftersom allas utmattningsresor ändå ser så olika ut. Så jag tänker att jag skriver om hur jag gör. Sedan får du plocka fritt vad du tror passar dig och strunta i resten. Och har du som läser några av er andra läsare tips och råd? Dela gärna med dig så vi kan lära oss av varandra!

Läs mer: Varför jag blev utbränd

Hur gör man för att få mer energi som utmattad?

Känner jag mig som mitt tidigare spralliga och sprattliga jag? Mer och mer! Men jag orkar inte dansa runt så länge som jag en gång gjorde.

Få mer energi som utmattad

Utgå från dina premisser och förutsättningar

En viktig sak är att vara medveten om och utgå ifrån sina egna premisser och förutsättningar. Dels för att vår utmattningsproblematik ser olika ut beroende på vart vi är är i vårt tillfrisknande. Men också för att vi alla har olika arbets- och vardagsliv och det är inte alla som alltid kan sätta vår egen hälsa i det främsta rummet för jämnan.

Själv har jag det på många vis väl förspänt. Jag lever med en förstående och jämställd partner. Vi har inga barn eller några krävande djur och bor i ett litet hus som inte kräver jättemycket städning och omvårdnad till vardags. Jag är företagare och digital nomad, vilket i och för sig kan vara rätt stor stressfaktor många gånger, men det innebär också att jag själv ofta styr mina dagar. Exempelvis ställer jag nästan aldrig väckarklockan på morgonen utan sover tills jag har sovit klart. Jag kan dessutom ofta anpassa var och hur jag arbetar beroende på hur jag mår.

Sedan finns det såklart en lång rad andra faktorer som spelar roll med. Typ hur länge en har varit sjuk, hur och hur länge en arbetade för att bli det och livet i övrigt. Det hade ju varit fint om man bara behövde fokusera på att bli frisk men ofta ska livet levas på vägen med allt vad det innebär. Och eftersom det är ditt liv - utgå från de förutsättningar och behov som du har.

Vet vad allting kostar i energi

Ett annat viktigt verktyg för mig genom åren har varit att se energi som pengar och att allting jag gör eller utsätter mig för kostar energi. Stort som smått. Att lyssna på musik kostar mer än att ha det tyst i lurarna. Öronproppar i stökiga miljöer var länge en självklarhet. Att ta trappan i stället för rulltrappan eller hissen kostar jättemycket mer energi. Att bära ryggsäck kostar mindre än att ha en handväska. Är det superstädat hemma jämt? Absolut inte. Och så vidare.

Genom att vara medveten om priset för alla olika aktiviteter så har i alla fall jag upplevt att det blir lättare att skala av och skala ner. Även att skala upp lite i taget. Det gäller ju att utmana sig med för att öka sin styrka. Idag när jag mår bättre och tål mer så kan vi spela musik hemma ibland (något vi båda gjorde jämt innan) och numera händer det flera gånger i veckan att jag lyssnar på musik när jag åker på mina bussar och tåg.

Läs mer: Den utbrändes rehab-team

Happy

Något som är viktigt för mig är att försöka få lite frisk luft varje dag. Är därför jag är så glad över att bo såhär numera. Då kan man bara hoppa i kängorna och gå rakt ut utan att behöva bry sig för mycket om vad man har på sig och hur man ser ut.

Saker som ger energi i utmattningen

Baserat på de här två perspektiven så finns det såklart andra saker jag gör i vardagen. Vissa mer avgörande andra. Förutom mat, sömn och motion så har jag några andra gyllene regler som jag utgår ifrån:

Jag jobbar hållbart

Att jobba hållbart låter luddigt vid första anblicken men om vi konkretiserar det lite så innebär det bland annat att jag:

  • Jobbar nästan aldrig övertid och gör det bara om det verkligen behövs

  • Är ledig i princip alla kvällar och minst ett dygn under helgen

  • Försöker ge mig själv generösa deadlines så att jag har marginal för dåliga dagar

  • Jag anpassar förväntningarna på dagen utifrån måendet alla dagar det går

  • Är kompensationsledig när jag har jobbat kväll eller haft en stor leverans

  • Försöker ge mig själv samma sjysta förutsättningar som jag hade gett en medarbetare

  • Tar semester där jag helt loggar ut från allt vad jobb heter

  • Har mitt skyddande system med min fackliga representant

  • drar dessutom en väldigt skarpt gräns mellan vad som är jag som person och vad som är mitt jobb. Jag är inte mitt jobb, inte ens just nu när jag är egenföretagare och min verksamhet är self made.

Jag värdesätter min fritid helt annorlunda

Lediga kvällar är regel - inte undantag. Innan jag blev sjuk var jag produktiv jämt. Inga kvällar eller helger skulle "slösas bort" och ja, så ser det inte ut idag när nästan varje kväll spenderas framför Netflix. Helt hjärndött men ack så mysigt. Idag värdesätter jag min fritid på ett helt annat sätt och gillar att lata mig. Och om jag gör något så gör jag det för att det är roligt eller känns bra och inte för att prestera. Så! Gör saker som får dig att må bra även om de också kanske kostar och lägg ner allt vad prestationer heter om de inte behövs.

Stenhård prioritering

Som det kanske lyste igenom ovan så prioriterar jag också stenhårt vad jag gör och inte gör. Nu till exempel, när det är så mycket jobb och plugg samtidigt får annat stå tillbaka. Det känns som evigheter sedan jag umgicks med vänner och det finns många saker jag hade gjort mer av men det får stå tillbaka. Grenar ligger över hela vår gräsmatta efter alla stormar senaste tiden. Det skulle verkligen behövas dammsugas. Du fattar, alla saker som jag väljer att göra sker eftersom det finns flera saker som jag inte gör.

Är det tråkigt att inte kunna göra allting hela tiden? JA! Det suger. Men eftersom jag vet att det är en avgränsad tid det gäller, att jag försöker göra det på ett bra sätt och att det förmodligen kommer att vara värt det så får det vara så just nu.

Läs mer: Skillnaden mellan att vara överarbetad och utbränd

Happy

Om du ska ta med dig en enda sak från den här bloggartikeln. Låt det i så fall vara att du gör det som får dig att må bättre. Anpassa dig och dina förväntningar efter dina förutsättningar och TA HAND OM DIG!

Skillnaden mellan att vara trött och utmattningstrött

En annan sak som jag har insett allteftersom jag blir friskare är att det är en skillnad på att vara trött och utmattningstrött. Alla blev vi trötta innan vi blev sjuka och friska personer blir trötta av att göra ansträngande saker. Så att bli trött av att ha utmanat sig behöver inte vara farligt eller så hopplöst som det ibland känns. Dock är det nog viktigt att ställa sig frågorna: varför är jag trött? Är tröttheten rimlig baserat på det jag har gjort och de faktorer som påverkar mig just nu? Om en vet svaret på det och tröttheten är rimlig, härligt! Om den inte är det, då är det kanske läge att skala av och göra mindre eftersom...

För mycket av det goda fortfarande kan vara för mycket

Den hårda sanningen är ju tyvärr den att också bra saker, som hjälper dig att få mer energi som utmattad, kan bli för mycket. Just för att allting kostar. Och här är det såklart jättesvårt att ge råd utan att veta mer om den specifika situationen. Men generellt, om du upplever att du gör allt för att bli friskare från din utmattning och gör allt för att få energi men känner att du inte lyckas så hade jag nog ställt följande frågor om vi hade träffats och pratat om detta IRL.

Har du, med hjälp av psykolog eller terapeut, gått ner på djupet och verkligen rannsakat dig om vad det var som gjorde att du blev utmattad? Är det bearbetat och läkt? Har du fått den rehabilitering som du behövde för att ta dig ordentligt ur den akuta utmattningsfasen?

Och, den jobbigaste frågan av dem alla, hur bra är det rimligt att du kan må? Både nu och i framtiden. Inte alla blir helt friska eller återställda av sin utmattning. Ingen av oss blir såsom vi var förut. Och ingen vet egentligen på förhand hur friska vi kommer att kunna bli, hur det känns eller vad det innebär.

Livet är till för att levas

Jag hoppas såklart innerligt att vi alla som tagit oss igenom den här skitsjukdomen kommer att kunna leva, fungera och prestera normalt och såsom vi önskar efteråt. Men jag tror samtidigt att det är viktigt att inte romantisera eller ta för givet att det blir så och att i så fall försöka hitta sin good enough-nivå. Nivån där det funkar tillräckligt så att du kan få börja fokusera på att leva igen, inte bara överleva. För det förtjänar du! Lika mycket som vem annan som helst.

Åh, nu kändes det som att artikelns slut hamnade i moll snarare än dur. Men jag hoppas innerligt att de tankar jag har delat idag ändå kan bidra med något på vägen. Är det något som du vill att jag utvecklar eller förklarar vidare - tveka inte att höra av dig i så fall! Och som sagt, är det någon annan här som har ytterligare att tillägga eller bidra med, gör gärna det i en kommentar.

Previous
Previous

Lätt överväldigat

Next
Next

Första Bossbrudsträffen i Stockholm