Energi är min nya valuta

Nytt år och nya möjligheter. Om det är en motiverande eller stressande tanke är olika för alla. Men eftersom vi nu är inne i den största perioden av självförverkligande där femtioelva utvecklande aktiviteter och förändringar ska tryckas in i dygnets tjugofyra timmar tänkte jag att vi ska prata lite om energi som valuta. Men också energifusk och hur enkelt det kan vara att övertrassera sitt energikonto om och om igen eftersom det bara är du själv som drabbas.

Energi är min nya valuta

Pengar är roligt om man har dem, men är det allt? Bild: Pixabay

Pengar = tid = energi

Visst. Den rådande valutan i samhällen är pengar. Pengar bekostar vår hyra, vår mat och livet i övrigt. I utbyte mot pengarna ger vi bort vår tid. Men också energi. Jag var inte medveten om det innan jag gick in i väggen men efter det blev det oerhört påtagligt att allting jag gör kräver energi.

Så jag ser det som en egen valuta. Varje morgon så vaknar jag upp med ett energikapital baserat på gårdagens transaktioner och investeringen som nattens sömn har inneburit. Alla aktiviteter under dagen kostar. Vissa av dem ger också energi som en liten bonus eller rabattkod för min transaktion. En del ger rent utav mer energi än vad de kostar så de kan vi väl kalla för investeringar.

Kroppens reaktioner på stress

Att stress är bra om en människa lever på savannen och behöver springa ifrån sabeltandade tigrar är intet nytt. Ej heller att stress under perioder längre än någon timme eller två är negativt för oss. Hjärtklappning, sömnsvårigheter, rastlöshet, utmattning, försämrat minne eller koncentrationssvårigheter är bara några av symptomen på 1177’s lista över att vi har stressat lite för mycket lite för länge. Och jag måste säga att detta klipp från DN om stress och vad som händer i kroppen när vi stressar är oerhört målande. Hur vissa delar av vår hjärna faktiskt krymper av långvarig stress. Inte konstigt vi fungerar sämre i vardagen då.

Energi är min nya valuta

Att jobba med sina egna idéer är en fantastisk investering energimässigt. Men jag märker redan nu hur viktigt det är att hålla balansen så det roliga inte blir för bra. Bild: Pixabay

Stress främjar energifusk

Något jag har märkt det senaste året är att desto mer stressad jag är desto enklare blir det för mig att missbruka min energi. Inte är så konstigt eftersom stress äter upp vår rationalitet. Jag biter ihop för att orka lite till. Sätter i en högre växel för att köra bilen några kilometer till fastän bensintanken ekar tom. Så blir jag mer stressad för att jag inte orkar med lika mycket som jag vill. Och så är den onda spiralen påbörjad.

Detta trots att jag aldrig skulle övertrassera mitt ekonomiska konto. Men energikontot är en annan femma. Det är bara jag som drabbas om jag blir lite tröttare. “Det är bara mycket just nu”, “det lugnar sig snart” eller “jag ska bara” är väl de mest klassiska undanflykterna. Jag har hört dem hos mig själv och jag hör dem i min omgivning.

Som blivande entreprenör “borde” jag bara se pengarna och se till att tjäna dem snarast möjligt. Vilket jag givetvis önskar att göra. Men inte bara och inte till vilket pris som helst.

Därför är energi är min nya valuta i år. Jag vill inte energifuska mer utan i stället vårda energikontot ömt. Försöka spara ihop en buffert så att där finns en reserv att ta av de dagar då det krävs för att jag ska kunna uppnå mina drömmars arbetsliv.


 

Tyckte du om detta inlägg?
Klicka på hjärtat eller dela det gärna så att andra kan få läsa det! 

Föregående

En långhelg till ända

Nästa

Sluta jobba snyggt

10 Kommentarer

 1. Profilbild

  Mia

  Håller verkligen med dig, energin är för oss kreativa själar (och andra också förstås) det viktigaste vi har!
  Det där med energifusk ska jag ta med mig lite extra, det är fascinerande hur stress kan göra en oförmögen att prioritera rätt. Gäller verkligen att ifrågasätta sina val när man är stressad.

  • Clara Löfvenhamn

   Ja, jag har tvingats inse att jag inte klarar mig särskilt långt utan den. Därför jag tänker att om jag ser det som min privatekonomi så kommer mitt energifuskande att bli historia på riktigt. Oh ja! Man gör verkligen konstiga beslut när man är som mest stressad om än inte helt enkelt att undvika.

 2. Profilbild

  Så tänkvärt igen! Stressen är oerhört farlig i långa loppet….energitjuvar finns det gott om…. Vi får låta detta år bli året där rätt energin fylls på där vi som bäst behöver det!

 3. Profilbild

  Mycket bra inlägg Clara!

  Stress påverkar oss på så många olika sätt.

  Jag är en person som älskar att ge energi och när jag får energi av andra. Ibland är “kontot” lågt och då behöver man “tanka ny energi”.

  Jag känner precis som du att nu i början på året så känns kraven höga på att lyckas och prestera och det är viktigare än någonsin att planera in saker som faktiskt skapar ny energi.

  Att ta en fika med en entreprenör, att meditera, att lägga sig och blunda med en filt. Alla har olika sätt.

  Tack för påminnelsen om att jag behöver “tanka”

  Malin Hammar-Blomwall – Your Lifestyle Coach

  • Clara Löfvenhamn

   Är precis som du när det gäller att ge och få energi. Det gäller att ta till vara på den energi som vi har och använda den väl. Ska också komma ihåg att tanka energi så mycket som möjligt i vardagen. Tack för dina fina kommentarer!

 4. Profilbild

  Så himla intressant inlägg. Jobbar hela tiden med att aktivt sänka min stress, men bättre skulle det kunna gå. Ett steg i taget 🙂

  • Clara Löfvenhamn

   Tack! Det är inte alldeles lätt det här med att sänka sina stressnivåer. Försöker fortfarande varva ner från höstens hets men har börjat inse att det nog kommer ta tid att verkligen komma ner i varv från det!

 5. Profilbild

  Fint inlägg Clara! Delade det på min FB-sida! Det här med energi behöver vi verkligen fundera på och ha med oss i vårt dagliga liv. Alldeles för lätt att övertrassera och hur många är egentligen medvetna om budgeten och konsekvenserna?

  Ha en skön torsdag!

  Kram från
  Anna

  • Clara Löfvenhamn

   Tack så mycket! Både för fina ord och delning <3 Är också fascinerande hur lätt det är att övertrassera fast en vet att man inte borde. Ha en bra torsdag du med! Stor kram Clara

Lämna ett svar

© Bossbloggen.se