Ledarskap och organisation – en universitetsutbildning för chefer

Fråga: “Kan du inte skriva lite om vad som ingår i din utbildning? Nyfiken på vad som i den akademiska världen klassas som “obligatoriskt” för en ledare.”

/Liselotte

Svar: Självklart, absolut och givetvis kan jag göra det! Det är flera av er som har undrat vad jag det är jag pluggar för något och vad som ingår i utbildningen. En hel del är det kortaste svaret men vi ska såklart inte nöja oss med det.

School books

Ett litet urval av de böcker som vi har avverkat under åren.

Ledarskap och organisation – en universitetsutbildning för chefer

Ledarskap och organisation är en universitetsutbildning på 180 högskolepoäng och ges ut vid Linnéuniversitet i Växjö. Den är på halvfart och semidistans eftersom en ska jobba heltid samtidigt som man pluggar. En del är redan chefer, en del vill blir det och andra är som jag: bara väldigt intresserade av ämnet. Det innebär 1. att det är vansinnigt intressanta klasser eftersom alla har erfarenhet av ämnena som avhandlas. 2. att den är rätt så tuff att läsa och att det är många som hoppar av eller pausar på vägen eftersom livet kommer emellan.

Som för mig. Jag började läsa den 2009 och då var ett av antagningskraven att en skulle ha jobbat heltid i minst fem år för att bli antagen (det hade inte jag men jag lyckades tjata mig in ändå). Sedan läste jag de första fyra åren, under det fjärde året blev jag sjuk och det är därför jag började läsa det igen nu i höst. Efter vårens uppsats kommer jag alltså att få motsvarande en högskoleexamen inom ledarskap och organisation. Sedan kommer jag att läsa två års sociologi för att få en kandidat i sociologi med specialisering mot ledarskap och kommunikation.

Vad har vi läst?

Under åren som gått så har vi till exempel avhandlat kurser inom ämnena: ledarskap i samverkan, gruppsykologi, socialpsykologi, samtalsmetodik, arbetsrätt, personalekonomi, strategiskt ledarskap, strategisk omvärldsbevakning, IT-politik, kvalitetsarbete och administration. Plus ett gäng olika projektarbeten och metodikkurser. Väldigt grundläggande ämnen med andra ord vilket har varit och är en väldigt bra och trygg grund att stå på.

Den största skillnaden mellan denna utbildning och andra som inte är via ett universitet är definitivt den vetenskapliga förankringen. Den litteratur som vi läser här grundar sig snudd på endast i forskning, vilket ger den ett helt annat perspektiv än ledarskapslitteratur som är skrivna av managementkonsulter. En studie i skolan är inte en marknadsundersökning utan det är en forskningsstudie som har blivit vetenskapligt utförd och granskad. Med litteraturen som grund skriver vi sedan bara hemtentor som i princip bara skrivs utifrån verkliga verksamheter, antingen de vi själva jobbar inom eller andras företag.

2017-12-21_05-47-36

Som det ser det ut om kvällarna här i perioder. Tända ljus, något gott och pannan i tangentbordet, hähä.

Så nu i höst har jag först analyserat mitt egna strategiarbete utifrån teori i ämnet, men också hur jag arbetar med administration samt omvärldsbevakning. Superintressant och utvecklande som sjutton. Även om det ibland också är sjukt kämpigt.

Besvarade det din fråga någorlunda? Säg till annars så utvecklar jag det vidare i kommentarsfältet. Och kan inte ni läsare berätta om vilka ledarskapsutbildningar ni har gjort? Vore superintressant att höra!

Föregående

Att känna sig lite annorlunda

Nästa

På språng

6 Kommentarer

 1. Profilbild

  Ja, tack! Uppskattar supermycket att du tog dig tiden att skriva ett inlägg om din utbildning 🙂

 2. Profilbild

  Carolina

  Kul att läsa om någon som pluggar de. Har sökt till hösten men tror inte jag kommer in på mina meriter, utan de är högskoleprovet som gäller!

 3. Profilbild

  Sara B

  Hej! Tack för inblicken i programmet 🙂 Tycker det låter intressant! Jag bor långt bort (Östersund) så antalet träffar är ett orosmoment för min del (eftersom det kostar en del, trots att det finns extra lån från CSN för det). Hur ofta har ni haft träffar i Växjö och hur många dagar per träff ungefär? 🙂

  • Clara Löfvenhamn

   Vad roligt att du tycker det! Jag är väldigt nöjd med den kompetens som jag har utvecklat i och med att jag har läst denna utbildning. Kollade upp hur det ser ut med antalet träffar (för år fem och sex som jag har gått nu har vi knappt träffats alls) och då ska de ha 7-8 träffar per läsår varav hälften-isch är obligatoriska. Har också varit bra att träffarna äger rum fredag-lördag lunch-lunch, det är intensivt men också bra att träffas. Lycka till och hojta gärna till om det blir den utbildningen, vore kul att höra! 🙂

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© Bossbloggen.se