2019 års årskrönika

Hej! Hur är läget? Det har varit lite kul för under de senaste veckorna så har jag sett flera bloggare som skriver "nu är jag sist på bollen med att skriva årskrönika" och varje gång har jag tänkt "nopes, your not!". Jag hade ju egentligen tänkt att posta min 2019 års årskrönika före jul men i och med att jag gjorde mig illa kunde jag aldrig göra det. Men nu, nu är det äntligen dags för den numera årliga traditionen att blicka tillbaka på året som passerade och försöka ringa in det med ord. Tänker som vanligt utgå från UnderbaraClaras årssammanfattning och hoppas det blir en rolig läsning!

Clara-9

En annan sak jag gjorde för första gången var att moderera panelsamtal! Och ja, fick ju göra det några gånger till i och med Bossbrudsträffarna. Grymt roligt och jag måste säga att min journalist- och coacherfarenhet kommer väl till pass i den rollen.

Gjorde du något 2019 som du aldrig gjort förut?

Hehe, pretty much i vanlig ordning. Vi inte bara hittade vårt lilla drömhus utan flyttade också in och därmed till Höör. Har fortfarande inte vant mig vid att kallas "Clara från Höör", hehe. Vi började ha Bossbrudsträffar och det var första gången som jag styrde upp den typen av event. Plus att jag rekryterade och tillsatte moderatorsteamet för gruppen. Jag presenterade Bosskartan för omvärlden när jag föreläste på Tillväxtdagen i Västervik. Gick också på Malmö Näringslivsgala och Vintergalan och började konsulta för Innovationscenter för landsbygden. Och så diplomerades jag som coach och blev intervjuad på flera olika ställen som Amelia, ProLead-podden, Arbetsplatspodden och diverse andra tidningar och forum. Debuterade också i P4 Extra, är så roligt för jag möter fortfarande personer som säger "åh, jag hörde förresten dig prata på radion".

Genomdrev du någon stor förändring?

Ja och nej. Förutom flytten så har mycket det mesta egentligen varit business as usual. Föreläsningar, klientarbete och väldigt mycket skrivande.

Blev någon/några av dina vänner föräldrar i år?

Ja! Så himla härligt och nästa år vankas det minst en liten bebis till i vänskapskretsen.

House

Vårt lilla, gulliga, charmiga hus. Är så lycklig över att vi hittade hit och får kalla detta för vårt!

Vilket datum från år 2019 kommer du alltid att minnas?

Hela den veckan när vi budade på huset, skrev kontrakt, besiktade det känns som fastetsat inombords. Var så glad och ångestfylld på samma gång och dessutom pirrig över att göra föreläsningen på Tillväxtdagen i Västervik. Sjukt nervöst över göra en så stor investering och fatta ett så stort beslut och samtidigt så lycklig över att ha hittat något som kändes så oss och bolla det samtidigt som en stor leverans. Men det gick bra!

Ett annat datum är den 31 augusti för då gifte sig M's lillebror och fru och det var ett vidunderligt kalas. Sjukt härlig dag och kväll!

Dog någon som stod dig nära?

Skönt nog inte och jag är så tacksam för det.

Vilka länder besökte du?

Inga alls förutom att jag avverkat rätt många mil med tåg runt i Sverige.

Romance

Den här mannen alltså, så lycklig att vi får leva tillsammans!

Bästa köpet?

Mina nya glasögon. De gamla jag hade var long overdue och det är så skönt att inte behöva bära linser varje dag om jag inte känner för det.

Gjorde någonting dig riktigt glad?

Myskvällarna i soffan med Mackan och katterna, huslivet som vi har tillsammans, mina vänner och min familj. Nespresso-maskinen som jag fick ärva och känslan av att sitta i vårt tornrum och skriva när det regnar utanför är magisk. En annan sak som gjort mig glad är all fin feedback som jag har fått under året från mina kunder och uppdragsgivare - det betyder verkligen mycket mer nu när man är egenföretagare.

Saknar du något under år 2019 som du vill ha år 2020?

MINA HÄNDER!!! Nu har jag i och för sig inte kunnat använda dem helt eller ordentligt i början på det här året men den rehabiliteringen har solklart högsta prioritet nu framöver. Det och att börja bygga upp kroppen igen är viktigast nu.

En annan, betydligt mer ytlig sak, som jag har saknat är mitt hår. Det var så slitet att jag behövde kapa dryga tjugo centimeter och jag trivs inte alls i den här längden. Hoppas att det växer ut snabbt!

Vad önskar du att du gjort mer?

Jag vet faktiskt inte om jag hade kunnat göra så mycket mer nu när jag tänker tillbaka. Det mesta har varit maxat. Ja, jag har jobbat mycket och ja, det blev en overload i slutet på året eftersom en massa saker hände samtidigt i privatlivet men jag har ändå låtit livet få ta plats, lyssnat på kroppen och bearbetat det löpande. Vissa spelomgångar (läs: år) får man bara sämre förutsättningar och då gäller det bara att spela så bra man kan med de kort man får. Samtidigt går det förstås alltid att göra en massa saker mer eller bättre.

Bossbrudsträff 201910

Blev också otroligt glad över responsen som jag har fått om Bossbrudsträffarna och jag ser så fram emot att få utveckla det här konceptet mer under det nya året! Foto: Elin Grafström

Vad önskar du att du gjort mindre?

Sagt meningar i stil med "i morgon fixar jag detta och detta" när det gäller saker som varken är bråttom eller behöver ha en deadline. Jag vet att jag har skrivit om denna ovana förut och jag har blivit bättre på det. Dock har jag inte lyckats sluta helt med ge mig själv en onödigt snäv deadline utan någon anledning alls. Så. Otroligt. Onödigt!

Favoritprogram på TV?

Förutom att kolla på serier så kollar vi aldrig på TV - i gengäld så har jag nog aldrig sett så mycket serier och filmer som nu under veckorna som jag varit skadad, haha. Men bästa serien i år har nog varit The Wire! Den är brutal, gör en arg, frustrerad och ledsen men är viktig på samma gång eftersom den inte förskönar droghandeln utan tydligt visar de olika samhällsstrukturer som finns och upprätthålls både tack vare och oberoende av personerna som verkar i dem.

Bästa boken du läste i år?

Jag har faktiskt läst några, för mig nya böcker. Dock är det ingen av dem som har stuckit ut som den bästa så jag får nog säga Harry Potter eftersom det trots allt är en klassiker och att det var sjukt roligt att skriva den här artikeln om ledarstilar i Harry Potter.

Största musikaliska upptäckten?

Hehe, även detta år behöver jag nog skriva att jag bara har lyssnat på mina gamla klassiska spellistor. Bad Religion, Lars Demian, Mumford and Sons, Johnny Cash, Christofer Tin och så vidare. Blir i och för sig lite mer jazz numera men till vardags är musiken är min snuttefilt och jag vill i princip bara ha det som är välbekant och invant. Eller nej! Nu kom jag på att detta nog är året som M introducerade mig till Aurora. Hennes låt The Seed är f-e-n-o-m-e-n-a-l. Mastig, träffande och relevant på samma gång.

Coach Companion

Jag gjorde ju coachutbildningen som ett bloggsamarbete och det var verkligen en fantastisk upplevelse. Det här gänget får mig att le varje gång jag tänker på dem, underbara människor som jag är så tacksam över att ha fått lära känna!

Vad var din största framgång på jobbet 2019?

Ja, det har lätt varit att jag blev diplomerad coach, alla föreläsningar som jag har gjort och inte minst Bossbrudar. Vid den här tiden förra året var vi runt 400 medlemmar. Nu är vi drygt 2000, kommer ha än fler Bossbrudsträffar och teamet - Sebila, Cissi och Aysha är så fantastiska att få jobba med!

Största framgång på det privata planet?

Har faktiskt behövt fundera lite på den här frågan men landade i att jag ändå är nöjd med att jag ändå har levt någorlunda hållbart även om det har varit skitsvårt. Men att jag har gett mig själv tiden att känna efter samtidigt under det här året har varit en bragd för mig som annars har så lätt för att ignorera känslor och bara köra på.

Största misstaget?

Hmm, är jag tråkig om jag inte kommer på något särskilt? Jag gör jättemånga misstag i vardagen, vissa större och andra mindre. Men jag jobbar samtidigt aktivt på att bara ta med mig lärdomarna och sedan ignorera missarna i sig för annars är det lätt hänt att jag börjar älta dem om jag har en dålig dag.

Var du gladare eller ledsnare i år jämfört med tidigare år?

Tyvärr så har jag varit rätt ledsen. I början på året kände jag att det var något inombords som inte kändes helt hundra och under våren insåg jag att det var sorgen efter farmors död som jag hade pressat undan i nästan tio år som stod och knackade på. Så under försommaren och sommaren bearbetade jag det och ägnade sommarsemestern åt att återhämta mig från det och lite annat. Sedan har hösten varit tung mentalt med saker som hänt utöver att jag har arbetat mycket. Det är mycket som har bearbetats med andra ord och även om jag mår mycket bättre nu kan jag också se att det kanske inte är så konstigt att jag känner mig trött efter det här året. Inte minst eftersom skadan i mina armar och händer har tagit sjukt mycket på mig mentalt de senaste veckorna.

Vad spenderade du mest pengar på?

Maaaat, alltid mat. Eller ja, i år trumfade såklart huset och sedan takbytet alla utgifter.

Blue

Årets mest använda plagg har väl varit den här tyllkjolen? Love, love, love it!

Något du önskade dig och fick?

Huset! Jag tyckte jättemycket om att bo i Lund men att flytta till hus var både på tiden och innerligt önskat. Trivs så bra här med tystnaden och lugnet och det märks tydligt att hela familjen mår bra av att bo här.

Något du önskade dig och inte fick?

När vi gick in i året så närde jag drömmen om att få börja skriva min bok under året. Hade fin kontakt med ett förlag som jag gillar skarpt men tyvärr så lades det på is. Blev så ledsen och besviken för det först men nu känns det okej. Förr eller senare så blir det en bok - det känner jag på mig. Var också otroligt frustrerad när jag hade lagt ner jättemycket tid och energi på att ansöka två olika anslag som jag inte fick på grund av att de inte hade "tillräckligt hög innovationskraft" trots att ingen av dem finns sedan tidigare.

Vad gjorde du på din födelsedag 2019?

Alltså, jag är så kass på att komma ihåg detta? Jag minns att jag och mackan var ute och åt frukost på morgonen när jag fyllde år men sedan är det typ tomt? Mycket skumt. Får kanske börja blogga om mina födelsedagar eftersom jag tycks glömma bort dem varje år.

Finns det någonting som skulle gjort ditt år ännu bättre?

Att inte allt hände på samma gång för en gångs skull, haha? Men det är väl typ det eller att det hade

Vad fick dig att må bra?

Markus, bättre livskamrat hade jag inte kunnat ha och jag är så tacksam över att vi har varandra i vått och torrt. Mina fantastiska vänner och min fina familj som stöttar och peppar i både stort och smått. Men också er som jag får hänga med via bloggen, Bossbrudar och jobbet. Det är en ynnest att få lära känna er och följa med er på era olika karriär- ledarskaps- och livsresor och jag är så tacksam över att få göra det.

Föreläsning

Jag är stolt över hur mycket bättre jag blir för varje år som föreläsare, övning ger färdighet och jag lär mig så mycket för varje dragning som jag gör.

Vem saknade du?

I och med sorgearbetet jag gjorde före sommaren så saknade jag förstås farmor extra mycket. Jag saknade dessutom en mentor med vissa speciella kompetenser som jag kan se skulle behövas för att ta mitt företagande till nästa nivå men hoppas och tror att det kan falla på plats under 2020!

De bästa nya människorna du träffade?

Jag vågar ändå påstå att jag träffar nya personer varje vecka och nä, det är omöjligt att rangordna er. Är glad för alla jag möter!

Mest stolt över?

Att jag har varit så himla snäll mot mig själv i höst och jobbat hållbart. Även om det varit mycket överallt och jag har känt mig stressad i perioder så har jag balanserat upp det väl med mycket vila. Är stolt över att jag har kunnat tillgodose det behovet. Sedan åkte jag på världens otur ändå med skadan (och jag har varit så bitter över det) men jag

Högsta önskan just nu?

Just nu så längtar jag mest efter att få skolarbetet överstökat. Jag är så innerligt trött på detta och vill inget hellre än att bara bli klar. Två delkurser och en uppsats kvar nu!

Vad tänker du göra annorlunda nästa år?

Ja, den här våren kommer ju inte likna någon annan med tanke på min skada. Därför kommer det krävas av mig att jobba ännu mer strukturerat och effektivt i vår. Har ju en hatkärlek till rutiner och vill aldrig känna mig styrd av dem men kommer att använda mig mer av det nu när jag vet att våren kommer innebära en av mina största utmaningar någonsin. Oavsett vilket känner jag mig peppad och nyfiken på 2020. Det ska bli så spännande att få kliva in i ett nytt decennium och jag

Vill du läsa om vad som hänt tidigare år? Här hittar du både 2018, 2017 och 2016!

Previous
Previous

Första lördagslistan på länge

Next
Next

Du kan vara kompis och chef på samma gång