Att jobba som valberedare innebär att hitta en eller flera personer som kan ingå i en styrelse oavsett om det gäller ett börsnoterat bolag eller en förening. Det kan låta som ett harmlöst uppdrag med det primära syftet att fylla upp stolar. Men det är givetvis mycket mer än så. Valberedningens makt är stor och viktigt eftersom deras arbete bidrar till hur styrelsen som grupp ser ut. Vilket i sin tur får stora konsekvenser för organisationen och dess dagliga arbete.

Vem är det som har nycklarna till dörrarna in i Sveriges bolagsstyrelser? Det är en bra fråga, men en av dem är absolut de valberedningar som föreslår kandidater för Sveriges börsnoterade företag. Bild: Pixabay

Valberedningens makt – om börsens dolda makthavare

Grafik: Allbright, Börsens dolda makthavare

Jag tror inte att någon här blir förvånad över att höra att börsens styrelser och ledningsgrupper inte är särskilt jämställda. 39 av 298 bolag hade jämställda ledningsgrupper år 2017 enligt Allbright och bara 31 procent av den har jämställda bolagsstyrelser enligt deras rapport Börsens dolda makthavare. Här kan vi också se att det är valberedningarna som tillsätter börsbolagens styrelser består av 13 procent kvinnor. Mer än hälften av valberedningarna innehåller inte en enda kvinna. Modernt och uppdaterat? En sjyst representation av svenskt näringsliv? Knappast.

Det finns med andra ord lite att jobba på. Är det någon av er som har funderat på om det skulle vara intressant eller framtida möjlighet att sitta i en bolagsstyrelse? Eftersom jag själv har erfarenhet inom nästan alla olika styrelseformer utom just bolagsstyrelse har jag nog alltid tänkt att det kan vara ett roligt uppdrag i framtiden. Samtidigt verkar det som att vi behövs redan idag, eller?