Tre sätt att hantera mansplaining

Ett fenomen som är extra uppmärksammat denna vecka är mansplaining, mycket på grund av Unionens event Mansplainingakuten. Mansplaining som ord är en sammansättning från engelskans ”man” och ”explaining” och symboliserar fenomenet män som ska förklara hur saker ligger till. Allra helst i en detaljerad, raljerande monolog inför en eller flera kvinnor som är lika (eller rentutav mer) insatta i frågan än vad mannen själv är.

Dess ursprung brukar härledas till Rebecka Solnits essäsamling ”Men explaining things to me”. En av situationerna som boken baseras på beskrivs till exempelvis i denna recension hos SvD. Även Katrine Klieros och Nina Åkestam har skrivit finfina krönikor om sina erfarenheter i ämnet. Jag upplever att jag under mina verksamma år i en mansdominerad bransch har varit relativt förskonad från det. Om än inte helt. Min favorit är när jag får föreläsningar i hur saker fungerar inom arbetsområden som jag har lärt ut till mannen i fråga.

Tre sätt att hantera mansplaining

Testa att bemöta mansplainern med skaliga argument

Testa att bemöta det mansplainern säger med sakliga, tydliga argument. Illustration: MAST Produktion

Att bemöta det mansplainern säger

Att bemöta den mansplainande mannens resonemang eller argument är inte alltid så enkelt men kan vara väl värt ett försök. Framförallt om det är i ett ämne du är kunnig i. Stå stadigt, var trygg i dina kunskaper och bemöt resonemanget sakligt och tydligt. Ursäkta dig inte, förminska dig inte och linda inte in dina argument.”Att påstå att det fungerar si eller så går inte för att…”, “XXX stämmer inte eftersom…” eller ”Om vi gör som du säger kommer detta att ske vilket innebär att…”

Potentiellt plus: Att bemöta det mansplainern säger kan leda till att monologen avbryts och i bästa fall leda till en dialog. Alternativt kan du i alla fall få möjlighet att avsluta samtalet och gå därifrån.

Potentiellt minus: Ju mer rätt du har och desto sämre självkänsla mannen i fråga har desto högre blir risken att du får en bitch-stämpel. Om det sedan behöver vara så negativt är en fråga du själv måste ta ställning till.

Ge feedback till den mansplainande mannen om hans beteende

Du kan även testa att ge feedback till den mansplainande mannen om att det han gör att att mansplaina.

Upplys mannen om att han mansplainar

Eftersom jag är av uppfattningen att folk inte gör saker av illvilja eller medveten oartighet är jag ett fan av att återkoppla till personen hur hans agerande uppfattas. Men två saker som jag tar i beaktande först är: vilket sammanhang vi befinner oss i och om det verkar vara lönt. Är det på ett mingel med en person jag träffar denna gång och aldrig mer kommer jag förmodligen inte orka göra det. Om det däremot är någon som upprepar beteendet och är någorlunda förändringsbenägen. Då kan det absolut vara värdefullt att i enrum ge feedback om hur hans beteende kan uppfattas och få för konsekvenser.

Potentiellt plus: Om man är omedveten om sitt beteende är det svårt att förändra det.

Potentiellt minus: Att ingenting förändras. Men ja, då har du i alla fall försökt.

Tänk på något roligare än mansplaining

Om inget annat alternativ funkar så är ett välbeprövat knep att nicke, le och tänka på något roligare om du utsätts för mansplaining.

Nicka, le och tänk på något annat

När det verkligen inte går att få en syl i vädret kan det vara både energisparande och praktiskt att bara nicka, le och tänka på något helt annat en stund.

Potentiellt plus #1: Inte nog med att det kan spara på din energi. Det kan effektivisera resten av din dag eftersom du redan har tänkt ut diverse mejlsvar eller inköpslistor på förhand.

Potentiellt plus #2: Det kan ge dig ”sjyst brud”-stämpeln. Genom att säga ”jaha”, ”nähä” och ”aha” på rätt ställen kan du få framtida fördelar som att få lite beröm eller lite mer respekt från mannen ifråga.

Potentiellt minus #1: Det kan uppmuntra och förstärka mannens mansplaining-beteende.

Potentiellt minus #2: Det kan ge dig ”sjyst brud”-stämpeln. Och om vi ska vara riktigt krassa: hur sjyst är den stämpeln egentligen? Det finns absolut fördelar med att ha den om man vill anpassa sig i vårt manliga värld. Men om vi vi vill skapa förändring känns det spontant som fel väg att gå.

Har du någonsin upplevt mansplaining? Och hur hanterade du i så fall det?


Tyckte du om detta inlägg?
Klicka på hjärtat eller dela det gärna så att andra kan få läsa det! 

Liknande inlägg:

Föregående

Bossbloggen utsedd till månadens blogg!

Nästa

Överarbetad eller på väg att bli utbränd?

8 Kommentarer

 1. Läste även om detta på Elaine Eksvärds blogg idag, där hon tyckte att det inte borde kallas mansplaina utan bara splaina.

  Kan nog minnas i alla fall ett par gånger. Och hos en person där jag tänkt att det rör sig mest om att han är en extrem besserwisser, som inte bara mansplainar kvinnor utan alla han kommer över. Är det fortfarande mansplaining om man mansplainar även andra män? Eller är man bara en vanlig besserwisser då och mansplainandet är en annan särskild kategori?

  Bra och konkreta tips här i ditt inlägg i alla fall – gillar det där med att uppmärksamma personen i fråga vad han håller på med.

  • Clara Löfvenhamn

   Ja, såg Elaines inlägg här nu på kvällen med (följer hennes blogg dagligen). Jag tänker att mansplaining och att vara besserwisser är två olika fenomen/beteenden. Att mansplaining handlar om när en man känner sig manad att “utbilda” en kvinna i ett område hon kan lika bra eller bättre pga gamla traditioner och en tro att mannen ska vara den självklara experten på allt. Precis som för Rebecka Solnit beskriver när mannen hon möter ska berätta för henne om en jätteviktig bok som precis har släppts. Och inte bara berätta utan utbilda henne om den. Oavbrutet. Detta trots att han tidigt i monologen får veta att det är hon som skrivit boken som han ska utbilda henne om.

   Att var en besserwisser handlar snarare om att alltid tro sig veta bättre än resten av mänskligheten.

   Det gör mig glad att du gillade tipsen! Klart man har inte alltid har möjligheten eller orken att ge feedback till alla – men det går ju inte att förändra ett beteende man inte känner till. Sedan om personen inte vill ändra sig ändå, då har man i alla fall gjort ett försök 🙂

 2. Uj uj uj vad många mansplainare jag råkat ut för 🙂 Som tur är har jag mest råkat ut för sånna som inte fattar att de gör bort sig när de missar att kolla upp den lilla detaljen vad folk jobbar med eller ägnar större delen av sitt liv åt. Priset tar en kille som på en fest som förklarade inlevelsefullt och självsäkert hur man tränar hundar att komma på kommando för mig och 4 andra lydnadinstruktörer inom Sv Brukshundsklubben 🙂 Vi pepprade honom med den ena knasigare frågan efter den andra och han gav det ena knasigare svaret efter det andra. Det var ju ändå rätt generöst av honom att låta oss få en sylar i vädret och ställa frågor iaf, ha ha! 🙂 Andra har inte varit lika underhållande tyvärr 🙁

 3. Jessami

  Jag har en situation där det händer ganska ofta som enda anställd. Har försökt använda olika strategier men när jag faktiskt ska försöka förklara och ge min sida när detta händer så blir vederbörande som en trumpen 6-åring. Som en direkt reaktion innan jag pratat färdigt får jag tillbaka kommentarer såsom kritikkänslighet även om jag inte har blivit kritiserad utan fått förklarat ännu en gång hur jag ska prata, agera och tänka i affärssituationer. Oerhört frustrerande för det kommer alltid som en boomerang tillbaka att det handlar om mig. Har och kan efter några år vårt erbjudande och utöver det 30 år av arbetserfarenhet som är betydligt bredare och mångfacetterad. Tröstlöst och suprise även om jobbet är askul så dränerar det hela mitt arbete. En vettig chef frågar hur man tänkt ett upplägg/strategi och frågar om det är något som han/hon kan göra ev.

  • Clara Löfvenhamn

   Fy vad tråkigt att höra! Jag förstår verkligen att det kan vara dränerande, det låter inte som en optimal arbetsmiljö. Jag hoppas att du lyckas hitta ett sätt att hantera detta på (bara säg till om du vill ha ett bollplank för detta här!) så att arbetet blir hanterbart detta till trots. Är ju supertråkigt när sådana beteenden lägger sorti över ett roligt arbete!

 4. Kristina A

  Uppskattar verkligen att denna blogg finns! Igår hamnade vi i ett middagssällskap där en man höll igång enligt känt manér. Han hade bland annat en ingående utläggning om tvångsmässigt samlande/sparande. “Hur kan man sitta och tigga när man har flera miljoner i fickan?” Detta hade han läst eller hört om som en faktisk händelse. Jag arbetar som psykolog och psykoterapeut och möter en del klienter med tvångsproblematik. Med stigande (men behärskad) irritation tog jag till orda, vänligt men med vad jag tror och hoppas en säker ton. Jag förklarade att det beteende han beskriver sannolikt är en psykiatrisk svårighet, tvångsbeteende, som drabbar ca 2% av befolkningen. Att samlande är ett svårbehandlat tillstånd men att man kan åstadkomma en viss förbättring till exempel med kognitiv beteendeterapi. Detta hjälpte föga. Med stigande förskräckelse insåg jag att den här mannen inte hade förmåga att ta in det jag sa. Han bara upprepade sin egen upprördhet över “snåla” människor. Jag bryr mig ju inte om honom, kommer aldrig att träffa honom igen men i efterhand stannar en olust inom mig. Vi åt en jättefin måltid med flera rätter, de andra runt bordet var sympatiska människor. Jag hade ju kunnat säga ifrån på skarpen men då hade ju min egen kväll blivit solkad av dåligt humör. Fy vad svårt det är!!!

  • Clara Löfvenhamn

   Den typen av situationer är aldrig roliga, blir matt bara av att läsa om den just för att det är så himla svårt. En vill ju bli lyssnad på och tagen på allvar – allra helst när man har ett kunnande och en expertis inom området. I gengäld var det flera andra där som högst troligen både lyssnade och lärde sig något nytt av det du delade med dig av så du får fokusera på att det var de som du pratade med och ha medlidande med mannen som inte lyssnade. Jag hoppas att du i efterhand kan få bära med dig en övervägande positiv känsla av middagen detta till trots!

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© Bossbloggen.se