Skillnaden mellan att vara överarbetad och utbränd

Det är väl knappast en nyhet för någon av er läsare att jag har varit utbränd och sjuk i utmattningssyndrom. På ett sätt är jag frisk i dag eftersom jag jobbar heltid och lite därtill. Trots det har jag en bra bit kvar att gå. Idag är en sån dag när jag känner mig helt urlakad. Den senaste tiden har arbetsbelastningen varit hög, jag har varit extremt social och dessutom konstant förkyld vilket sammantaget belastar energikontot extra mycket. Är jag överarbetad? Lite grann: med nedsatt förmåga blir både heltidsjobb och bloggjobb i mesta laget. Är jag på väg att gå in i väggen igen? Nej. Dels för att jag prioriterar in mer återhämtning, dels för att det handlar om en kortare tidsperiod. Men visst, det gäller att vara försiktig så det inte fortsätter tills kroppen är helt slutkörd.

Skillnaden mellan att vara överarbetad och gå in i väggen är på ett sätt minimal, på ett annat avgrundsdjup. Jag vill vara tydlig med att inget av scenarierna är bra. Det må vara trendigt att ha tusen järn i elden och en fulltecknad kalender dygnet runt. Men om din kropp skickar dig varningssignaler så snälla, ta dem på allvar.

Bossbloggen om skillnaden mellan att vara överarbetad och utbränd

En hektisk vardag ses ofta som något positivt och förknippas starkt med framgång, oavsett vilket pris det aktiva livet har. Bild: Pixabay

Går du in i väggen så känns det

Min erfarenhet är att de som skriker högt om att de håller på att gå in i väggen är längre i från den än de personer som sammanbitet fortsätter springa och pressar sig ännu hårdare. Att den senare kategorin är så inne i sitt ekorrhjul att de inte ens ser väggen komma emot dem. Missförstå mig inte – om du känner dig överarbetad så ska du signalera om det. Prata med din chef och vidta åtgärder så att du minskar din stress och bryter den negativa spiralen. Men chefen, som självfallet bör lyssna till de som säger ifrån, måste också hålla ett öga på dem som inte gör det. På dem som hoppar över luncher, raster eller jobbar mycket övertid och ändå tar på sig fler arbetsuppgifter.

Att vara överarbetad är upptakten till att bli utbränd. Är du överarbetad och fortsätter köra på i hundranittio knyck utan vila eller återhämtning så kommer du förr eller senare att gå in i väggen.

Om du går in i väggen så kommer du att märka det – för du kan inte göra någonting annat sen. Att ta sig tillbaka från en utbrändhet innebär mycket mer än att vila en vecka, åka på semester eller vara sjuk några dagar.

Du kan inte vara lite utbränd

Du kan inte heller vara lite utbränd. Jag träffade ett tag en läkare som ville använda ordet vidbränd eftersom han tyckte utbrändhet lät så slutgiltigt. Det håller jag inte med om. Det var slutgiltigt att gå in i väggen men i askan kan också nytt liv spira. Som fågel Fenix, för jag varken vill eller kommer att kunna bli samma person som jag var före utbrändheten.

Bossbloggen om att vara överarbetad eller utbränd

Ända sedan jag själv gick in i väggen har jag hämtat styrka i att jag kommer resa mig ur askan likt fågel Fenix. Att jag kommer bli frisk och en bättre version av mig själv. Bild. Pixabay

Vad händer om någon säger “jag är utbränd” istället för  “jag är överarbetad”?

Jag har på senare tid hört flera som säger att de är utbrända när de i själva verket är lite slitna. En del fortsätter med att berätta att de lyckades ta sig ur det på ett par veckor. Det får mig att vilja storgråta. Tycker att PT-Fia har sagt allt med denna krönika på hur det kan kännas när någon reducerar mina år av sjukdom till en till en tillfällig trötthet. Så jag tänkte att vi i stället ska titta på vad som kan hända om när någon säger att hen är utbränd när denne i själva verket är överarbetad.

Psykisk ohälsa är ett område vi sällan talar om på arbetsplatser. Även om utmattningssyndrom eller utbrändhet leder till stora fysiska besvär faller de in under denna kategori, framförallt om man drabbas av utmattningsdepression. Psykisk ohälsa är varken enkelt eller smärtfritt att tala om för den som drabbats. Inte blir det lättare av att vi i arbetslivet förväxlar överarbetning med utbrändhet eller utmattning.

Clara Löfvenhamn om att vara överarbetad eller utbränd

Att gå in i väggen och prata om det efteråt är inte alltid så lätt men det är viktigt om vi ska skapa en förändring och ett mer kunnigt arbetsliv.

Resultatet blir att diagnosen förringas, inte tas på allvar eller i värsta fall bidrar till mer okunskap. Att arbetsgivare och kollegor tänker ”men Minna återhämtade sig ju på studs från detta, varför gör inte Ludvig det?” och därefter drar den felaktiga slutsatsen att Ludvigs utmattning bara har med honom som individ att göra.

Hur bemöter man det?

Vad gör man då om man hör någon säga att de är ”lite utbrända”? Jag ska ärligt säga att jag inte har något direkt svar på den frågan idag. Min spontana tanke: säg inte så mycket så alls om du inte känner personen i fråga oroligt väl och vet vad hen har gått igenom. Att bemöta sjukdomsproblematik med tvivel känns knappast ett bra sätt för att få ett ett arbetsliv där vi pratar mer om psykisk ohälsa.

Vad säger ni andra som upplevt detta? Har ni erfarenhet av detta och hur agerade du då?


Tyckte du om detta inlägg?
Klicka på hjärtat eller dela inlägget så att andra kan få läsa det! 

Föregående

Solsken och gnistrande rimfrost

Nästa

Att leva som man lär

22 Kommentarer

 1. Profilbild

  Sp otroligt bra skrivet! Klockrent!
  För ibland “missbrukas” faktiskt termen utbränd…
  Jag har med varit sjukskriven för utmattningssymtom, och jag var hemma helt i åtta månader… Sen började jag försiktigt när jag skulle tillbaka.
  Men jag kommer alltid känna en skörhet när det blir för mycket, och det kan jag uttala. Men jag orkar ändå fortsätta. Men många gånger är det så just nu att jag liksom crashar när jag kommer hem och sen “tar jag nya tag” nästa dag.
  Heltid är verkligen inte för alla, definitivt inte för mig. Men hela vårt system bygger på 40 h/v, och jag som varit svårt sjuk innan och mycket sjukskriven har svårt att inte jobba heltid om jag ska få ut något i pension… Så balansen nu efteråt är onekligen väldigt svår skulle jag vilja påstå…
  Önskar dig en fin lördag!
  Kram Anna

  • Clara Löfvenhamn

   Vad bra att du du började försiktigt igen efter sjukskrivningen. Har med funderat mycket på det där med att jobba heltid igen. Det går ju ändå hyfsat bra nu trots att jag har bloggen med men jag börjar ändå undra om jag hade sett någon skillnad i mitt mående om jag hade gått ner i tid. Men sedan finns ju klart tankarna om pension där med, en jobbar ju inte bara för idag utan för framtiden också. Du kan väl hojta till om du hittar ett bra sätt att balansera det? Så lovar jag att göra detsamma 😃 Innerligt tack för att du delar med dig av dina tankar – jag hoppas du får en riktigt mysig helg ❤ kram

 2. Profilbild

  Det där med att jobba på att bli en bättre version av sig själv… Det är det jag håller på med. Exakt så formulerade jag mig också i somras när jag var sjuk ch jobbade mig uppåt. Jag hade min “nära väggen-upplevelse”, och är så tacksam att jag blev varnad innan jag sprang in i den! Har bloggat lite då och då om hur jag jobbar mig ur det, men här är mitt inlägg från 7 augusti om mina strategier då: http://mariabjörkman.se/ett-semesterbokslut-den-osminkade-verkligheten/

  (Jobbar just nu på en kollektion grejor med texter för oss som behöver hjälp med att komma ihåg att ta hand om oss själva.)

  • Clara Löfvenhamn

   Hehe, ja det är väl om något en ständig resa? 😀 Så himla bra att du lyckades bromsa i tid. Det är verkligen inte värt det att pusha sig själv lite längre i det läget! Ska bli spännande att läsa din inläggsserie 🙂

 3. Profilbild

  Hej!

  Jag VET att det är svårt att först erkänna för sig själv att man är sjuk och inte orkar och sedan bemöta andras frågor om detta. Har själv varit utmattad och är på väg tillbaka, skaver mer om detta på min blogg.
  Faller fortfarande dit ibland då jag tar på mig för mycket och känner mig helt tömd på energi.

  Var rädd om dig!

  • Clara Löfvenhamn

   Min utmaning är sällan att erkänna att det egentligen är dags för en paus – men att ta den. Är lätt hänt att det blir två steg fram och ett tillbaka emellanåt. Nu är det ju som tur var bara en förkylning så att vila kommer göra susen. Heja dig på din resa och ta hand om dig med!

 4. Profilbild

  Ingen sa till mig att jag var utbränd faktiskt, de pratade mer om kraftiga utmattningssymtom och utmattningsdepression. Jag själv kände en massa signaler men visste inte varför. Kunde man verkligen vara deprimerad om man kunde känna glädje lite då och då? Jag var helt sjukskriven i 9 månader innan de ville att jag skulle börja arbetsträna men då flyttade vi utomlands, ha ha! 🙂 Det var vi verkligen inte säkra på skulle fungera, det är ju liksom rätt jobbigt att flytta, byta land, lära sig ett nytt språk, skaffa nya vänner osv. Men det visade sig svar det bästa vi kunde göra! Att göra en nästintill total helomvändning i livet och börja på noll var en bra medicin. Nu var det inte bara därför vi flyttade såklart men det gav mig några år utan krav på att arbeta för att dra in pengar och nu är jag säkrare än någonsin på hur jag vill och måste leva mitt liv för att det ska funka. Sååå tacksam är jag 🙂 Tack för ett fint och bra inlägg Clara <3

  • Clara Löfvenhamn

   Utmattningssyndrom eller utmattningsdepression är ju de korrekta benämningarna så jag är lite slarvig när jag skriver utbrändhet. Vad glad jag blir över att du delar med dig av dina erfarenheter och så skönt att höra att du blev frisk! Är nyfiken på vad min nystart här vid årsskiftet kommer att få för effekter i det sista steget av min rehabilitering – förhoppningsvis är det den sista pusselbiten som behöver falla på plats 😀 Stort tack för att du delade med dig Linnea! <3

 5. Profilbild

  Som vanligt sätter du ord på det mesta.. Jag är i det läget nu att jag inte riktigt vet vad jag kan göra för att hjälpa.. Efter att läst din artikel ska jag vakta min tunga med vad jag benämner men jag har börjat tro att min man är på väg mot väggen. Problemet är att han vägrar inse det själv och vägrar söka hjälp..

  Han söker hjälp och har flertalet gånger kollat sitt hjärta på akuten/vårdcentralen men inget fel hittas.. Frisk som en nötkärna.. Men jag märker att det är något annat.. Han är inte sig själv.. Hans stubin är mindre än bomben och smäller för minsta lilla.. Vi tassar på tår..
  Förra veckan tog jag tag i saken och ringde VC som anhörig men det slutade ändå med att han själv måste ringa/inse. Vilket han vägrar.. 🤔

  Så vi väntar på explotionen..
  (Svara inte på min blogg ang detta. 💗)

  • Clara Löfvenhamn

   Nä, vilken jobbig situation Lina – för er båda! Det är så fruktansvärt frustrerande att som anhörig se någon jobba/stressa sig sjuk utan att de ser det själva. Jag hoppas innerligt att det löser sig för er ❤

 6. Profilbild

  Så bra beskrivet med skillnaden mellan att vara utarbetad och utbränd. Jag jobbar mycket i olika perioder, men tycker mig ha bra kontroll över det med tydlig återhämtning och att jag medvetet skalar stenhårt i så många uppgifter som bara är möjligt. Ändå vågar jag inte riktigt prata om att jag är trött etc för då får jag alltid höra att jag nog är på väg in i väggen och inte förstår det själv, för det gör man inte. Det hela blir lite av ett moment 22 – att än vad jag säger så betyder det bara att jag saknar självinsikt?! Har du några tips där på hur man både själv ska kunna se skillnaden ? Men också förklara skillnaden mot andra?
  Kram

  • Clara Löfvenhamn

   Hmm, har gått och klurat på dina frågor typ hela dagen idag. Förstår verkligen dilemmat du beskriver och jag undrar om inte detta förtjänar ett eget inlägg. Ska börja fila på det så snart min förkylningshjärna gett med sig lite! Hoppas det är OK 🙂 Kram

 7. Profilbild

  Så bra skrivet Clara! 🙂 Jag har definitivt varit överarbetad men precis som du har jag lärt mig att prioritera återhämtning. För mig handlar det extremt mycket om medvetenhet. Kram! /Nellie

 8. Profilbild

  Så bra skrivet! Håller med i så himla mycket, typ allt och lite till. Bra du lyssnar på kroppen och vad glad jag är att du tog dig tid till att komma förbi i lördags trots att du inte varit på topp. Fint av dig! Skönt i alla fall att det verkar vara en svacka och inte på väg till den där berömda “ångest-avgrunden” som jag så väl känner till. Och nej, en depression och utbrändhet är inget man tar sig genom på någon vecka. Det tar tid och kräver tålamod
  Vad bra vi är som tagit oss förbi det värsta tycker jag. Ska vi inte ge oss själva lite cred för det? Nu väntar snart ett spännande år för oss båda med massor av bra grejer. Bara några veckor kvar sen är du friii! Så nyfiken på vad som kommer hända för dig. Stor kram <3

  Ps, måste verkligen behärska mig för att inte öppna påsen med kolasnittar 😉 Tack igen för en kanonbra present! Blir perfekt flygproviant.

  • Clara Löfvenhamn

   Lite cred?! Tycker nog att fanfarer och fyrverkerier är det minsta vi förtjänar! 😉 😀 Tycker du har gjort ett fantastiskt jobb och det ska bli så himla roligt att följa med på din resa söderut! Haha, så bra att kakorna kommer till nytta – tyckte med de såg supergoda ut. Är så glad att jag i alla fall fick komma förbi en liten sväng och säga hej då ordentligt innan du far 🙂 Stora kramar <3

 9. Profilbild

  Så bra skrivet Clara!

  Efter att ha bott i Asien och fått “varva ner” efter år av stress och höga ambitioner och ledande position på jobbet så blev det lite av en chock att komma tillbaka och inse att jag började få problem att orka på samma sätt som tidigare.

  Jag fick “bara” stress symptom som uttryckte sig i att jag blev yr, snubblade och kunde inte fokusera.

  Jag hade redan då tagit ett beslut att säga upp mig och flytta och starta eget. Dels för att “dra i handbromsen” och för att ge mig själv möjlighet att hinna ta hand om mig själv.

  Nu gör jag egna raw-juicer, yogar och promenerar. Jag blir lugn av att tända en brasa och hänga med hunden. Att bara vara i stunden.

  Jag är precis lika intensiv och fylld av tankar, idéer och projekt men jag känner av mer när jag kan gasa och när jag måste bromsa.

  Att få hjälpa andra vidare både mot mål och drömmar gör mig lycklig. Det känns otroligt fint att få en chans till att “ge tillbaka” till livet och andra.

  Malin Hammar-Blomwall – Your Lifestyle Coach

  • Clara Löfvenhamn

   Usch, de symptomen är obehagliga nog! Vad skönt att höra att steget till eget företagande var nyckeln till ett bättre mående. Låter som en otroligt härlig vardag och sund balans <3 🙂

 10. Profilbild

  Mycket viktigt inlägg och bra beskrivet. Jag tror det viktigaste är att inte jämföra oss med varandra. Vi har alla har vår egen upplevelse och den kan vara olika från person till person. Det viktiga är att vi var och en blir bemötta och respekterade i vår egen upplevelse. Men ja, det är STOR skillnad på att vara utarbetad och utbränd, de ska verkligen inte förväxlas.

  Jag skrev nyligen en artikel om att ligga i riskzonen som högpresterande och högkänslig och vad som är hönan eller ägget? Vet inte om det är okej att länka här men säg till om du vill se den artikeln.

  Ta hand om dig Clara❤️

  Ulrika Hederberg
  Soulful Life & Business

  • Clara Löfvenhamn

   Tack Ulrika! Självklart vill jag läsa det. Tycker det är OK att länka här förutsatt att det har med ämnet att göra! Du får gärna skicka en länk till mig på FB i alla fall – vill gärna läsa den 😀 Ta hand om dig med!

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© Bossbloggen.se