Saker min utbrändhet har lärt mig

Hej, hej! Hur är läget denna lördag? Här blåser full storm runt husknuten och eftersom jag fortfarande känner mig hängig av förkylningen kommer den här helgen handla om att ta igen sig. Det är i alla fall en av de saker min utbrändhet har lärt mig: att återhämta mig på mina villkor. Jag följer det kanske inte alltid i praktiken men hey övning ger väl färdighet?! 😉

Golden girl

Och apropå att övning ger färdighet – shit vilken fotoabstinens jag har. Får se om vädret blir bättre så det blir att komma ut och leka lite med kameran. Hade varit roligt men vi får se hur långt energin räcker.

Saker min utbrändhet lärt mig

Apropå saker som min utbrändhet har lärt mig så har jag insett en sak om min prestationsångest. Den har också förändrats på min väg tillbaka från utmattningssyndromet. Tidigare var mina prestationer kopplade till mitt värde som människa men så känns det knappt alls längre. Snarare är det min stora vilja och allt roligt jag vill göra som gör den prestationsångesten knackar på emellanåt. Så på det viset upplever jag att min utbrändhet inte endast varit av ondo (även om jag helst varit blivit klokare utan den). Som så många andra kriser har den ändå medfört att jag har förändrats och utvecklats som människa och fått mig fatta att livet handlar om att leva. Det är inte fy skam trots allt! Skrev mer om detta  i ett gästbloggsinlägg hos Jessica på Nestor Förlag för några veckor sedan. Hittas här för den som vill läsa den: saker min utbrändhet har lärt mig

Saker min utbrändhet har lärt mig

Ni som har erfarenhet av utmattning och utbrändhet: vad skulle ni säga att era största aha-upplevelser är?

Föregående

Att leva med prestationsångest

Nästa

En superduperlugn helg

8 Kommentarer

 1. Profilbild

  Jag har inte varit utbränd men har ändå tvingats lära mig att pauser är det viktigaste av allt. Luft mellan möten. Pausande under helgerna, och det behöver inte nödvändigtvis vara att jag gör INGENTING, men i alla fall att jag bestämmer mig för att jag inte har några krav på mig. Jag har också en bit övning kvar. Har svårt att göra ingenting om jag inte är sjuk eller bakis eller nåt 😉

 2. Profilbild

  ISA

  jag har inte varit utbränd så kanske inte ska uttala mig, men rent allmänt börjar jag nu (ja snart 27år gammal) inse att jag HAR mindre socialork eller vad man ska säga, än andra. Jag måste typ acceptera att jag är fett HSP och försöka anpassa livet efter det. Inte hata på sig själv som är så trååååkig och trött utan ba.. eh, ja acceptera?

  • Clara Löfvenhamn

   Du kan uttala dig hur mycket som helst Isa och shit vilken insikt du gjort! Förstår om det inte är en rolig insikt att göra – eller att förhålla sig till alltid. Men det är ju guld att du gjort den nu (och inte om 20-30 år) och det tycker jag du ska vara stolt över. Det är ju dessutom en bra vallgrav mot eventuell utmattning i framtiden. Heja dig!

 3. Profilbild

  Åå det här får mig att onda upp mig igen över den där radio-gubben som tyckte det var märkligt med bloggerskir som var utbrända… utbränd kan man bli vad man än arbetar med och det vörsta utöver att bli sjuk är väl att inte bli trodd eller stämplad som svag >:-(

  • Clara Löfvenhamn

   Utifrån det jag läste så verkade han ju inte ha någon koll alls på varken bloggyrket eller utbrändhet. Självklart kan man bli utbränd oavsett yrke och bransch! Och att det sedan kan tillskrivas som att man är hysteriskt, känslig, svag eller liknande är bara så himla sorgligt. Det är ju ofta skambelagt nog att bli sjuk eller lida av psykisk ohälsa. Usch för okunnighet! Kom och tänka på det nu (bara för det) vi kanske skulle erbjudit oss att ge honom en utbildning i hur det är att driva en blogg? Hade kanske gett honom en lite mer rättvis bild av hur mycket jobb som ligger bakom 😉

 4. Profilbild

  Hej Clara!

  Jag själv håller på att ta mig ur en utmattning som jag aldrig trodde jag skulle råka ut för. har familj, 3 barn, och har jobbat och studerat i över 7 år. I våras tog det stopp bara!
  Det jag fått lära mig, och fortfarande gör, är att jag inte behöver klara allt själv. Sedan är återhämtning den stora nyckeln. Jag har lärt känna mig själv bättre. Säger bara ja till sådant jag verkligen vill göra. Säger nej till de förväntningar andra har på mig och som jag själv inte skriver under på.
  Övar fortfarande på att säga nej, ber att få överväga saker innan jag lämnar svar och försöker prioritera att njuta mer i vardagen.

  • Clara Löfvenhamn

   Så tråkigt att höra att du också drabbats av detta! Men bra att du lärt dig de viktiga insikterna redan nu (och inte fortsätter som jag gjorde). Tycker det både återhämtning och att säga nej kan vara grymt svårt ibland men HEJA OSS som tränar vidare 😃

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© Bossbloggen.se