Resterna från mitt utmattningssyndrom

Hej! Hur är läget? Vilket märklig dag det här har varit. Har varit helt förbi av trötthet och med nöd och näppe kunnat formulera hela meningar. Förmodligen förkylningsrester som spökar och eftersom planerna idag inte innehöll några deadlines bestämde jag mig för att lyssna på kroppen och bara sova. Så här är vi nu X antal timmar senare. Är fortfarande superdimmig i skallen så blir att fortsätta på samma tema resten av kvällen. Vilket påminner mig om tiden när jag var som sjukast i utbrändheten. Jag anser mig ju vara snudd på frisk nu (när blir man det egentligen?) men det finns en del rester från mitt utmattningssyndrom som jag fortfarande brottas med och hoppas på att bli helt återställd från en vacker dag.

Clara Löfvenhamn berättar om rester från mitt utmattningssyndrom

Har ingen aning om det syns för er här i bloggen men IRL blir det väldigt uppenbart när jag blir utmattad. Blir som om jag vore stupfull utan kroppskontroll, svamlar osammanhängande utan socialt filter och koll på någonting.

Läs mer: Vad utmattningssyndrom kan lära dig som ledare

Resterna från mitt utmattningssyndrom

Det händer uppenbarligen fortfarande att mitt immunförsvar bara går hemifrån och gömmer sig i perioder. Något som är otroligt frustrerande eftersom jag då däckar i en ny förkylning typ varannan vecka. Som tur var har jag lärt mig knepen för att hantera det och nu ska jag se om mitt gamla (psykosomatiska eller verkliga) knep med lite extra kosttillskott kan bidra till att komma ur den här negativa spiralen än en gång. I övrigt är det mat, sömn, motion som får stå i fokus tills detta släpper.

Min uthållighet har förbättrats avsevärt bara under det senaste året men jag är inte hemma än. Blir fortfarande snabbt trött av fysiska aktivitet. En bidragande anledning till att jag vill trappa ner på tempot lite i sommar. Jag vill nämligen ge mig själv möjligheten och tiden att kunna röra på mig mer och börja rehabträna.

Jag har fortfarande en del hjärndimma och när jag blir trött eller får en overload av intryck så susar det fortfarande i hela skallen. Något som jag har lärt mig att dämpa med pauser och avslappningsövningar. Underbar lättnad när man går från att känna att man står i en vindtunnel till att det blir alldeles tyst i huvudet.

Läs mer: Tre heliga – mat, sömn och motion

Clara Löfvenhamn för Bossbloggen om att bli frisk från utmattningssyndrom

Ser verkligen fram emot att kunna känna mig stark igen! Det är helt klart en lyx att kunna använda kroppen och träna som man vill. Foto: Zeynep Seitomer

I övrigt så märker jag ändå stor skillnad i hur mycket mer jag orkar idag jämfört med för ett halvår sedan. Känns fint att det går på rätt håll även om det är en riktigt seg slutspurt.

Vad säger ni om det här med att bli frisk från utmattningssyndrom: när blir man det egentligen? När går man från att vara sjuk till frisk-i-dålig-form?

Föregående

Så känner du igen en lojal medarbetare

Nästa

Fem tecken på en giftig arbetsplats

4 Kommentarer

 1. Profilbild

  AF

  Jag vet inte riktigt om det går att säga att man nånsin blir frisk. Jag har själv varit sjukskriven i utmattningssyndrom och fått både rehab-träna och börjat arbeta med en långsam upptrappning i tjänstgörandet. Jag är bättre men kommer nog aldrig bli frisk i ordet rätta bemärkelse. Kommer alltid för leva med att kroppen vissa dagar stänger av och vissa situationer tar all kraft ifrån mig. MEN vad är frisk egentligen? De med allergier är de sjuka eller friska? De med ett funktionshinder är de friska eller sjuka? Är det viktigt att vara frisk? Eller är det viktigt att må bra? Klara av och njuta av vardagen? Ha en balans i livet. Jag lever med mitt utmattningssyndrom precis som en allergi. Jag tar hand om mig. Gör andningsövningar när jag behöver. Precis som någon annan tar medicin. Jag tar det lugnt när kroppen behöver det. Likaväl som någon tar sina kryckor när de inte orkar gå mer och behöver stöd. Jag skäms inte för mitt utmattningssyndrom utan kan säga det rakt ut. Jag har haft utmattningssyndrom som jag fortfarande kämpar med så om jag behöver din hjälp så säger jag till annars är jag okej. Man ska inte behöva skämmas för att ha en diagnos

  • Clara Löfvenhamn

   Alltså, din kommentar innehåller så mycket klokheter att jag knappt vet i vilken ände jag ska besvara den. Vill som säga ja och amen till det mesta. Det här med att bli frisk har jag funderat jättemycket på. Tidigare var man kanske frisk men allt annat än hälsosam eftersom jag levde i det tempo som jag gjorde. Håller verkligen med dig om att man aldrig ska skämmas för en diagnos och att det är så inspirerande att läsa dina ord om detta. Innerligt tack för din kommentar – den väckte många viktiga tankar! Stort lycka till på din fortsätta resa

 2. Profilbild

  Styrkekram!
  Jag har ingen egen erfarenhet men har sjukdomen i min närhet. Det är kanske helt enkelt så att nyckeln är tiden?
  Och så kan det ju också vara så att en är frisk men att de här symptomen är din kropps sätt att säga ifrån. För mig är det magkatarr som är tecknet på att jag behöver varva ner och fokusera på mig själv. Det kommer nog alltid att vara så och jag tror att det är bra…

  • Clara Löfvenhamn

   Visst är tiden en viktig del i det hela! Hörde en gång att det kommer ta mer än dubbel så lång tid för en att bli frisk som det tog att bli sjuk. har givetvis ingen aning om huruvida det stämmer eller ej men att det tar tid är svårt att förbise 🙂 Haren bit kvar innan jag kan känna mig återställd men jag är så mycket närmare det nu jämfört med var jag har varit så det känns helt okej att inte vara framme riktigt än. Grymt bra att du lärt dig hur kroppen säger ifrån och att du lyssnar på det! Varningssignalerna finns ju där av en anledning 🙂

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© Bossbloggen.se