Önskade egenskaper hos en chef

Vad är det egentligen företag efterlyser när de lägger ut annonsen där de vill rekrytera en ny ledare till organisationen? Vilka egenskaper hos en chef eftersöker man? Utbildning.se har gjort en undersökning bland drygt 2000 jobbannonser sedan tre år tillbaka för att se vilka egenskaper som trendar och här är resultatet för 2018!

Läs mer: Hur är en perfekt chef?

Det är ofta en lång rad av adjektiv som beskriver egenskaperna hos en ledare. Det värsta exempel som jag har sett i en jobbannons var ett företag som ville hade en lång lista med önskemål om att du skulle vara målinriktad, drivande, ambitiös, initiativrik och en doer samtidigt som du skulle vara fullständigt prestigelös och kunna följa order. Jag har sedan dess undrat om de hittade någon levde upp till alla de förväntningarna? Bild: Pixabay

Önskade egenskaper hos en chef
1. Pedagogisk 32 %
2. Examen 30 %
3. Ledarskapsförmåga 24 %
4. Budgetansvar 22 %
5. Strukturerad 20 %
6. Trygg 19,5 %
7. Driven 19 %
8. Positiv 18 %
9. Initiativtagande 17,2 %
10. Inspirerande 17 %
10. Lyhörd 17 %
11. Ansvarsfull 16,4 %
12. Social 16,1 %
13. Resultatinriktad 16 %
14. Flexibel 15,9 %
15. Kreativ 15 %
16. Strategisk 13 %
17. Självständig 12,4 %
18. Stresstålig 12 %
19. Nyfiken 10,3 %
20. Analytisk 10 %

Måste säga att jag tycker det ser ut att vara en rätt så trevlig lista. Kan förtydliga att examen handlar om att ha eftergymnasial utbildning och jag gillar ändå att pedagogisk, ledarskapsförmåga och trygg ligger högt. Det känns sympatiskt! Dock tur att inte alla ord är listade i samma annons. Är nog ingen som hade kunnat leva upp till dem alla på en och samma gång.

Vad tycker de är de viktigaste egenskaperna hos en chef?

Föregående

Maxa snacket: så når du framgång genom digital kommunikation

Nästa

En fullmatad vecka

3 Kommentarer

  1. Profilbild

    Funderar på vad defenitionen av ledarskapsförmåga är. Det är så stort och kan inkludera så mycket. Men intressant lista ändå 🙂 Har ju börjat jobba tillsammans med folk igen och ska nu ansvara för en hel del. Så viktigt då att tänka på vad de behöver av mig för att trivas. Jag tänker att inlyssnandet är oerhört viktigt. Att visa intresse för deras behov och tankar och se hur jag kan skapa förusättningar för att hjälpa alla framåt.

    • Clara Löfvenhamn

      Hehe, ja det finns ett par önskade egenskaper som en undrar vilka värden och förväntningar som man bäddar in i dem. Roligt ändå att se att det finns trender i hur man skriver jobbsökarannonser 🙂 Tycker att inlyssnande låter som en otroligt bra inställning – framförallt i din koordinerande ledarroll. Men så är du en grymt bra ledare också 😀

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© Bossbloggen.se