När jobbstressen ökar och går för långt

Jag tror nog att detta är ett av de tyngsta nyhetssvep som jag har skrivit. Ett av de kortaste och också tyngsta. Att jobbstressen ökar i vårt välfärdssamhälle, att omedvetenheten kring förtryckande strukturer och ojämlikhet fortfarande finns. Då blir jag rejält trött. Är det kanske för att vi så ogärna pratar om det som är jobbigt som gör att det finns kvar? Kanske inte, men idag lyfter vi det ändå.

Nyhetssvep vecka 7-9 2019

Självmordet som klassas som arbetsskada

Ingen ska behöva gå in i väggen och ingen ska behöva arbeta sig sjuk. Så enkelt är det bara. Bild: Pixabay

Arbetet har skrivit en grymt gripande artikel där de har intervjuat frun till en man vars självmord klassas som en arbetsskada eftersom han varit så stressad och överbelastad på arbetet. Om du bara ska läsa en sak i detta inlägg, läs denna. Jag kan inte betona nog hur viktigt det är att arbetsgivare tar sitt ansvar för stressrelaterade problem på arbetsplatsen.

Jobbstressen ökar i hela Sverige

Unionens Stressindex för 2019, utförd tillsammans med Novus, visar att stressen har ökat i 19 av 21 län i Sverige jämfört med tidigare år. Bild: Pixabay

Vi vet mycket om stress i dagens arbetsliv och ändå så fortsätter den att öka. Enligt Unionens senaste mätning med så mycket som tio procent och sju av tio tjänstemän upplever stress idag. Länen där ökningarna är störst är dessa:

1. Blekinge län 74 % (56) + 18 %

2. Västerbottens län 72 % (56) + 16 %

3. Dalarnas län 70 % (54) + 16 %

I 19 av 21 län så har alltså jobbstressen ökat. Enligt Unionen så visar studien också att fler och fler upplever att möjligheterna till återhämtning efter perioder med mycket jobb har minskat och än fler upplevde att det inte fanns några möjligheter till återhämtning alls.

Chef på Vogue avgår efter bildskandal

Denna händelse tycker jag är ett bra exempel på hur man som ledare har ett ansvar för vad man gör även på fritiden och att det kan få konsekvenser. Bild: Pixabay

Modechefen från Vogue Brasilien har avgått från sin tjänst efter att på en fest ha poserat på en tronliknande stol, omgiven av svarta kvinnor i liknande klänningar som slavar bar under 1800-talet och sedan publicerat bilden i sina sociala medier rapporterar både SVT och Daily Mail. Kritiken vällde, förståeligt nog, in och efter ett par dagar så meddelades det att chefen avgår.

Som sagt, det är tunga nyheter som har präglat mitt flöde. Men som sagt tänker jag att det behöver lyftas med även om det är fredag och solen skiner. Har du någon nyhet som du vill dela med dig av?

Föregående

Annelie Lindeberg: Det coachande ledarskapet har gett så stora framgångar

Nästa

Utbildningar, möten, skrivande

2 Kommentarer

  1. Profilbild

    Jag blir mörkrädd när man tänker på detta men samtidigt tyvärr inte så förvånad eftersom jag vet hur det ser ut i svenska organisationer. Visste du att det går att få stöd från försäkringskassan upp till 50% när du anlitar en (godkänd) expert för att arbeta förebyggande med psykisk ohälsa på jobbet? Som t ex chefshandledning, kartläggning av stress eller liknande.

    • Clara Löfvenhamn

      Känner detsamma och ja, hörde talas om det i veckan och tänkte faktiskt att jag ska skriva till dig och fråga mer om det. Mycket av det jag gör, och kommer göra ännu mer av i vår, är ju direkt stressreducerande och det vore ju toppen om fler kan få ta del av det! Tack för att du delar med dig 😀

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© Bossbloggen.se