Mindset i alla ära, det är inte allt

Häromdagen skrev jag ett inlägg på Instagram som fick en del uppmärksamhet. Därför tänkte jag att ämnet kan vara värt att lyftas även här – plus att det gav mig möjlighet att tänka ett varv till i frågan. Så här kommer ett lite längre och mer utvecklat inlägg om mindset. Ty jag är innerligt trött på slitna fraser i stil med att “allting går bara du har rätt mindset”.

Jag säger inte att mindset är oviktigt, absolut inte. Vi kan åstadkomma stordåd när vi bestämmer oss för det. Men! Det är aldrig bara mindset som avgör det utan det finns ett helt gäng andra faktorer som också spelar in och har en avgörande roll för om och hur vi lyckas eller ej.

Hur många gånger är det inte exakt såhär som framgång porträtteras? Att vi står där ensamma på bergstoppen, jublandes över att vi lyckades. Men vad är det som inte sys i bilden? Alla timmar det tog, teamet runt omkring, de ekonomiska och sociala förutsättningarna och tajmingen då vädret tillät en att nå toppen. Bild: Pixabay

Det handlar inte bara om mindset

Som sagt, med vilja kommer vi långt och det behöver ofta finnas med i receptet för att lyckas med något. Men bilden är mer nyanserad än så och det är långtifrån alla förunnat att kunna lyckas med ren och skär viljestyrka. Andra faktorer som spelar in är exempelvis:

Social status och trygghet

Att en trygg uppväxt och välmående social tillvaro ofta ger fördelar i livet är ingen nyhet men lätt att ta för given. Ju mindre vi riskerar vår sociala trygghet – desto lättare är det att ta ut svängarna. Det är dessutom så sorgligt att vår sociala status och tillhörighet också öppnar olika dörrar olika enkelt. Kön, etnicitet, ålder, social klass och andra faktorer spelar roll så länge inte alla människor och våra prestationer värderas likadant efter samma måttstock.

Ekonomiska förutsättningar

Jag har blivit om möjligt ännu mer ekonomiskt medveten sedan jag blev entreprenör. Det blir nämligen extra tydligt som egenföretagare att du, för att tjäna pengar, måste ha pengar. Dels för att det oftast krävs ekonomiska medel för att kunna starta. Men också för att bibehålla uthålligheten som du behöver för att lyckas. Något som förstås gäller i hela vårt samhälle. Samtidigt är det så olika hur allas våra ekonomiska förutsättningar ser ut. Vissa får med sig både kapitalet och kunskaperna hemifrån, andra får det inte. Vissa lär sig på vägen och skapar det på vägen medan andra aldrig får de möjligheterna. Ekonomi är en sjujäkla trygghetsfråga och förutsättningarna och möjligheterna är olika för alla.

Kunskap som resurs

En annan faktor som lätt ses förbi är kunskaperna som krävs för att uppnå det man nu drömmer om. Då inte bara dina egna kunskaper och färdigheter. Även de kunskapsresurser som finns runt omkring dig påverkar och spelar roll. I dag är det absolut lättare att googla sig fram till information och enklare att få ta del av tips och trix för att lära sig det man vill. Men det innebär inte bara att du ska ha möjligheterna att få tillgång till informationen och tolka den, det krävs också förutsättningar att kunna få tillämpa kunskaperna.

Vi må leva i en individualistisk tid men det innebär inte att vi lever i ett vakuum. Våra handlingar påverkar omvärlden precis som vi påverkas av vår omvärld. Bild: Pixabay

Kontakter, kontakter, kontakter

Att ha kontakter och ett nätverk är hårdvaluta och utan det… Då kan det vara svårt att komma någonstans alls. Upp med en hand om du någon gång har mött någon som landar toppuppdrag efter toppuppdrag kanske inte så mycket för att hen är den bästa i sitt område utan för att hen känner rätt personer. Inte heller där har vi alla samma förutsättningar för att få eller skapa relevanta sociala nätverk.

Tur och tajming

Ett vanligt psykologiskt fenomen är det fundamentala attributionsfelet som innebär att vi människor ofta sätter ett likamedtecken mellan våra framgångar och vår prestation. Har vi lyckats med något berodde det alltså på våra egenskaper eller det vi har gjort. Våra egna misslyckanden – då är det i stället omständigheter som har satt käppar i hjulet för oss. Faktorerna tajming och tur pratas det sällan lika högt om även om det ofta har varit med och bidragit till framgången.

Tid

Tid och tajming kan tyckas vara desamma men även om de överlappar varandra så tycker jag ändå att tid förtjänar en egen plats på listan. Det finns ju ett citat i stil med att “det krävs tiotusen timmar för att bli riktigt bra på något” och ja, det gömmer sig en del sanning i det. Det tar väldigt ofta tid att lyckas med saker, att vänta på att tajmingen ska bli rätt och så vidare.

Fundera gärna över vilka spelregler du har att förhålla dig efter och reflektera över hur de ser ut för andra i din omgivning. Bild: Pixabay

Vi  spelar samma brädspel med helt olika regler

Summa summarum, vi spelar alla samma brädspel (aka livet) men ingen av oss har exakt samma utgångsläge, samma förutsättningar eller ens samma regler. För vissa går det snabbare och lättare hela vägen, andra kämpar i perioder medan vissa befinner sig i ständig motvind tills dess att vår värld med mer jämställd.

Som jag sa innan så tror jag tveklöst att mindset är viktigt och bra och att det kan hjälpa oss att röra oss snabbare på spelbrädet. Men det är inte allt och det allena räcker inte hela vägen. Sedan finns det olika syn på om det är ens mindset som blir startskottet och drivkraften som får en att lyckas oavsett förutsättningar eller inte.

Jag personligen anser inte att det är så enkelt att “bara bestämma sig” och sedan genomföra det utan att någon eller några av faktorerna ovan påverkar eller bidrar. Detta eftersom vi som individer inte befinner oss i ett vakuum där allt avgörs av och med oss själva. Vi både påverkar och påverkas av vår omgivning i större utsträckning än vad vi gärna vill tro och det är ett faktum att vissa av oss har det mer förspänt än andra att lyckas. Då blir det också lättare för vissa att säga att “mindset is everything” än vad det är för andra.

Men det är mina tankar och nu vill jag höra dina! Hur ser du på det här med mindset? Är det viktigt, överflödigt eller mitt emellan? Kan du känna igen att vi alla inte spelar efter samma spelregler eller känns det helt främmande?

Föregående

Livets radioskugga

Nästa

Rida på Irland

8 Kommentarer

 1. Profilbild

  Maria

  Intressant inlägg! Förstår absolut poängen och håller med till ganska stor del. Men på min lista av saker jag kan bli riktigt irriterad över (i min ensamhet) är när det hänvisas till tajming/tur att det jag strategiskt planerat, arbetat och kämpat för i tjugofem år slutligen “slår in”. Det tar liksom udden av hela grejen. Jag vill nog ändå kunna stå på toppen en stund och titta ner på den emellanåt jäkligt hårda och uthålliga vägen upp. Jag har vare sig haft pengar på fickan, kunskap om företagande eller stöd från mina föräldrar. Däremot en extrem vilja att göra just det här. Kanske tillhör jag ändå dem som har haft för lätt att hänvisa till just mindset:et 😊

  • Clara Löfvenhamn

   Maria, vilken underbar kommentar – tack snälla för att du tog dig tiden att skriva den! <3 Jag förstår vad du menar och jag tror nog att risken finns att jag kommer känna liknande den dagen jag känner att jag har lyckats med de större mål som jag har. Det är ju så mycket hårt arbete som ligger bakom och tur och tajming allena är verkligen inte det som gör ens framgång. Tänker att en, genom att arbeta strategiskt och uthålligt med bra kvalitet också kan öka möjligheten att ha tur. Typ Stenbergs citat att han hade mer tur ju mer han övade 😉 😀

 2. Profilbild

  Laila

  Så bra inlägg.

 3. Profilbild

  Louise

  Tycker detta är så viktigt!
  Jag tror rätt mindset är avgörande för om vi kan utnyttja de möjligheter vi har, men det är också så viktigt att se att alla inte har samma möjligheter och förutsättningar. Tror att mycket av den stress vi ser i samhället idag, framförallt i skolan där det med mina ögon utifrån fokuseras mycket på resultat samtidigt som allt fler mår dåligt, kunde förebyggas om det kom mer fokus på att alla har olika förutsättningar.
  Det är inte enbart ditt eget ansvar hur du lyckas i livet!

  • Clara Löfvenhamn

   Eller hur, det har du verkligen rätt i. Det är så mycket mer än mindset som behöver finnas på plats och jag hoppas att vi alla kan jobba med att inte bara se de skillnaderna framöver utan också hjälpas åt att göra dem mindre. Är övertygad om att alla, både på individ och samhällsnivå, hade tjänat på det!

 4. Profilbild

  Jaaa så bra inlägg!!! Fler MÅSTE börja lyfta detta. Det handlar om så mycket mer än bara hårt arbete och vilja. Du kan inte vilja dig ur din livssituation som icke-priviligierad, fattig eller sjuk. Stör mig något så ofantligt mycket på priviligierade människor som påstår att deras framgång beror på att de har mer vilja och jobbat hårdare än alla andra… Jag har varit en av dem. Jag trodde att mindset var allt förr, och att alla hade exakt samma förutsättningar. Oj så fel jag hade.

  • Clara Löfvenhamn

   Tack och ja, jag kan verkligen känna igen mig i den irritationen. Vi får hjälpas åt att fortsätta lyfta det och jobba för att jämna ut skillnaderna tillsammans!

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© Bossbloggen.se